Ukrajina kritizuje HBO. V nové řadě Bílého lotosu má hrát držitel Putinovy medaile

Kultura AFP, Kultura
26. 1. 2024 17:22
Ukrajinské ministerstvo zahraničí vytklo americké televizi HBO, že do nové řady populární minisérie Bílý lotos obsadila srbského herce, který podporuje ruskou invazi, převzal Puškinovu medaili od Vladimira Putina a kritizuje Západ. O kauze informovala agentura AFP.
Ruský prezident Vladimir Putin v roce 2018 udělil Puškinovu medaili herci Miloši Bikovičovi (vpravo).
Ruský prezident Vladimir Putin v roce 2018 udělil Puškinovu medaili herci Miloši Bikovičovi (vpravo). | Foto: Profimedia.cz

Dnes šestatřicetiletý herec Miloš Biković roku 2018 v Kremlu od ruského prezidenta Vladimira Putina převzal Puškinovu medaili za přínos ruské kultuře. Stejnou tehdy obdržel český písničkář Jaromír Nohavica. Rok nato herec oznámil, že mu byl z bezpečnostních důvodů odepřen vstup na Ukrajinu.

V roce 2021 se Biković stal držitelem ruského občanství a dostal od Putina tentokrát prezidentský řád. "Je pro mě velkou ctí, že dnes mohu prohlásit Rusko za mou vlast," napsal na sociální síť Instagram, kde se označil za "aktivního člena ruské společnosti".

Podle serveru Deadline.com dnes umělec v Rusku žije a pracuje. V jednom ze svých prvních interview pro tamní média v roce 2020 pochválil Rusko za to, že se "vydalo jinou cestou než Evropa, takzvaný civilizovaný svět, který bombardoval mou zemi a který nevyznává ani demokracii, ani žádné hodnoty". Bombardováním měl Biković na mysli vojenskou intervenci NATO ve válce v Kosovu z roku 1999.

Tento měsíc televize HBO oznámila, že Miloše Bikoviće obsadila do chystané třetí řady minisérie Bílý lotos. První dvě série této celosvětově populární společenské satiry o zámožných turistech řešících své rodinné potíže na dovolené v zahraničním letovisku se odehrávaly na Havaji a Sicílii, ta třetí se přesune do Thajska.

Právě kvůli angažmá Bikoviče nyní televizi kritizuje ukrajinské ministerstvo zahraničí, a to téměř dva roky poté, co Rusko zahájilo plnohodnotnou invazi na Ukrajinu.

"Srbský herec Miloš Biković, který od začátku plnohodnotné invaze podporuje Rusko, má hrát ve třetí řadě Bílého lotosu. HBO, je podle vás v pořádku spolupracovat s někým, kdo podporuje genocidu a porušuje mezinárodní právo?" ptá se anglickojazyčný účet ukrajinského ministerstva na sociální síti X, dříve známé jako Twitter. Otázku doprovází krátké video se sestřihem některých Bikovičových výroků. Na Instagramu oficiální ukrajinský účet šíří obrázek, v němž herce označuje za stoupence genocidy.

HBO ani Bikovičův agent se zatím nevyjádřili. Herec nicméně ruskou invazi na Ukrajinu neodsoudil. Krátce po jejím zahájení v roce 2022 pouze napsal, že si jako dítě pamatuje válku v někdejší Jugoslávii, a tak si přeje, "aby už nebyly žádné války, i když vím, že je to naivní".

Na jeho obranu v pátek přispěchalo srbské ministerstvo zahraničí. Podle něj je obvinění z podpory genocidy nepodložené. "Jedná se o jednoho z nejoblíbenějších a nejtalentovanějších srbských herců své generace, který už navzdory útlému věku zanechal stopu v srbské i světové kinematografii," citovala vyjádření ministerstva zahraničí srbská tisková agentura Tanjug.

Miloš Biković účinkoval v mnoha ruských filmech i seriálech, diváci ho mohou znát například z historického dramatu Úžeh režiséra Nikity Michalkova, jednoho z předních stoupenců Kremlu. Mimo jiné také natáčel na Rusy anektovaném ukrajinském Krymu, doplňuje britský deník The Times. Právě osobám, jež vstoupily na anektované území z ruské strany, Ukrajinci dlouhodobě s poukazem na ohrožení národní bezpečnosti zamezují vstup na Ukrajinu.

Třetí řadu seriálu Bílý lotos, který dostal 14 televizních cen Emmy i Zlatý glóbus, natočí HBO přímo v Thajsku. Biković v ní má ztvárnit rusky hovořícího gurua z wellness centra.

Kromě něj budou v novince účinkovat Walton Goggins, Christian Friedel nebo herečky Lek Patravadi, Carrie Coon a Parker Posey. Vrátí se také Natasha Rothwell, která v první řadě ztvárnila havajskou masérku a manažerku lázní Belindu.

Novou sérii televizi odvysílá v roce 2025, jejím hlavním tvůrcem bude opět scenárista a producent Mike White.

Video: Trailer z druhé řady Bílého lotosu

První dvě řady seriálu Bílý lotos lze vidět ve videotéce HBO Max s českými titulky. | Video: HBO Max
 

Právě se děje

Další zprávy