Lasery, konfety, gymnastika. Coldplay vezou velkou show

Kultura Kultura
16. 9. 2012 17:40
S Coldplay přijede i Marina and The Diamonds
Foto: Profimédia

Praha - Tak dobří, že měli na starost slavnostní zakončení londýnské paralympiády. Britská skupina Coldplay jako by neuměla šlápnout vedle, nyní její jistý krok míří na pražský stadión v Edenu. Vystoupí zde v neděli šestnáctého září. Koncert je součástí dlouhého turné u příležitosti vydání poslední desky Mylo Xyloto. V Česku zahrají podruhé, před čtyřmi roky byli k vidění v O2 Aréně.

Držitelé sedmi cen Grammy jsou na programu přichystaní od půl deváté večer. Před poprockovou kapelou vystoupí ještě dvě britské zpěvačky Charlie XCX a Marina And The Diamonds. Původně měla být součástí koncertu Coldplay i účast Franka Oceana. Byl však nucen zrušit celou svou evropskou šňůru, součástí toho i pražskou show. Nejlevnější lístky na stání vyjdou na dvanáct set korun. Kdo by měl zájem o nejlepší místa na sezení a dárek od Coldplay k tomu, ten si musí připravit necelých sedm tisíc korun.

Foto: Profimédia

Na ceremoniálu, který uzavíral letošní paralympijské hry, se členové Coldplay dost nadřeli. Během večera potěšili obecenstvo šestnácti výstupy. Snesla se kvůli tomu na ně i kritika, že si z významné události ukrojili příliš velký kus pozornosti. Diskutabilní rozhodnutí dát jim tolik prostoru závisí na tom, jestli kapelu Coldplay Britové vnímají jako součást domácího hudebního bohatství. Na oficiálním twitterovém účtu ke kauze poznamenal frontman Chris Martin toto: "Naprosto jsme si to užili a cítili jsme se tak hrdí, že jsme toho byli součástí."

Desku Mylo Xyloto vydali Coldplay o loňském podzimu. Uplynul už bezmála rok, co si i čeští fanoušci mohli páté studiové album zakoupit. Stihli k němu vydat pět singlů a natočit několik videoklipů, např. píseň Princess of China, na níž spolupracovali s Rihannou.

Své poslední turné začali v říjnu 2011 ve španělském Madridu, ještě do konce roku stihli koncertovat v Paříži, Londýně či Berlíně. Během tohoto roku pak projeli několik měst v Americe i Evropě. Pražskému koncertu předchází dvě vystoupení v Německu, ve středu v Mnichově, v pátek v Lipsku. Další týden dají koncert v Polsku a ještě se vrátí do Německa, než jim v říjnu začne pauzu.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

Srpnový koncert v Chicagu je důkazem, že je na co se těšit. V Chicago Tribune napsal hudební kritik Greg Kot: „To nejlepší si nenechali až na konec. Už během několika minut začaly pršet konfety, desítky velkých koulí se vznášely a narážely do sebe a šest mnohočetných laserových světel rozzářilo balkóny. Dychtivost skupiny po tom, aby potěšili diváky, milosrdně omezilo kázání a pauzy mezi skladbami. Vždy horlivý Martin připomínal místy olympijského gymnastu, když předváděl obzvlášť ošemetná cvičení, sprintoval a poskakoval nahoru a dolů přes dráhu uprostřed publika."

Dave McKenna z Washington Post poznamenal k washingtonskému koncertu, že „nikdo, kdo zašel na vyprodaný koncert Coldplay, nemohl odejít znuděn. Prvních patnáct minut bylo přímo bombastických a bralo dech. Až tak, že zanechal nepřipraveného návštěvníka koncertu v otázkách: Umřel jsem a skončil na koncertu U2? Navíc kapela dokázala udržet tempo celé dvě hodiny. Současné turné kapely Coldplay pozvedá rockovou koncertní produkci na novou úroveň."

Foto: Aktuálně.cz

Začátky skupiny v camdenském klubu The Laurel Tree, kde zazpívali jako Starfish, jsou už čtrnáct let staré. Klávesista a zpěvák Chris Martin, kytarista Jon Buckland, bubeník Will Campion a baskytarista Guy Berryman od té doby drží pospolu a vezou se na vlně neobyčejného úspěchu. Celosvětově se datuje už do roku 2000, a to zásluhou skladby Yellow a populárního videoklipu. Pocházela hned z prvního alba nazvaného Parachutes.

Za uplynulou kariéru vydali pět alb, které se setkaly s velkým úspěchem, pochvalou od kritiky a nadšením ze strany hudebních posluchačů. Ovšem nevyhne se ani kritice, např. aktuální Mylo Xyloto, o němž Karel Veselý napsal v recenzi na Aktuálně: "Jenže když si Mylo Xyloto poslechnete, zjistíte, že deska se nijak výrazně neliší od předchozích počinů Coldplay. Klavírní balady si podávají ruce se soft-rockovými písničkami a samozřejmě nechybějí ani stadiónové hymny s trademarkovým refrénem 'vóóóóó-áááááh'."

Mylo Xyloto by se klidně mohlo stát posledním dílem od Coldplay, lze-li věřit slovům frontmana Martina. Mnohokrát se však potvrdilo, že nikdy se nemá říkat nikdy. Začátkem letošního roku už potřetí získali ocenění Brit Award pro nejlepší britskou skupinu. Minulý týden pak jejich videoklip Paradise z desky Mylo Xyloto uspěl na MTV Video Music Awards jako nejlepší popový kousek.

V rámci letošní hudební sezóny se ještě v domácím prostředí představí další zajímavé zahraniční hvězdy. V říjnu to bude Lionel Ritchie i Jennifer Lopez.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Právě se děje

Další zprávy