Nejočekávanější desky vydají Lady Gaga a Amy Winehouse

Karel Veselý
5. 1. 2011 8:00
Co se uděje v roce 2011 v pop music
Foto: Aktuálně.cz

Po výročních anketách začíná celý popový cyklus zase nanovo. Nicméně roční periodicita už dlouho neodpovídá nové dynamice, v níž funguje zábavní průmysl současnosti. Pevné plánování s nejvhodnějšími prodejními měsíci je dávno pryč; spíše než na počasí musí nahrávací společnosti reagovat na vrtošivé nálady konzumentů, které se mění týden od týdne. I to je jeden ze znaků současné nepřehledné hudebně internetové éry.

Čtěte také:
Nejtučnější rok měli Lady Gaga, Eminem a Bon Jovi
Hudební rok patřil Lady Gaga a hodným i zlým klukům
Nejlepší desky roku nahráli Kanye West a Arcade Fire
Objeví se hudební mraky, ze kterých bude kapat?

Hudební průmysl je jiným územím, než byl třeba v devadesátých letech, také proto je už deset let v útlumu. A tak i letos budou pokračovat snahy, jak mu vrátit zašlou slávu. Možná, že změnu k lepšímu přinese hojně diskutovaný předplatitelský model, v jehož rámci si necháme za poplatek proudit hudbu do svých počítačů a mobilů.

V roce 2011 se na tomto poli schyluje k velkému souboji dvou internetový titánů Apple a Google, přičemž všechny triumfy (přesněji obsah) drží v ruce velké nahrávací společnosti, které zatím brzdí globální nástup portálu Spotify.

Foto: Reuters

"Fanoušci chtějí streamovat hudbu a mít všechno na dosah díky internetovým mrakům. Pokud majitelé autorských práv nepovolí spuštění této služby v roce 2011, konzumenti to udělají za ně - a další šance jak vydělat peníze bude ztracená," varuje Bruce Houghton z blogu Hypebot.

Možná také skončí jedna z velkých nahrávacích firem - EMI se topí v dluzích a o její katalog, v němž jsou takové veličiny jako Beatles nebo Pink Floyd, je mezi konkurencí velký zájem. Nepříliš flexibilní mediální kolosy nejspíše znovu trochu ustoupí ze své pozice, na kterou v posledních letech úspěšně útočí firmy operující na nezávislé bázi. Po nepříznivých statistikách z roku 2010 budou muset jít promotéři dolů s cenou lístků na koncerty a pokusí se tak zvrátit pokles zájmu posluchačů.

Bude zajímavé sledovat, jestli žebříčkům a playlistům rozhlasových stanic bude dál dominovat taneční pop. Klidně by mohl načít nový retro cyklus, který by místo osmdesátkové nostalgie vrátil do éteru hudbu let devadesátých. Ostatně comeback už chystají kapely Bush a No Doubt, vědět o sobě dají Red Hot Chilli Peppers a R.E.M.

Foto: Anton Corbijn

Samozřejmě vyjde nepřeberná spousta nových desek, resp. nahrávek a singlů, ze kterých vzejdou jména, která budou načas určovat trendy. Kapel, které existují "jen teď" a definují spíš momenty než epochy, neustále přibývá.

Některé z nich určitě trefí nadcházející předpověď Sound Of 2011 sestavovaná odborníky z BBC. Žebříček budoucích hvězd zveřejňují celý první lednový týden a vítěze vyhlásí v pátek.

Na Aktuálně.cz vám předkládáme výběr dvanácti nejočekávanějších novinek první půle roku od zavedenějších interpretů, u kterých se dá přitom očekávat, že se nebudou jen držet úspěšné formule.

 

James Blake - James Blake (R&S) - 7. únor

Mladičký anglický producent vloni debutoval fantastickými EPčky The Bells Sketch, CMYK a Klavierwerke a jeho chystané debutové album si dalo za úkol spojit inovativní klubové beaty s intimním písničkářstvím, které čerpá inspiraci třeba z klasického soulu. Blake už skončil na druhém místě v anketě Critic's Choice 2011 (za britskou odpovědí na Lady Gaga v podobě zpěvačky Jessie J) a má velké naděje i v Sound Of 2011. Pilotním singlem z jeho bezejmenného debutu je skladba Limit To Your Love, svébytná coververze skladby od kanadské zpěvačky Feist.

 

Cut Copy - Zonoscope (Modular) - 8. únor

Australské electro-popové trio si získalo srdce kritiky i posluchačů v roce 2008 deskou In Ghost Colours a třetí studiové album by je mohlo v popularitě dostat ještě dál. I Zonoscope s fantastickou koláží vodopádu na Manhattanu od japonského fotografa Tsunehisa Kimury na obalu vyjde na trendařském labelu Modular. První singl Take Me Over měl premiéru už v listopadu.

 

Foto: Aktuálně.cz

PJ Harvey - Let England Shake (Island / Universal) - 14. únor
Samotářská písničkářka určitě nebude patřit mezi hvězdy, které by chtěly parazitovat na comebacku devadesátek a grunge rocku. PJ Harvey se dávno pohybuje v jiných sférách - zatímco předchozí album White Chalk natočila jen s piánem, na novince Let England Shake prý hraje výhradně na autoharfu (akustický nástroj podobný citeře). Na desce se znovu podílelo trio stálých spolupracovníků John Parish, Mick Harvey a Flood. Prvním singlem je skladba Written on the Forehead.

 

Dr. Dre - Detox (Interscope/Universal) - únor 2011
Dlouhých osm let odkládal Dr. Dre vydání desky, kterou prohlašuje za poslední před odchodem do důchodu. Klasik gangsta rapu a architekt kariéry Snoop Dogga, Eminema nebo 50 Centa za tu dobu přivítal ve svém studiu zástupy hostů, kteří by naplnili ne jednu, ale pět podobných desek. Na finální verzi se nakonec vešli jen Eminem, Jay-Z, La Roux, Game a také duo Snoop Dogg a Akon, kteří zní na pilotním singlu Kush. Pokud nahrávací společnost investovala do tak nákladného videoklipu, vypadá to že deska by už skutečně měla vyjít.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Lady Gaga - Born This Way (Universal) - 23. května
Poté co jí patřil rok 2010, nemůže být nejočekávanější deskou roku následujícího nic jiného než druhé regulérní studiové album Lady Gaga. Jeho název ohlásila už vloni v září na předávání cen MTV, přesně o půlnoci na Silvestra pak na svém Twitteru potvrdila  datum vydání. A protože Gaga dělá věci ve velkém, tak první - zatím nepojmenovaný - singl bude mít premiéru na předávání Grammy v polovině února. Na desce by měla být i skladba You And I, kterou zpěvačka zahrála na pražském koncertě.

 

Koncert kapely U2 ve Španělsku
Koncert kapely U2 ve Španělsku | Foto: Reuters

U2 - Songs Of Ascent (Interscope/Universal) - první polovina 2011
Danger Mouse a Will.i.am z Black Eyed Peas ve studiu a Bonovo prohlášení, že to bude v duchu „devadesátkových remixů U2"? Trochu to vypadá, že irská superskupina chystá s novou deskou Songs Of Ascent spektakulární sebevraždu. Anebo se snaží oživit kreativní potenciál, který na posledním albu No Line on the Horizon chyběl. Ostatně dvanáctá studiová deska U2 začala jako sbírka nedodělků z tohoto komerčního propadáku. Písně pak ale po zásahu producentů dostaly nový kabát, který má zaručit, že Bono a spol. načnou třetí dekádu své diskografie ve velkém stylu.

 

Amy Winehouse - název neznámý (Island/Universal) - první polovina 2011
Pět let po Back To Black a svět pořád nezapomněl na její hlas. Amy Winehouse už má prý své problémy s alkoholem a drogami pod kontrolou (nejspíše nakonec řekla „yes, yes, yes" na odvykačku o které zpívá v hitu Rehab) a nová deska je na spadnutí. Zpěvačka nový materiál popisuje jako „věci pro jukebox" a nahrávku znovu produkovali Mark Ronson a Salaam Remi, kteří stojí za úspěchem Back To Black. 

 

Foto: Aktuálně.cz

Panda Bear - Tomboy (Paw Tracks) - první polovina 2011
Po kritikou ceněné desce Person Pitch a úspěchu Merriweather Post Pavilion jeho domovských Animal Collective měl Noah Lennox alias Panda Bear dva roky na přípravu své novinky. Místo syntezátorů a sampleru bude ale Tomboy překvapivě postavený spíše na zvuku elektrických kytar. „Nirvana a The White Stripes mě přinutili myslet v intencích rytmu a kytar," prohlásil. Nový materiál zatím ohlásily vinylové singly Tomboy, You Can Count On Me a Last Night At The Jetty. Ale zatím není jasné, že se na novou desku dostanou.

 

Kanye West and Jay-Z - Watch My Throne (Universal) - léto 2011
Společné album dvou hiphopových hvězd se ze sféry zbožných přání pomalu přesouvá do reality. West album popsal jako „temné a sexy" a jeho zvuk jako „designerský hip hop". Na albu by měli spolupracovat i spříznění producenti Madlib, No I.D. nebo Pete Rock a objeví se na něm anglická zpěvačka Elly Jackson z La Roux, která hostuje v prvním prosáknutém singlu That's My Bitch

 

Foto: Aktuálně.cz, Petr Klapper.com

Radiohead - název neznámý (vlastním nákladem) - 2011
Není to deja vu, Radiohead figurovali i v loňském žebříčku nejočekávanějších desek, jenže nástupce In Rainbows jsme se stále nedočkali. Míru napětí z chystané nahrávky můžete klidně měřit tzv. Pavlovovým reflexem fanoušků - kdykoliv se někde objeví zpráva, že se Thom Yorke a spol. objevili poblíž nahrávacího studia, začne celý internet slintat. Stejně jako nový materiál anglického kvintentu se netrpělivě očekává i to, jakým způsobem ho vydají. Basák Colin Greenwood si září v rozhovoru pro portál Index On Censorship posteskl, že kapela natočila kupu písniček a teď se rozmýšlí „jak je vypustit v digitální krajině, která se znovu proměnila k nepoznání". Na co nakonec Radiohead přijdou? A zachrání tím hudební průmysl?

 

Právě se děje

Další zprávy