Hadouken! pořádají rave party na gameboyi

Pavel Turek
31. 5. 2008 10:00
Očekávaný debut britských drzounů, kteří hrají v Česku
Foto: Aktuálně.cz

Recenze - Posuzovat Hadouken! je trochu jako hodnotit nanuk v parným létě. Když ho sníte hned, co ho vytáhli z lednice, je to neuvěřitelná slast. Ale stačí, abyste si ho na hodinu zapomněli v zaparkovaném autě, a rozblemcá se  v břečku na vyhození.

Podle Music For An Accelerated Culture si můžete docela krásně štelovat hodnotící kritéria pro spotřební zboží. Jak se zodpovědně postavit k posouzení toho, čeho se stejně brzy zbavíte, jelikož tomu proběhne expirace?  

Je s tím potíž. Protože součástí kvality opravdu dobrého díla by přece mělo být to, že přetrvá. Jenomže kapel, které existují jen teď - jaksi pro moment - neustále přibývá. A co se síly a rychlosti trendu. týče tak vlastně už lehce za momentem. Ne za pět minut dvanáct, ale ve dvanáct pět: chvíli byli Shitdisco, máme Does It Offend You, Yeah?, Late of The Pier a nebo s debutem dlouho otálející Hadouken!

Hadouken! - That Boy That Girl

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

Tudíž, než tupě trvat na konzervativním měřítku, je lepší pohled přetočit. Přijměme, že Hadouken! se pojmenovali podle úderu ze Street Fightera a dobrá gamesa se pozná ne podle toho, že si ještě po pěti letech s gustem zahrajete, ale podle toho, že s ní nonstop propaříte víkend, dostanete se do posledního levelu, ubijete největšího špatňáka, a pak už na ni nikde nemáknete.

Foto: Aktuálně.cz
Čtěte také: Zase je důvod mít mejdan, říkají Hadouken!

Přesně tohle jsou Hadouken! Vylézt si na pódium a předvést tam to nejprimárnější pubošský „Uá", které s ohledem k jejich věku ještě není trapný. Jméno kapely k tomu představuje vhodnou paralelu, protože v tom street-fighterovském úderu jde o sílu, která, než protivníka sejme, putuje k němu vzduchem. Hudba nedělá nic jiného.

Hadouken! ve své podstatě neučinili o moc víc, než že v době, která křísí elektronickou hudbu a zapojuje ji do „kapelového" modelu fungování, udělali z The Prodigy hrdiny videoher.  

Album Music For An Accelerated Culture, jehož název de facto ke čtrnáct let starému Music for The Jilted Generation odkazuje, pořádá rave party přehrávanou na Playstation. Netančí se tu tělem, ale gamepadem. Ani průrazné beaty už nejsou vynalézány a programovány, Hadouken! je mají jako hotovou munici naládovanou v zásobníku a jen vystřelují joystickem v pravou chvíli.

Foto: Aktuálně.cz

Jistěže je to, co se týče postoje, míň závazné, míň bytostné, ale zase tím pádem větší sranda. Jistěže je to míň doopravdy, protože čím víc životů jeden má, tím víc s nimi plýtvá., ale co jiného je vlastně duševní hygiena?

Hadouken! nejsou o moc víc než mimořádně vynalézavá mainstreamová trendy kapela, kterou, musíte odmáznout, když se budete jen chvíli zamýšlet. Na druhou stranu, jestli se zamýšlíte nad nanukem, vypovídá to dost i o vás a neschopnosti být adekvátní k situaci.  

V případě Hadouken! musíte přešaltovat. K maximální satisfakci potřebujete rychlé reflexy, hbité palce, trhání tělem ve směru pohybu hrdiny a náladu na  to „Uá".  Leckdy tahle výbava není podřadnější než rozumová reflexe.  

Hadouken!: Music for an Accelerated Culture, CD, 37 minut. Vydala firma Atlantic records / Warner Music.

Hadouken! vystoupí v Čechách na Planet Festivalu v Táboře 14. června

 

Právě se děje

Další zprávy