Kupte si nové Radiohead. Zaplaťte, kolik chcete

tur
2. 10. 2007 20:30
Sedmé album bude ke stažení už od 10. října

Londýn - Málokdo ještě před týdnem tušil, že nové album britských Radiohead se na trhu objeví tak záhy. Aby toho nebylo dost, kapela se rozhodla jít proti standardním ekonomickým poučkám a vyzývá své fanoušky: Je jen na vás, kolik zaplatíte za naši hudbu.

"Opravdu. Je to na vás," ujišťuje v oznámení na oficiálních stránkách kytarista Jonny Greenwood. 

Sedmé album, které ponese název In Rainbows, následuje po čtyřleté pauze od desky Hail To The Thief, kterou kapela splnila své závazky vůči koncernu EMI. I proto si dala na čas a užívala si nahrávání bez dohledu vydavatelství.

Krok novým směrem de facto znamená, že kapela, která vždycky sledovala technologické trendy, sama sobě velice odvážně zařídila únik nové nahrávky na internet. Před stažením lze totiž vyplnit i sumu nula.

Radiohead ovšem oprávněně spoléhají na oddanost svých příznivců, kteří by takové gesto neměli nechat bez honoráře. A už se několikrát ukázalo, že takový marketing důvěry funguje. Jestli si ji ceníte na 5 liber nebo 20 dolarů, je jen na vás.

Nový způsob distribuce ovšem neznamená, že by se Radiohead vzdali klasických nosičů, naopak nabízejí i de luxe záležitost. Za 40 liber kapela nabízí box obsahující 2 CD (jedno nesoucí In Rainbows, druhé bonusové materiály) a  k tomu In Rainbows na dvou vinylech plus speciální booklety v tvrdé vazbě.

Foto: Aktuálně.cz

Distribuce discboxu je plánovaná na začátek prosince - takže ti, kdo si ho objednají, samozřejmě mají nárok i na stažení digitální verze.  Na pulty by podle plánů mělo na přelomu roku zamířit i "obyčejné" CD.

Kapela právě v těchto dnech jedná s různými vydavateli, kteří mají zájem vstoupit do projektu; i když možnost, že nakonec Radiohead utáhnou všechno na svoje triko, je pořád poměrně velká.

"Tohle je model, o kterém se dlouho mluvilo. Ale teprve teď  se kapela takového postavení a rozměrů rozhoupala a opravdu to udělala," říká Bertis Downs, dlouholetý člen managementu R.E.M.

V jiném kontextu si s podobnou strategií zahrávají  Einstürzende Neubauten: distribuují svá alba spolu s bonusy takzvaným supporterům, kteří kapele ročně přispívají 35 nebo 65 euro.

Média označují rozhodnutí Radiohead za další tlak na tradiční model hudebního byznysu, drcený legálním i nelegálním stahováním. Z obou případů je však evidentní, že zatím si podobný krok může dovolit jen kapela, která se těší kultovnímu postavení a má dostatečně loajální fanouškovskou základnu.

Už jen oznámení, odkud si budou zájemci moct novou desku zanedlouho stáhnout, vyřadilo stránku www.radiohead.com na několik hodin z provozu.

 

Právě se děje

Další zprávy