Oscarová sezona přichází. Na jaké hity se ještě čeká?

Kultura Kultura
29. 10. 2012 14:43
Kdo má největší šance na Oscara? Jaké premiéry ještě přijdou?
Foto: ČT

Hollywood - Oscarová sezona přichází. A začínají se množit spekulace, napjatě jsou očekávané i filmové novinky s potenciálními oscarovými ambicemi. K vyhlíženým titulům bezpochyby patří Atlas mraků v režii Lany a Andyho Wachovských, Lincoln od Stevena Spielberga či Flight od Roberta Zemeckise, naopak mezi velmi často zmiňovanými tituly je The Master od Thomase Deana Andersona.

Vlivný filmový server Variety zmiňuje hned několik kandidátů na nominaci v kategorii Nejlepší film. Po oslavných recenzích asi nikoho nepřekvapí, když alespoň prestiž nominace přisuzuje třiadvacáté bondovce Skyfall režiséra Sama Mendese. Jednalo by se o první takovou nominaci  pro příběh o agentovi 007.

Kritiky ovšem ohromily i jiné snímky s mnohem „serióznějšími" náměty, jako například Divoká stvoření jižních krajin, režisérský debut Benha Zeitlina, v němž malá holčička Hushpappy čelí zničení vlastní komunity přírodní katastrofou.

Flight
Flight | Foto: Aktuálně.cz

V očekávaném snímku Flight režiséra Roberta Zemeckise se zase Denzel Washington stane pilotem, který sice zachrání cestující svého letadla, ale zanedlouho po přistání vyjde najevo, že před letem pil alkohol.

Vzhledem k závažnosti svého námětu by se mohl prosadit další miláček kritiků - Nic nás nerozdělí (The Impossible) od J. A. Bayony, který se vrací k tragickým událostem vyvolaným tsunami v jihovýchodní Asii z konce roku 2004.

Nadějně působí také vyhlídky filmů Pí a jeho život, Až vyjde měsíc, Temný rytíř povstal (i když zde se objevily silně skeptické připomínky členů Akademie) a The Sessions (drama o nehybném muži s touhou uskutečnit své sexuální fantazie).

V nadějné, ale upozaděné pozici se podle Variety nachází příběh Bena Afflecka z revolučního Iránu nazvaný Argo, stejně jako komediální drama The Silver Linings Playbook od Davida O. Russella, jež zatím na internetu zaznamenalo 100%  pozitivní ohlas s průměrným skóre 8.9/10 a v Torontu vyhrálo cenu diváků. Bradley Cooper v něm hraje učitele dějepisu Pata Solitana, který strávil rok a půl na psychiatrickém léčení. Ačkoliv se snaží usmířit s exmanželkou, setká se po propuštění z léčby také  se ženou s podobnými problémy jménem Tiffany (Jennifer Lawrence).

A to nás ještě koncem tohoto a začátkem příštího roku čekají premiéry dalších zajímavých titulů: noví Bídníci Toma Hoopera , Nespoutaný Django Quentina Tarantina, Zero Dark Thirty od Kathryn Bigelow nebo Jacksonův Hobit

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Které filmové novinky zabodují a získají Oscara?

 

Právě se děje

Další zprávy