Aerosmith po 50 letech na scéně dostali cenu, s bubeníkem se ale soudí

Reuters Kultura Reuters, Kultura
25. 1. 2020 21:38
Herec Johnny Depp a zpěvák Alice Cooper si jako hosté přišli zahrát s kapelou Aerosmith. Jedna z komerčně nejúspěšnějších amerických rockových sestav na včerejší galavečeři a následném koncertě v Los Angeles oslavila 50 let na scéně. Stalo se tak několik měsíců předtím, než 24. června vystoupí v pražské O2 areně.
Zpěvák Steven Tyler (vlevo) a kytarista Joe Perry z Aerosmith.
Zpěvák Steven Tyler (vlevo) a kytarista Joe Perry z Aerosmith. | Foto: Reuters

Cooper a Depp se přátelí s kytaristou Aerosmith Joem Perrym, s nímž také předloni v Praze vystoupili pod hlavičkou superskupiny Hollywood Vampires.

Včera Cooper a Depp patřili ke gratulantům, kteří na pódium přišli interpretovat největší hity Aerosmith. Ty dále zazněly v podání rockerů Foo Fighters nebo zpěváků Sammyho Hagara a Johna Legenda.

Kapela v pátek převzala cenu MusiCares Person of the Year, kterou stejně jako Grammy uděluje americká Národní akademie hudebního umění a věd. Vloni sošku dostala country zpěvačka Dolly Partonová, předloni sestava Fleetwood Mac.

Včerejší charitativní galavečeře spojená s udílením ceny vynesla 6 milionů dolarů, v přepočtu téměř 137 milionů korun, na zdravotní péči pro chřadnoucí hudebníky.

Večer, jejž moderoval britský komik Russell Brand, byl plný žertů o drogové minulosti Aerosmith a přibývajících letech jejích členů: jedenasedmdesátiletého frontmana Stevena Tylera, o dva roky mladšího kytaristy Joea Perryho, osmašedesátiletého baskytaristy Toma Hamiltona a o rok mladšího druhého kytaristy Brada Whitforda.

"Je zázrak, že pořád žije," zavtipkoval komik Brand o Tylerovi, kterého nazval "nejvíc sexy sedmdesátníkem všech dob".

Aerosmith, kteří vznikli roku 1970 v Bostonu, si dobyli věhlasu jako americká odpověď na fúzi tvrdého rocku s blues v podání britských Rolling Stones.

Zatímco jejich zpěvákovi Micku Jaggerovi a kytaristovi Keithu Richardsovi se říkalo nablýskaná dvojčata, Tyler s Perrym z Aerosmith si pro svou závislost na drogách vysloužili přezdívku toxická dvojčata. Ta se v americkém tisku ujala tím spíš, že členové Aerosmith se v průběhu let mnohokrát rozhádali a mnohokrát se také ze závislosti snažili vyléčit.

Crazy, jeden z největších hitů Aerosmith, pochází z roku 1993. | Video: Geffen Records

Spory v Aerosmith vyvrcholily roku 2009, kdy zpěvák Tyler spadl z pódia a spoluhráči mu pohrozili, že pokud se nedá dohromady, najdou místo něj náhradu.

"Kdybych měl znova spadnout, což se mi nestane, doufám, že mi zase pomůžete na nohy, jako jste to už jednou udělali. Za to vás moc miluju," řekl včera Tyler.

Nejnovější konflikt v Aerosmith se týká zakládajícího člena, bubeníka Joeyho Kramera. Ten kvůli zranění přišel o nedávnou šňůru koncertů v Las Vegas. Když se chtěl ke spoluhráčům vrátit, řekli mu, že nejprve musí na konkurzu prokázat hráčské schopnosti "odpovídající úrovně".

Kramer to neudělal a podal hromadnou žalobu na šest firem, které společně vlastní pětice členů Aerosmith.

Argumentoval mimo jiné tím, že když byli zranění Tyler nebo kytaristé Perry s Whitfordem, nikdo z nich konkurz absolvovat nemusel. Soudce však Kramerovu žalobu zamítl, a tak se bubeník ke kapele nepřidá nejspíš ani v noci z neděle na pondělí, kdy Aerosmith zahrají před kamerami v průběhu udílení Grammy.

Tento týden Kramera na zkoušku Aerosmith odmítla vpustit dvojice bodyguardů, jak napsal server Loudwire.com.

"Vzhledem k tomu, že s kapelou posledního půl roku nehrál a neměl čas dostavit se na konkurz před nadcházejícími koncerty, Kramer nevyvinul dostatečně úsilí k tomu, aby ochránil podnikatelské zájmy kapely," rozhodl soud.

"Joey Kramer je náš brácha a naším prvořadým zájmem je jeho zdraví," reagoval zbytek kapely ve společném prohlášení. "Sám ale přiznal, že posledních šest měsíců nebyl psychicky ani fyzicky fit na to, aby s námi hrál. Chybí nám a opakovaně jsme ho vyzvali, aby se k nám vrátil, ale na to zjevně nebyl připravený."

Na pátečním galavečeru MusiCares se bubeník ke spoluhráčům přidal, jen když si společně přišli převzít cenu. Tu Aerosmith získali za přínos hudbě a v neposlední řadě za charitativní fond zpěváka Tylera, který pomáhá zneužitým či sociálně deprivovaným dívkám.

Když pak přišla řada na vystoupení Aerosmith, kapela se bez Kramera obešla - všechny čtyři skladby místo něj na bicí odehrál John Douglas, píše web UltimateClassicRock.com. "Na ceny MusiCares i udílení Grammy jsem dostal pozvání jen na červený koberec. Za to děkuji. Ale fakt, že na obou těchto akcích uspořádaných na počest našeho společného přínosu hudbě mě nahradil jiný bubeník, mě extrémně zraňuje," reagoval Kramer.

Hit I Don't Want to Miss a Thing podání Aerosmith. | Video: Columbia Records
 

Právě se děje

Další zprávy