Vydavatelství Warner Music koupil miliardář Blavatnik

Pavel Kroulík
9. 5. 2011 12:31
Začíná vlna fúzí a vzájemných nákupů hudebních firem?
Foto: remhq.com

Los Angeles  - Warner Music Group, světově třetí největší nahrávací společnost, mění majitele. Za 3,3 miliardy ji koupí ji společnost Access Industries patřící americkému podnikateli ruského původu Lenu Blavatnikovi. Její portoflio sahá od přírodních zdrojů a petrochemického průmyslu až po telekomunikace a média.

Nabídka představuje 8,25 dolaru na akcii. Zahrnuje 1,3 miliardy za nákup; kromě toho převezme Access Industries ještě dluh společnosti, který dosahuje dvou miliard dolarů.  Blavatnik tak porazil nabídky konkurentů, mezi nimiž bylo coby součást investičních skupin  zapojeno také další vydavatelství z tzv. velké čtyřky - Sony Music.

Čtěte také:
Objeví se hudební mraky, ze kterých bude kapat?
Warner Music chce být bohatý ženich, nebo chudá nevěsta
Nejtučnější rok měli Lady Gaga, Eminem a Bon Jovi
Hudební rok patřil Lady Gaga a hodným i zlým klukům
Nejočekávanější desky vydají Lady Gaga a Amy Winehouse

Transakce může být začátkem vlny fúzí i vzájemných nákupů hudebních společností, kterou už dlouho předpovídají odborníci. Podle nich směřuje současný stav poklesu prodeje hudby a rozpadu stávajícího prodejního modelu k situaci, kdy na poli zůstanou jen dva kohouti - Sony a Universal. Před deseti lety bylo velkých nahrávacích společností ještě pět.

Foto: Reuters

Warner Music Group zahájila námluvy jako jedna z prvních. Pořád se ale neví, jestli chce být bohatým ženichem, nebo chudou nevěstou. Média už dřív spekulovala, že Warneři se chystají koupit zadluženou společnost EMI, hned na to se objevily zprávy, že o katalog Warner má zájem Sony Music.

Nejpravděpodobnější scénář byl podle médií následující: Warner Music koupí za výhodnou cenu EMI a sám se pak nechá koupit někým dalším. První část se už potvrdila. Podle analytiků se nyní Blavatnik pokusí získat konkurenční EMI, která je nahrávací společností pro Pink Floyd, Coldplay, The Beatles nebo Kylie Minogue. Pokud bude úspěšný, mohlo by mu to podle analytiků přinést rychlý návrat investic, protože minimálně uspoří stamiliony na nákladech.

V další fázi by pak mohl Blavatnik Warnery prodat - a to spíš světové jedničce Universalu. Není ale vyloučeno ani to, že si společnost ponechá a bude se ji snažit reformovat a převést do digitálního věku. Kromě pirátství to znamená vyrovnat se i dalším trendem - takzvaný internetovým mrakem, kdy díky rychlému a všudepřítomnému internetu nebudeme hudbu poslouchat ze svého hard disku nebo z přehrávače, ale právě z internetového mraku, do kterého si koupíme přístup.

Foto: www.warnermusic.com

EMI v současné době vlastní Citigroup. Americká investiční banka převzala kontrolu nad britským hudebním vydavatelstvím od zadlužené britské společnosti soukromého kapitálu Terra Firma Capital Partners, v jejímž čele stojí podnikatel Guy Hands.

Warner mění majitele v době, kdy výrazně klesá prodej hudebních nosičů, stagnovat podle některých zdrojů začínají i tržby z prodeje digitálních hudebních souborů. V USA jsou nyní zisky za hudební nosiče zhruba poloviční než před dekádou (loni 6,3 miliardy oproti 14,3 miliardám v roce 2000).

Warneři patří k těm, kteří se s krizí a digitální nejistotou potýkají relativně úspěšně; v roce 2008 byli prvním labelem, jehož digitální prodeje generují více než polovinu zisků. Přesto za loňský fiskální rok končící 30. zářím ohlásili propad zisků o 6,7 procenta.

Access Industries zaplatí za Warner Music celou sumu v hotovosti; předpokládá se, že se transakce dokončí ve třetím čtvrtletí. Warner Music, jež má v portfoliu jména jako Bruno Mars, R.E.M., Green Day, Metallica, Red Hot Chili Peppers a Led Zeppelin, se pak stane nezávislou divizí společnosti Access.

Foto: Reuters

Třiapadesátiletý ruský rodák Blavatnik začínal v realitách; má americké občanství od roku 1984. V březnovém žebříčku nejbohatších podnikatelů ho časopis Forbes zařadil na 80. místo s majetkem 10 miliard dolarů. Z mediálních společností patří do jeho portfolia britská Top Up TV nebo produkční firma Amedia v Rusku, kam se po rozpadu Sovětského svazu rozšířil své aktivity.

Je dlouholetým spojencem generálního ředitele Warner Music Edgara Bronfmana mladšího i jeho otce. Blavatnik byl ředitelem Warner Music od roku 2004 - kdy Bronfman řídil jménem investora THL Partners odkup vydavatelství od skupiny Time Warner -  do roku 2008. Bronfman s THL a další společností vlastní 56 procent akcí; THL získá prodejem dvojnásobek sumy 655 millionů, kterou před sedmi lety zaplatila.

 

Právě se děje

Další zprávy