Nejtučnější rok měli Lady Gaga, Eminem a Bon Jovi

Karel Veselý
2. 1. 2011 9:00
Zpěvačka dominuje prodejům, rockeři ziskům z turné
Foto: VEVO

Los Angeels - Lady Gaga má další důkaz, že rok 2010 v popu patřil především jí. Osmipísňové EPčko The Fame Monster se stalo s bezmála šesti miliony prodaných kusů nejúspěšnějším albem roku. Nahrávka, která vyšla v listopadu 2009 se dostala na vrchol v jedenácti zemích světa od Austrálie a Nového Zélandu po Švýcarsko a Británii.

„The Fame Monster je nejprodávanějším albem roku 2010. Těším se na budoucnost, věřte v sebe + tvrdě pracuje a dosáhnete svých snů." okomentovala zpěvačka zprávu na svém Twitteru.

Čtěte také:
Hudební rok patřil Lady Gaga a hodným i zlým klukům

Deska byla nejžádanější i na serveru Spotify, který nabízí předplacený proud hudby v sedmi evropských zemích a je všeobecně považován za nejnadějnější model distribuce hudby pro budoucnost.

52. Předávání hudebních cen Grammy - Eminem
52. Předávání hudebních cen Grammy - Eminem | Foto: Reuters

Jediným výraznějším konkurentem Lady Gaga v statistikách pro rok 2010 je rapper Eminem. Jeho Recovery je v globálním žebříčku na druhém místě s 5,7 miliony prodaných kusů, ale stalo se nejúspěšnější deskou roku v USA. Doma Eminem prodal více než tři miliony kusů.

Těsně pod touto hranicí skončila country trojice Lady Antebellum se svojí druhou deskou Need You Now. Popularitu tradicionalistického žánru potvrzuje na třetím místě výročního žebříčku album Speak Now písničkářky Taylor Swift, která velmi pravděpodobně zdolá hranici tří milionů už na začátku ledna nového roku.

V první pětce jsou ještě Justin Bieber s EP My World 2.0 a Susan Boyle, jejíž The Gift se stal nejúspěšnější vánoční deskou a za dva měsíce prodal 1,6 milionu kusů.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

Dlouhohrající album je v USA dlouhodobě na ústupu a platí to pro CD i digitální formáty. Američané stále více stahují jednotlivé sklady; jenže oproti minulým letům byl nárůst v digitálních prodejích podstatně menší a už vůbec nevyrovnal ztráty způsobené horšími zisky z dlouhohrajících desek. Nejstahovanější skladbou roku byl hit Hey, Soul Sister skupiny Train, následován California Gurls od Katy Perry a Love The Way You Lie od Eminema a Rihanny.

Britové milují Američany, a naopak

Právě duet amerického rappera a zpěvačky z Barbadosu je nejúspěšnější skladbou roku v Británii. Na závěr roku na jejich pozici mohutně útočil čerstvý vítěz televizní soutěže X-Factor Matt Cardle se skladbou When We Collide. Jinak ovšem seznamu nejprodávanějších skladeb v Británii dominují americké hvězdy, které obsadily osm míst v Top 10. Mezi ně se vklínilo jen australské taneční duo Yolanda Be Cool a producent D-Cup s tanečním hitem We No Speak Americano, který bodoval i v českých rádiích.

Foto: Reuters

Britové přitom v zámoří neměli špatný rok - londýnský zpěvák Taio Cruz má dokonce dvě skladby v Top 10 nejstahovanějších skladeb na amerických iTunes. Mezi nejúspěšnější desky v USA patří nahrávky Susan Boyle, Sade či folkové skupiny Mumford & Sons, kteří mají nominaci na Grammy v kategorii objev roku.

Nejprodávanější desku roku v Británii mají reformovaní Take That, jejichž The Progress se už blíží dvoumilionové hranici. Skvěle se prodávalo i album coververzí kanadského jazzového zpěváka Michaela Bubleho Crazy Love, které je na dvojce před Lady Gaga a její Fame (v Británii se její debut z roku 2008 prodával společně s EPčkem The Fame Monster).

Čtvrtá je Rihanna s Loud a pátý domácí Plan B se svým soul-rapovým crossoverem Defamation Of Strickland Banks. V desítce jsou ještě další britští interpreti - Paolo Nutini, Mumford & Sons a album oceněné Brit Awards, Lungs of Florence & The Machine.

Předávání cen CNN Heroes - Jon Bon Jovi
Předávání cen CNN Heroes - Jon Bon Jovi | Foto: Reuters

V českých žebříčcích neměly zahraniční nahrávky v konkurenci domácích hvězd žádnou naději. O trofej nejprodávanější desky ještě v posledních týdnech soupeřili Lucie Bílá (Bílé Vánoce) a Kabát (Banditi Di Praha) a prodeje obou desek se pohybují kolem 50 tisíců kusů. Vítěz obdrží cenu Deska roku 2010, která se bude udílet společně s Anděli. Mezi další nejúspěšnější desky patří i comeback Hany Hegerové, který dlouho vedl prodejní žebříček nebo best-of Hapky a Horáčka.

Koncerty už tolik netáhnou

Nepříliš dobré zprávy přináší koncertní statistiky za rok 2010. Zatímco tento segment hudebního průmyslu byl ještě donedávna považován za poslední tvrz velkých zisků, čísla zveřejněná v prosinci americkým magazínem Billboard potvrzují, že ekonomická krize se začíná výrazně podepisovat i zde. Výdělky z koncertů klesly celkově o 26,6 procent a podobně pětinový pokles zaznamenala i návštěvnost.

Koncert kapely U2 ve Španělsku
Koncert kapely U2 ve Španělsku | Foto: Reuters

Nejúspěšnější turné roku měli rockoví veteráni Bon Jovi, kteří na prodejích lístků ke své šňůře Circle Tour 2010 čítající osmdesát zastávek utržili 201,1 milionů dolarů. Druzí jsou stejně jako vloni AC/DC s 177 milióny a na trojku klesli loňští vítězové U2, jejichž 360° Tour vydělalo 161 milionů dolarů. Na horších výsledcích irských hvězd se podepsalo několik odložených koncertů kvůli Bonově operaci zad v květnu.

Lady Gaga odehrála v roce 2010 celkem 138 koncertů (včetně jednoho v Praze) a výdělky 133,6 milionů ji řadí na čtvrté místo. Jinak jsou v desítce výhradně veteráni - Metallica, The Eagles, Paul McCartney nebo třeba Roger Waters.

Gaga dominuje většině výročních žebříčků, nicméně jeden trůn musela na sklonku roku 2010 opustit. Už totiž není nejposlouchanějším interpretem podle portálu Last.fm, který zaznamenává přehrání v počítačích u internetových uživatelů, kteří si jeho „špiónský" program nainstalovali.

V žebříčku Last.fm ji porazila popová zpěvačka Ke$ha, jejíž skladby zaznamenaly bezmála šestnáct milionů přehrání. O většinu z nich se postaral electro-popový hit TiK ToK, který na začátku roku vedl dva měsíce americkou hitparádu. Druhým nejposlouchanějším interpretem je britská skupina Mumford & Sons a třetí jsou kanadští indie-rockeři Arcade Fire.

 

Právě se děje

Další zprávy