Elton John je na vrcholu. Po dvaadvaceti letech

Karel Veselý
24. 7. 2012 13:55
Díky remixům od Pnau se vyhřívá na čele britského žebříčku
Foto: Profimedia.cz

Londýn, Praha - Dvacet dva let musel anglický hitmaker Elton John čekat, až bude jeho album znovu vládnout britskému žebříčku. Tento týden dobyl vrchol s nahrávkou Good Morning To The Night a ani se u toho moc nezapotil - desku totiž tvoří osm tanečních mash-upů jeho hitů, které stvořil australský klubový projekt Pnau. Siru Eltonovi může náladu zkazit jen fakt, že s 14 tisíci kusů je to nejhůře prodávaná deska na čísle jedna od roku 2000.

Na albu Good Morning To The Night ožívají Eltonovy šlágry z let 1970 - 1976 jako Goodbye Yellow Brick Road nebo Someone Saved My Life Tonight, z jejichž samplů stvořili Pnau tepající taneční hudbu současnosti, která ale také hraje nostalgií po zlaté éře britského popu. Titulní skladba, do níž australské duo vmíchalo elementy hned z osmi písní Eltona Johna, byla dokonce vybrána společně se Survival od Muse jako oficiální píseň londýnské olympiády a toto léto bude nejspíše znít úplně všude.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

Good Morning To The Night rozhodně není žádný rychlokvašný projekt. Eltonovi talentované australské duo, které se na taneční scéně pohybuje už od konce devadesátých let, doporučila herečka Toni Collettová a britský veterán si tak zamiloval jejich eponymní album z roku 2007, že je podepsal pod svoji manažerskou společnost Rocket Man. John pak pomohl Pnau s přípravou jejich loňské desky Soft Universe a následně jim dal k dispozici svůj kompletní katalog, ze kterého duo vysamplovalo materiál pro Good Morning To The Night.

Letní majstrštyk

Pod hlavičkou Pnau vystupují Peter Mayes a Nick Littlemore ze Sydney. Zatím první jmenovaný se podílel jako producent na nahrávkách Killers nebo Van She, Nick Littlemore už sbíral výrazné úspěchy se svým bočním projektem Empire of the Sun. Za jeho debutové album Walking on a Dream z roku 2008 posbíral sedm australských hudebních cen ARIA a byl nominován i na Brit Awards. Littlemore také natáčel s Robbie Williamsem či skupinou Groove Armada.

Foto: Profimédia

Britský tisk desku ohlašuje jako „letní majstrštyk" a spekuluje, že Good Morning To The Night by mohlo otevřít stavidla podobných nahrávek, na nichž by staré šlágry ožívaly v remixové podobě. Metoda tzv. mash-upu či bastardího popu, v níž producenti spojují elementy dvou a více hitů do jedné písně zažila svůj velký boom na začátku tisíciletí, kdy se divoké roubování hitů stalo šlágrem internetu.

Podvratného potenciálu nahrávek jako bylo třeba The Grey Album (na kterém se k malé radosti majitelů autorských práv „potkali" Beatles a rapper Jay-Z) se brzy chytl hudební průmysl a mash-upová vlna se rychle vyčerpala. Zůstalo po ní ale třeba skvěle se prodávající album Love, na kterém hity Beatles v roce 2006 zremixoval pro představení Cirque du Soleil George Martin se svým synem. Loňská nahrávka s remixovými verzemi hitů Elvise Presleyho VIVA ELVIS už ale takový ohlas nezaznamenala.

Za Eltonem Johnem v albovém žebříčku bodují také Maroon 5, kteří s Overexposed klesli z jedničky na dvojku. Třetí je americký r'n'b zpěvák Frank Ocean, jehož Channel ORANGE vynáší kritika do nebes. Druhou nejvýše postavenou novinku má na čísle osm rapper Nas s Life Is Good. Nejprodávanější singl má domácí Florence & The Machine se skladbou Spectrum. Olympijská hymna Survival od Muse se zatím nedostala výše než na číslo 25.

Foto: Profimedia.cz

Oldies vládnou

Remixy archivních hitů Eltona Johna se dostaly na vrchol britského žebříčku symbolicky ve stejný týden, kdy statistici hudebního průmyslu zveřejnili informaci, že staré desky se v prvním půlroce letošního roku prodávaly lépe než ty nové. Čísla pochází z agendy společnosti Soundscan, která sleduje prodeje desek v USA a každé album starší osmnácti měsíců zařazuje do kategorie „archiválií" (catalog records). Těch se za prvních šest měsíců prodalo 76,6 milionů, zatímco nových alb jen 73,9 milionů.

Na triumfu „oldies" se výrazně podílely vysoké prodeje nahrávek Whitney Houston po její smrti a  velkou roli hraje i fakt, že obchodníci často starší desky prodávají s výraznými slevami. Na druhou stranu letos ještě nepřišel žádný komerční megatrhák, který by vzal žebříčky útokem podobně jako vloni Adele. I nejnovější kolekce Justina Biebera Believe se zatím stěží přehoupla přes půlmilionové prodeje a očekávané prodejní hity jako Maroon 5 nebo Linkin Park zatím spíše zklamaly. Celkově od loňského roku klesly prodeje alb o další tři procenta, digitální obchody přesto hlásí skoro čtrnáctiprocentní nárůst.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Právě se děje

Další zprávy