Radiohead se vracejí do chomoutu a míří na pulty

tur
1. 11. 2007 16:50
Kapela podepsala konvenční distribuční smlouvu

Praha - Nahrávku, za kterou mohou zájemci na internetu (ne)platit podle libosti, bude ve fyzické podobě distribuovat britský label XL Recordings. Radiohead tak ukončili několik týdnu trvající spekulace, jež provázely digitální vydání alba In Rainbows.

Vydavatelství, pod jehož křídly vyšla i sólovka frontmana Thoma Yorkea The Eraser, se mimo jiné stará o interprety, jako je Dizzee Rascal, White Stripes nebo Devendra Banhart.

Spekulace o datu vydání ukazují na 3. prosince - tedy datum, které souhlasí i s plánovaným začátkem rozesílání luxusní "discbox" edice desky In Rainbows. 

"Radiohead jsou pro nás všechny neustálou inspirací, staví kreativitu nade vše. Pro XL je velkou ctí s nimi pracovat," prohlásil zakladatel labelu Richard Russell o smlouvě, která jeho firmě umožňuje celosvětově distribuovat In Rainbows s výjimkou severní Ameriky, kde si kapela ponechala volné ruce pro jiný kontrakt.

Foto: Aktuálně.cz

Alba z XL Recordings se na český trh většinou dostávají prostřednictvím EMI, tudíž se dá předpokládat, že s In Rainbows to dopadne stejně. 

Zároveň s plány na prodej klasickou cestou startují i přípravy koncertního turné, které by mělo od května do konce roku s přestávkami zasáhnout Evropu i Ameriku. Což bude zřejmě bolestný proces: frontman Thom Yorke není žádný příznivec ploužení se po světě a už v minulosti často hovořil i o negativních efektech dopravních přesunů na globální klima.

Stále ovšem nejsou k dispozici oficiální čísla, která by umožnila analyzovat efektivitu odvážného gesta britské kapely, která nejprve obešla všechny klasické mediální kanály, aby se k nim nyní postupně vracela.

Bryce Edge z managementu kapely pouze v rozhovoru pro Billboard prohlásil, že číslo 1,2 milionů stažení, které koluje po internetu, je poněkud nadsazené, a že fanoušci v průměru platí 8 dolarů.

"Zatím jsme ještě neanalyzovali všechna data," pokračoval. "Servery jsou stále v činnosti a posílají album zájemcům - až se to trochu uklidní, budeme mít čas na vyhodnocení." 

Zároveň s kontraktem XL si na nové písně Radiohead brousí zuby iTunes, jejich viceprezident Eddy Cue se nechal slyšet, že firma byla skutečně unešená vstupem Radiohead na digitální trh. "Doufáme, že když tak učinili, přejdou snad časem i k iTunes."  

 

Právě se děje

Další zprávy