Všem členům už je přes sedmdesát. Aerosmith skončí, naposledy jedou na turné

Kultura AP, Kultura
2. 5. 2023 16:31
Poslední turné, jímž zároveň oslaví 50 let na scéně, chystá americká rocková kapela Aerosmith. Oznámila to v pondělí večer hvězdně obsazeným hraným videem, v němž šok z této zprávy jako hosté v televizi komentují bubeník Ringo Starr nebo raper Eminem.
Zprávu, že vyrazí na poslední turné, Aerosmith oznámili hraným videem, v němž se mihnou bubeník Ringo Starr nebo raper Eminem. Foto: ČTK/AP | Video: Aerosmith

Rozlučková šňůra Aerosmith po USA a Kanadě bude čítat 40 koncertů. Jmenuje se Peace Out. Začne 2. září v americké Filadelfii a skončí 26. ledna příštího roku v kanadském Montréalu.

"Myslím, že je načase skončit," řekl agentuře AP dvaasedmdesátiletý kytarista Joe Perry. Skupina, kterou dále tvoří zpěvák Steven Tyler, baskytarista Tom Hamilton, kytarista Brad Whitford a bubeník Joey Kramer, prý k tomuto poznatku došla po nedávných koncertech v Las Vegas. Těch se neúčastnil bubeník Kramer, který se nepřidá ani k rozlučce. Kramer se s kapelou vloni soudil, oficiálně vynechá nadcházející vystoupení "ze zdravotních důvodů".

Všem členům sestavy už je přes sedmdesát let, nejstarším zůstává pětasedmdesátiletý frontman Steven Tyler. Ten zároveň předesílá, že počet rozlučkových koncertů nemusí být finální.

"Je to naše poslední turné na rozloučenou, ale mám takový pocit, že chvíli potrvá," přiznává, že mohou přibýt vystoupení v dalších městech nebo zemích. V Evropě zatím Aerosmith nic neplánují, původně plánované koncerty včetně toho již oznámeného pražského za pandemie několikrát odložili a nakonec zrušili. "Akorát nevím, kolikrát se případně budeme moct do nějakých měst vrátit," dodává Steven Tyler.

Kytarista Joe Perry vnímá turné jako příležitost připomenout, že skupina za pandemie oslavila padesáté výročí. "Nikdy nemůžete dopředu odhadnout, jak dlouho nám ještě bude sloužit zdraví. A od chvíle, kdy jsme udělali poslední regulérní šňůru, přece jenom uplynul nějaký čas," říká Perry. Aerosmith byli naposledy na turné v letech 2017 až 2018.

Následnou sérii koncertů v lasvegaském amfiteátru Park Theater zahájili v dubnu 2019, část však kvůli pandemii museli odložit a vynahradili je divákům teprve vloni na podzim. Nyní slibují průřez celým repertoárem, chtějí hrát i hity jako Crazy, Janie’s Got a Gun nebo Livin’ on the Edge.

Aerosmith existují od roku 1970. Získali čtyři Grammy a zapsali se nejen v rockové hudbě. Tu se pokusili přiblížit hiphopu spoluprací se skupinou Run-DMC na nové verzi písně Walk This Way, jež roku 1986 prošlapala cestu žánru zvanému rap rock, respektive kombinaci rocku s hip hopem.

Na vrcholu popularity byla skupina okolo přelomu tisíciletí, roku 1999 po ní byla pojmenovaná atrakce v Disneyho zábavním parku na Floridě, dva roky nato Aerosmith vystoupili v poločase finále ligy amerického fotbalu Super Bowl a vstoupili do Rokenrolové síně slávy.

Britský deník Guardian v souvislosti s nynějším turné připomíná, že frontman skupiny Steven Tyler byl vloni v prosinci obviněn ze sexuálního zneužití. Bývalá snoubenka Julia Misley, která ho už dříve kritizovala za to, jak se k ní choval v průběhu jejich tříletého vztahu, jej zažalovala v Los Angeles po změně zákona dovolující právní postup v podobných případech.

Dotčené bylo v době, kdy spolu měli vztah, šestnáct let. Tyler obvinění odmítá.

Skladba Dream On, jak ji Aerosmith v čele se Stevenem Tylerem za klavírem zahráli roku 2016 v Mexiku. | Video: Aerosmith
 

Právě se děje

Další zprávy