Souboj o EMI vyhrály Universal Music a Sony

Kultura ČTK Kultura, ČTK
12. 11. 2011 7:00
Začíná vlny fúzí i vzájemných nákupů hudebních firem?
Foto: Reuters

New York/Paříž - Britské hudební vydavatelství EMI si mezi sebe rozdělí společnosti Universal Music a Sony/ATV z japonského koncernu Sony. Obě firmy v aukci pořádané americkou bankou Citigroup na poslední chvíli trumfly nabídky konkurenčních uchazečů - Warner Music a BMG Music Publishing.

Zatím z žádných zpráv není zcela jasné, zda EMI, jež je domovskou nahrávací společností pro Pink Floyd, Coldplay či The Beatles, zanikne jako značka, nebo bude dceřinným labelem.

Citigroup za obě části EMI dostane 4,1 miliardy dolarů (77 miliard Kč), sdělil agentuře Reuters informovaný zdroj. Svou část transakce potvrdila Vivendi, která je majitelkou Universal Music. Universal koupí nahrávací divizi EMI za 1,9 miliardy dolarů. Konsorcium vedené Sony by mělo za divizi hudebních katalogů dát 2,2 miliardy dolarů. Citigroup, která vlastní EMI teprve od počátku roku, se k transakci vyjádřit odmítla.

Čtěte také:
Vydavatelství Warner Music koupil miliardář Blavatnik
Objeví se hudební mraky, ze kterých bude kapat?
Warner Music chce být bohatý ženich, nebo chudá nevěsta
Nejtučnější rok měli Lady Gaga, Eminem a Bon Jovi
Hudební rok patřil Lady Gaga a hodným i zlým klukům
Nejočekávanější desky vydají Lady Gaga a Amy Winehouse

Transakce může být začátkem vlny fúzí i vzájemných nákupů hudebních společností, kterou už dlouho předpovídají odborníci. Podle nich směřuje současný stav poklesu prodeje hudby a rozpadu stávajícího prodejního modelu k situaci, kdy na poli zůstanou jen dva kohouti - právě Sony a Universal. Před deseti lety bylo velkých nahrávacích společností ještě pět.

Na jaře koupil Warner Music Group, světově třetí největší nahrávací společnost, za 3,3 miliardy americký podnikatel ruského původu Len Blavatnik. Experti z oboru tehdy tipovali, že Warner Music záhy koupí za výhodnou cenu EMI a sám se pak nechá koupit někým dalším. To se tedy nestalo.

V souboji o nahrávací aktivity EMI sice Warner ještě minulý týden vyhrával, zatímco za katalogy nabízela nejvíc BMG. Warner Music však překvapivě z aukce odstoupil, protože se nedohodl na podmínkách převzetí penzijních závazků EMI. Universal Music pak ještě zvýšila nabídku.

Sony zase na poslední chvíli překonala nabídku BMG s pomocí švýcarské banky UBS. Ta poskytla firmě úvěr přes jednu miliardu dolarů.

Transakce zřejmě vyvolá zvýšenou pozornost antimonopolních úřadů. Universal Music je už nyní největší světovou nahrávací společností. Na světovém trhu hudebních nahrávek má podíl 27 procent a s devíti procenty EMI bude mít jasný náskok před světovou dvojkou Sony Music Entertaiment. Také Sony/ATV je už nyní předním světovým správcem práv na hudební skladby a nyní si podíl ještě zvýší.

Vivendi již ve snaze předejít námitkám regulačních orgánů oznámila, že Universal Music prodá aktiva v hodnotě 500 milionů dolarů. O ně se zřejmě bude zajímat zejména Warner Music.

Citigroup převzala kontrolu nad britským hudebním vydavatelstvím EMI v únoru, kdy jej převzala od britské společnosti soukromého kapitálu Terra Firma Capital Partners, která jí nesplatila dluh. Citigroup dávala najevo, že si nechce EMI ponechat delší dobu.

 

Právě se děje

Další zprávy