Rock for People se krize nebojí, veze Arctic Monkeys

Michal Pavec
1. 4. 2009 15:00
Největší český festival chce kompostovat odpad

Praha/Hradec Králové - Krize nekrize, tradiční festival Rock for People vstupuje do patnáctého roku své existence s největším rozpočtem v historii. Platit z něj bude hlavně velké zahraniční kapely: do Hradce přijedou Arctic Monkeys nebo Underworld.

Hvězdy britské kytarové a elektronické scény se tak zařadí po bok dalších, už dříve ohlášených headlinerů: španělských Ska-P a britských Placebo.

Pořadatel Michal Thomes věří, že kvalitní složení programu přivede do areálu bývalého hradeckého letiště co nejvíc návštěvníků - a to navzdory ekonomické krizi.

"Co se týče předprodeje, je v tuto chvíli prodaných více vstupenek než loni touto dobou," řekl Aktuálně.cz Thomes. "Češi si v dobách krize nikdy neodepřeli zábavu nebo hospody, proto věřím, že dorazí opět v hojném počtu." Vloni si koupilo lístek rekordních 23 tisíc lidí.

Elektroničtí matadoři Underworld na Rock for People zahrají poslední den, v pondělí
Elektroničtí matadoři Underworld na Rock for People zahrají poslední den, v pondělí | Foto: Archiv

V době finančních těžkostí neopustili Rock for People ani hlavní sponzoři, a tak si festival mohl dovolit nakupovat známá jména. Po loňských headlinerech The Offspring a Kaiser Chiefs přijedou i letos respektované kapely.

Red Hot Chili Peppers? K nezaplacení

"Nejtěžší bylo získat Arctic Monkeys, s nimi jsme jednali asi dva měsíce," říká Thomes. Zároveň připustil, že absolutní světová špička ještě v jejich možnostech není. Pro letošní ročník se lidé z Rock for People snažili získat Red Hot Chili Peppers, stáli i o Green Day. Neuspěli.

"Tyhle kapely jsou tak drahé, že by nám sebraly rozpočet na všechny ostatní skupiny. Ale třeba za pět nebo deset let dospějeme k tomu, že jeden den bude headlinerem Metallica a druhý právě Red Hot Chili Peppers," krčí rameny Michal Thomes.

Přesto se v seznamech potvrzených kapel objevují další zajímavé projekty - například britské objevy The Kooks nebo Hadouken!, kteří se v Čechách představili už loni na táborském Planet Festival.

Dále čtěte: Hadouken! pořádají rave party na gameboyi

Zatímco Arctic Monkeys a jejich úsečný ironický indie rock´n´roll znovu oživil vlnu léžérních kytarovek, kterou nastartovali newyorští The Strokes, Hadouken! se vezou na vlně nu-raveu; jen svou party pořádají na gameboyi.

Každodenní Fixa

Pipi ze Ska-P. Po únorovém úspěchu kapely ve vyprodané Tesla areně je čeká další česká štace
Pipi ze Ska-P. Po únorovém úspěchu kapely ve vyprodané Tesla areně je čeká další česká štace | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Festival, který slibuje celkem okolo 130 kapel a interpretů, se nevyhne samozřejmě ani standardní české hudební nabídce letních akcí; chybět bude málokdo. V Hradci zahraje Divokej Bill, Wohnout, Xavier Baumaxa nebo Vypsaná fixa.

Letos se nicméně organizátoři pokusili s některými českými skupinami dojednat vystoupení vymykající se jejich běžné praxi. Podařilo se to například u posledně jmenované Vypsané fixy.

Postpunková pardubická čtveřice slíbila, že mezi hradeckými hangáry vystoupí každý festivalový den a pokaždé zahraje jednu desku ze své diskografie. Originálního provedení se zřejmě dočkají i příznivci The Chancers.

Kompost místo piva

Rock for People dbající na multižánrovou pestrost doufá, že už se definitivně zbavil nálepky pivního festivalu, která ho občas provázela. A rád by se vybarvil spíš do zelena.

"Chceme, aby po sobě naše akce zanechala co nejmenší stopu a chovala se co nejohleduplněji k naší planetě," přeje si organizátor.

V areálu se bude důsledně třídit odpad, pořadatelé plánují i založit kompost. Novináři si pak musejí zvyknout na to, že všechny tiskové zprávy dostanou na recyklovaném papíru, z obou stran potištěném.

Třídit odpad (a poslouchat hudbu) můžete do Hradce Králové vyrazit 4.-6. července.

Kam dál?

 

Právě se děje

Další zprávy