Dr. Dre vydělal víc než U2, Elton John i Justin Bieber

Kultura Kultura
30. 11. 2012 19:37
Dr. Dre sice nevydal desku, ale sluchátka prodává skvěle
Dr. Dre
Dr. Dre | Foto: Profimédia

New York - Nejlépe vydělávajícím hudebníkem za uplynulý rok je Dr. Dre, hudební producent, skladatel a hiphoper. Časopis Forbes ho dosadil do čela svého žebříčku za uplynulý rok. Ukazuje se, že koncerty sice ještě vládnou hudebnímu byznysu, ale muzikanti si vydělávají stále dobře zvolenými produkty, které nesou jejich slavné jméno.

Právě výdělky Dr. Dre jsou toho nejmarkantnějším důkazem. Desku Detox připravuje už mnoho let, a tak hlavní část zisku, která mu zajistila první pozici, pochází ze sluchátek značky Beats. Zásluhu na jeho umístění má i firma HTC, která letos zakoupila jedenapadesátiprocentní podíl v této společnosti.

Stamilionářů ubylo

Vloni se přitom do první desítky Dr. Dre nedostal vůbec. Nyní byla situace snazší i proto, že se výdělky interpretů na prvních místech snížily. V roce 2011 mohla účetně nejlepší rok počítat skupina U2 se 195 miliony dolarů, protože právě finišovala veleúspěšné turné. Do aktuálního žebříčku se už započítala jen část zisku, a tak U2 spadli na 4. místo se 78 miliony dolarů.

Dr. Dre má pro srovnání za letošní rok i tak „jen" 110 milionů dolarů. Nad hranici sta milionů se ještě před rokem vyhouply tři osobnosti, nyní byl tak úspěšný jenom Dr. Dre.

Roger Waters si jako zakládající člen kapely Pink Floyd přišel prostřednictvím koncertního turné The Wall Live na druhé místo. Právě z něj plynnou zásadní příjmy, jeho finální zisk činí 88 milionů dolarů. V létě 2013 se i proto můžeme na jeho vystoupení těšit znovu v Praze.

Elton John uspořádal charitativní akci na podporu boje proti AIDS- David Furnish a Elton John
Elton John uspořádal charitativní akci na podporu boje proti AIDS- David Furnish a Elton John | Foto: Reuters

Třetí příčka pak patří Eltonu Johnovi, který si přišel na 80 milionů dolarů. Právě připravuje novou desku, ale na současných výdělcích má hlavní podíl asi stovka koncertů.

Další hvězdy z britských ostrovů jsou na pátém místě - Take That. Jen za osm koncertů v londýnském Wembley utržili rekordních 61 milionů dolarů. V roce 2010 se ke skupině vrátil Robbie Williams a daří se jim. Forbes udává hodnotu jejich zisku na 69 milionů. Dál se umístil Bon Jovi, který ještě o rok dřív disponoval skoro dvojnásobným ziskem. Nyní Forbes odhaduje 60 milionů dolarů příjmu.

Bieber skončil až na desátém místě

Na sedmé místo se probojovala první ženská zástupkyně. Překvapivě je jí Britney Spears, která tím potvrzuje návrat na výsluní hudebního byznysu. Za sledované období jí pomohla nová deska Femme Fatale i vlastní řada parfémů u Elizabeth Arden. Její příjem činí 58 milionů dolarů. V těchto místech se však už začínají mezery zmenšovat.

Nickelodeon Kids' Choice Awards 2012 - Justin Bieber
Nickelodeon Kids' Choice Awards 2012 - Justin Bieber | Foto: Reuters

Další dvě místa tak obsadili se shodným odhadem zisku 57 milionů dolarů Paul McCartney a Taylor Swift. Tato dvaadvacetiletá zpěvačka tak zvládla předběhnout o dva miliony zcela nejmladšího účastníka žebříčku Justina Biebera. Stejnou sumu 55 milionů dolarů měl jako on vydělat i Toby Keith.

Až za touto jedenáctkou se nachází další slavná jména, která by čtenář možná čekal výš - Rihanna, Lady Gaga, Katy Perry, Beyoncé, Coldplay či Adele.

Časopis Forbes při sestavování přehledu vychází z rozsáhlého průzkumu a zahrnuje období od května 2011 do května 2012. Razantní sestup v meziročním srovnání zaznamenal například kanadský hudebník Michael Bublé, kterému úspěšná deska a neméně úspěšné turné zajistily minule 70 milionů dolarů a páté místo, nyní je to jen 34 milionů a 24. místo.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Právě se děje

Další zprávy