Hvězdné války mají scénáristu. Kdo bude režisérem?

Kultura Kultura
13. 11. 2012 12:21
Star Wars: Epizodu VII napíše scenárista Toy Story 3
Mistr Yoda
Mistr Yoda | Foto: Aktuálně.cz

Praha - V roce 2015 nás čeká sedmá epizoda Hvězdných válek od Disney. Ačkoliv o nové trilogii zatím není známo mnoho, společnost Lucasfilm prohlásila, že Epizoda VII je již v předprodukci a její scénář napíše Michael Arndt. Ten se proslavil v roce 2006 scénářem ke komediálnímu dramatu Malá Miss Sunshine, za které obdržel Oscara a napsal také scénář k animovanému filmu Toy Story 3: Příběh hraček z roku 2010, jenž také získal nominaci na ceny amerických filmových akademiků.

V současnosti se natáčí několik jeho dalších projektů - kromě jiných také Hunger Games: Vražedná pomsta, Oblivion - sci-fi příběh s Tomem Cruisem v hlavní roli, filmová verze kresleného seriálu Phineas and Ferb a zatím nepojmenovaný snímek chystaný studiem Pixar.     

Princezna Leila ve vězení
Princezna Leila ve vězení | Foto: Aktuálně.cz

Pokud jde o režiséra, jsme na tom s informacemi hůř. Je mnoho osobností, které si fanoušci představovali na bývalém křesle George Lucase, Irvina Kershnera a Richarda Marquanda. Svůj účast zatím nepopřel Matthew Vaughn (Hvězdný prach, Kick-Ass, X-Men: První třída). Naproti tomu Steven Spielberg již v souvislosti s takovou představou prohlásil: „Ne! Ne! Není to můj žánr. Je to žánr mého nejlepšího přítele George."

Quentin Tarantino (Pulp fiction, Kill Bill, Hanebný pancharti, Nespoutaný Django) se zase vyjádřil se silným despektem: „Nemohlo by mi na tom záležet míň. Obzvlášť, když to bude dělat Disney. Nezajímá mne verze Hvězdných válek dle Simona Westa."

Zack Snyder (300, Strážci-Watchmen, Sucker Punch) se vyjádřil sofistikovaněji: „Myslím si, že práce na epizodách VII, VIII a IX je procházka po strmém svahu. Je to úplně jiný mytologický zážitek, na nějž se velice těším, ale bude to velká dřina."

Foto: Aktuálně.cz

Dalším velkým fanouškovským tipem byl J. J. Abrams (Mission: Impossible III, Monstrum, Super 8, Star Trek, Star Trek Into Darkness). Jeho případná účast by znamenala podivuhodné sjednocení Star Treku a Star Wars pod jednu střechu. Nicméně i on nedávno zklamal. „Podívejte se, Hvězdné války jsou jedním z mých nejoblíbenějších filmů vůbec," prohlásil v rozhovoru pro HollywoodLife. „Během dospívání jsem nebyl moc velkým fanouškem Start Treku, takže práce na něm pro mne nepředstavovala takovou úplnou svatokrádež a na Epizodu VII se těším jako nikdo jiný, ale věřím, že jí poznám jako platící návštěvník kina."

Jon Favreau (Zathura: Vesmírné dobrodružství, Iron Man), který propůjčil svůj hlas postavě Pre Viszly v animovaném seriálu Star Wars: The Clone Wars, je z projektu nadšen a zatím svoji účast nevyloučil.

Nejzajímavěji vypadá zpráva o možném kandidátovi Colinu Trevorrowi (Home Base, Safety not Guaranteed), jehož se novináři ve Švédsku zeptali otevřeně, jestli je  mužem režírujícím nové Hvězdné války. Ačkoliv se ozpovídal o fenoménu jako celku, jeho odpověď začínala slovy: „To je něco, k čemu se nemůžu příliš vyjádřit…" 

Autor Lucasovy autobiografie Dale Pollock již před časem oznámil, že kdysi četl prvotní náčrty všech filmů v podobě dvanáctidílné ságy. Na základě svých vzpomínek konstatuje, že:„Nejvíc vzrušující příběhy byly filmy 7, 8 a 9. Měli bleskovou akci, skutečně zajímavé nové světy a nové postavy. Pamatuji si, že jsem si říkal: Tohle chci vidět."  

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Právě se děje

Další zprávy