Proč ctíme osmdesátiletého Karla Gotta? Je symbolem, s Čechy se radoval i chyboval

Josef Vlček Josef Vlček
11. 7. 2019 15:48
Za skoro šedesát let pěvecké kariéry Karla Gotta se v Česku vystřídalo generací zpěváků. Většina z nich skončila v zapomnění. V této změti jmen působí Gott jako stálice, na jejíž věhlas nemají vliv věk ani změny režimu. Podobně jako když bylo osmdesát Sinatrovi a hrdě se k němu přihlásili mladí U2, teď se ke Gottovi hlásí Marek Ztracený nebo Richard Krajčo. Čím stále vzbuzuje obdiv?
Karel Gott v Německu, 1984.
Karel Gott v Německu, 1984. | Foto: ČTK/imago stock&people

Náhražka mužů

Často zaznívá tvrzení, že příčinou Gottovy popularity jsou ženy. Má to jistou logiku. Gott byl odjakživa lyrickým pěvcem milostných písní. Vždy se srdcem na dlani ctil ženy, vyznával jim lásku, oslavoval romantické chvíle spojení, harmonické vztahy. A těm citlivějším dodával sílu.

Někdy v polovině 80. let autor tohoto textu zabloudil do obchodu s gramofonovými deskami na pražské Letné. Jak se tak probíral LP, do obchodu vběhla asi osmnáctiletá dívka, uslzenýma očima se podívala na prodavačku a ta jí bez řečí pustila Gottovu píseň To musím zvládnout sám. Dívka ji s pláčem vyslechla a zase běžela pryč. "Dneska počtvrtý," řekla paní za pultem omluvně. "Asi to holka zrovna nemá lehký."

Gott se stal náhražkou všech mužů, kteří měli daleko k ideálu. Symbolem nenaplněných snů. Ale na Gotta se nežárlilo. Byl miláčkem všech žen.

 

Právě se děje

Další zprávy