Arctic Monkeys jsou trojitě vyfakovaní cenami NME

tur
29. 2. 2008 10:29
Britský hudební týdeník hodnotil rok 2007
Arctic Monkeys
Arctic Monkeys | Foto: EMI

Londýn - Po nedávných Brit Awards čtvrteční ceny NME v mnohém stvrdily status nejen kytarové čtveřice, ale také třeba zpěvačky Kate Nash.

Arctic Monkeys si z show v londýnské O2 Areně odnesli hned tři ceny: za nejlepší britskou kapelu, nejlepší skladbu (Fluorescent Adolescent) a nejlepší video (Teddy Picker). Což zvlášť v téhle kategorii působí přinejmenším demonstrativně, neboť Teddy Picker se nese v duchu naprostého minimalismu a záznamu ze studia.

Sošky, které zpodobňují z podstavce vytrčenou ruku se vztyčeným prostředníčkem, dále putovaly ke Klaxons za nejlepší album Myths of the Near Future. Objevem roku se stali The Enemy, nejlepší živou kapelou Muse a nejlepší zahraniční kapelou The Killers.

V ženské kategorii konsensuální Kate Nash, která okouzluje napříč mainstreamem i menšinovým publikem, vytlačila favorizovanou Amy Winehouse. Ta má frčku jen za nejhorší oblečení.

Arctic Monkeys - Teddy Picker

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

Koncerní večer, na  němž vystoupili Gallows, Bloc Party nebo Kaiser Chiefs, uzavřel set Manic Street Preachers. Ti byli tímto za svou kariéru honorováni poctou "Bohupodobný génius".     

Hrdinou roku se stala Pete Doherty, snad za to, že ten rok vůbec přežil, a záporákem byl vyhodnocen George W. Bush. Nálepka nejhorší album putovala Britney Spears za její Blackout.

Čtěte také: Brit Awards překvapily svou nepřekvapivostí

Jako kdyby se ale trochu ironicky začínalo ukazovat, že v kontextu mediální akcelerace je rok pro výroční ceny příliš dlouhé období. Obzvlášť v případě Klaxons nebo Arctic Monkeys, jejichž desky vyšly v prvním čtvrtletí roku 2007, se ta doba zdá být v rychlé cirkulaci singlů neskutečně vzdálená a polozapomenutá.   

Časopis NME (New Musical Express) nejvlivnější britské hudební periodikum uděluje své ceny už od svého založení v roce 1953. Za neskonale kratší dobu svého působení byli Arctic Monkeys nominováni celkem na 15 cen, z toho 8 získali.

 

Právě se děje

Další zprávy