Hvězdy z Broadwaye si na chvíli odskočí na jih Čech

Red
26. 5. 2013 13:19
V Českém Krumlově vystoupí hvězdy z muzikálů na Broadwayi
Foto: Aktuálně.cz

Český Krumlov - Písně z klasických muzikálů i melodie z rockových oper. Program, se kterým vystoupili populární zpěváci z newyorské Broadwaye na pódiích po celém světě, představí v létě i v Českém Krumlově.

Sólisté LaKisha Jones, Rob Evan nebo Morgan James si ale pro české publikum přichystali i speciální skladby nebo nové aranže. Doprovodí je Moravská filharmonie Olomouc a taktovka Randalla Craiga Fleischera.

Zpívala odmala

Typická interpretka rhythm and blues a gospelové hudby LaKisha Jones byla ke zpěvu snad předurčená odmalička. Nejenže zpívala v kostelním sboru, ale hlavně vyrůstala v prostředí ovlivněném Arethou Franklin, Whitney Houston nebo Patti LaBelle. Vystudovala zpěv na univerzitě v Michiganu a její kariéru sólové zpěvačky jí pomohla pořádně nakopnout i populární soutěž The American Idol. V roce 2007 se totiž dostala mezi čtyři poslední finalistky a zapsala se tak do širokého povědomí Američanů.

Zpívá v muzikálu z produkce známé moderátorky Oprah Winfrey s názvem The Color Purple, kde se objevuje rovnou ve dvou rolích, které střídavě ztvárňuje. V jedné dokonce alternuje s populární zpěvačkou Chaka Khan.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

Jeckyll a Hyde v jednom

Charismatický Rob Evan zavítá do Českého Krumlova podruhé a určitě i teď předvede jen to nejlepší ze svého repertoáru. Je téměř srostlý s oběma hlavními rolemi v muzikálu Jeckyll a Hyde, kde ztvárňoval obě hlavní postavy nepřetržitě celé tři roky.

Objel s nimi svět a například v jihokorejském Soulu se mu podařilo vyprodat hned šestnáct představení. Přitom vystudoval obor finančnictví a jako student byl i vynikajícím sportovcem.
 

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

Dlouhovlasá blondýnka s černošským hlasem

Multižánrová zpěvačka Morgan James, která vystupuje jak v nejslavnějších jazzových klubech v New Yorku, jako je třeba Birdland nebo Joe's Pap, tak i v Bernsteinově Mši v Carnegie Hall nebo v Kennedy Centeru ve Washingtonu.

Dlouhovlasá kráska zvládá jazz, rhythm and blues, gospely, ale i soul, který svět oslovil v 60. letech, a to v podání hlavně černošských hvězd.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

Famózní dirigent Fleischer

Těmto třem hvězdám a Moravské filharmonii Olomouc bude v Krumlově velet ředitel několika symfonických orchestrů, dirigent Randall Craig Fleischer. Pod jeho taktovkou se rozeznívají tóny hudebníků z Youngstown Symphony, Hudson Valley Philharmonic nebo Anchorage Symphony.

Dirigování studoval u Seiji Ozawy, Riccarda Mutiho nebo Leonarda Bernsteina. Kritiky i publikum na sebe poprvé nejvíce upozornil už v roce 1990. Tehdy dirigoval Dvořákův violoncellový koncert se sólistou Mstislavem Rostropovičem, jednalo se o turné National Symphony Orchestra po Japonsku a Rusku. Tehdy se mu podařilo vést orchestr ve skutečném dialogu se sólistou, a to bylo to, co na jeho umění kritici ocenili nejvíc.

Foto: Aktuálně.cz

Je ověnčen řadou ocenění a působí na všech kontinentech: diriguje Hongkongskou filharmonii, filharmonii z Los Angeles i symfonický orchestr ze San Francisca. Dostal medaili i od papeže Jana Pavla II. Dirigoval totiž soukromý koncert věnovaný jen jemu. Jako jediný americký umělec je držitelem ceny magazínu Newsweek s názvem Parent's Choice Award.

Jako skladatel se zapsal hlavně jako představitel syntézy symfonické hudby s rockem a world music, propaguje novou hudbu a řídí světové premiéry mnoha děl současných skladatelů, je spoluautor mnoha instruktivních děl pro děti a připravuje i výchovné orchestrální programy.

New York a Olomouc na jednom pódiu

Broadwayské hvězdy doprovodí jeden z nejstarších symfonických orchestrů v Evropě - Moravská filharmonie Olomouc. Za více než padesát let fungování si vytvořila mimořádně rozsáhlý a hlavně rozmanitý repertoár, věnuje se velkým tvůrcům světové hudby 19. a 20. století, ale i klasikům české tvorby.

Propaguje soudobou českou i světovou kulturu, o čemž svědčí hlavně premiéry více než dvou set padesáti novinek. Všichni společně vystoupí v sobotu 10. srpna od půl deváté večer v Pivovarské zahradě. Vstupenky stojí od 170 do 1190 korun.

Čtěte také
Krásné město a skvělá hudba? Festival v Českém Krumlově

Neodolatelná Elina Garanča zahájí festival v Krumlově

 

Právě se děje

Další zprávy