Housle a cembalo. Dvě dámy lákají do Krumlova

4. 7. 2013 18:34
Na MHF v Českém Krumlově společně vystoupí houslistka Sophia Jaffé a cembalistka Barbara Maria Willi
Foto: Aktuálně.cz

Český Krumlov - Vynikající houslistka a bravurní cembalistka. Na návštěvníky festivalu v Českém Krumlově čeká vystoupení dvou svérázných dam. Připravily si hlavně Bachovy sonáty pro housle a obligátní cembalo nebo skladby Mondovilla či Bártoka.

Sophia Jaffé pochází z Berlína a jejími prvními učiteli byli její rodiče. Poprvé se s houslemi na pódiu objevila, už když jí bylo sedm let. Studovala v Berlíně u profesora Stephana Picarda nebo v Amsterodamu u profesora Hermana Krebberse. Její kariéru doprovázel sběr řady ocenění na mezinárodních soutěžích, a to jak doma v Berlíně, tak i v Augšpurku, v Bruselu nebo třeba v Ženevě.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

Sólistka mnoha komorních i symfonických orchestrů

Působí jako sólistka několika komorních seskupení, vystupuje třeba se Stuttgartským komorním orchestrem, Rozhlasovým orchestrem Berlín, orchestrem z Manchesteru, Symfonickým orchestrem Českého rozhlasu nebo s Bruselskými symfoniky. Objevila se na festivalech v Rheingau, Lipsku, Remeši nebo na Moravském podzimu.

Foto: Aktuálně.cz

Koncertuje po celé Evropě, ale i v Latinské Americe nebo v Asii. Zvládá na čtyři desítky houslových koncertů, nebojí se hudby z období baroka, ale ani moderních skladeb z 20. století. Vyučovala houslovou hru v Berlíně a ve Vídni, od října 2011 působí ve Frankfurtu. Spolupracuje s televizními programy jako je Německý rozhlas Berlín, WDR, SWR nebo třeba Český rozhlas a Česká televize.

Společně s přední cembalistkou

Barbara Maria Willi je česko-německá cembalistka, pedagožka a dramaturgyně, která se specializuje na barokní hudbu a její dobovou interpretaci. Kromě toho, že studovala ve Freiburgu, Štrasburku a v salzburském Mozarteu, tak získala ze studia barokní hudby i doktorát na Filozofické fakultě Masarykovy univerzity v Brně. Na barokní hudbu totiž nedá dopustit, doprovází ji celou její kariérou, což se nejlépe podepisuje nejen na cenách, které za svoje umění získává, ale i na její pedagogické nebo dramaturgické práci.

Foto: Aktuálně.cz

V roce 1995 získala cenu „Prix d'encouragement - special mention" v mezinárodní cembalové soutěži v Bruggách. Teď vyučuje na JAMU v Brně. Za svoje nahrávky, záznamy koncertů i za svoji muzikologickou činnost získala řadu mezinárodních ocenění. Pomáhá s dramaturgií festivalu Concentus Moravie a založila nový cyklus koncertů staré hudby v Brně s názvem Barbara Maria Willi uvádí… Stojí i za zrodem Visegrád Baroque Orchestra nebo barokního souboru Capella Apollinis.

Jako přední cembalistka spolupracovala s takovými umělci jako jsou pěvkyně Magdalena Kožená nebo Martina Janková, houslista Erich Hoebarth nebo fagotista Sergio Azzolini, se kterými koncertovala na mnoha významných mezinárodních pódiích.

Obě dámy vystoupí 14. srpna od půl osmé večer v Maškarním sále. Vstupenky jsou k dostání od 160 do 440 korun.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

Čtěte také:
Krumlov očaruje flamencový mistr Carlos Pinana

Neodolatelná Elina Garanča zahájí festival v Krumlově

 

Právě se děje

Další zprávy