Disney koupil Hvězdné války, plánuje novou epizodu

Kultura Tereza Holanová Kultura, Tereza Holanová
31. 10. 2012 18:45
Epizoda VII čeká fanoušky slavné filmové space opery v roce 2015
Foto: Aktuálně.cz

Los Angeles - Americká mediální společnost Walt Disney koupila od režiséra Hvězdných válek George Lucase jeho produkční společnost Lucasfilm. Zaplatit za ni má přes 4 miliardy dolarů.

Přibližně polovinu částky uhradí nový majitel v hotovosti. Kromě toho plánuje vydat zhruba 40 milionů akcií, z jejichž prodeje získá další prostředky.

George Lucas transakci komentoval tak, že už pro něj nastal čas svěřit Star Wars nové generaci filmařů. S tím, že se jeho dílo bude jednou rozvíjet nezávisle na něm, podle svých slov počítal. Stejně tak zdůraznil, že pro něj bylo důležité "předat kormidlo" dál ještě za jeho života.

A kdo by měl natočit sedmou epizodu? Máme 10 tipů

Zástupci Walt Disney již oznámili, že mají v plánu uvést nové epizody legendární filmové série, jejíž prvotní verze se objevila v roce 1977. "Star Wars 7 mají být hotové v roce 2015," plánuje Walt Disney. "Naším dlouhodobým plánem je vypustit do kin nové Hvězdné války každé dva až tři roky," prohlásil Robert A. Iger, současný předseda Společnosti Walta Disneyho. Hvězdné války se nyní mohou stát částí disneyovských televizních projektů, her nebo zábavních parků.

Foto: Aktuálně.cz

Naposledy Disney převzal tvůrce animovaných filmů Pixar (v roce 2006) a v roce 2009 televizní a filmové dílny Marvel Studios. Za tyto dvě firmy dohromady zaplatil 11,4 miliardy dolarů.

George Lucas v minulosti líčil různé verze budoucnosti své ságy. Od počátku trval na tom, že nechce zůstat pouze u původní trilogie z let 1977 - 1983, ale nebylo jasné, jestli kromě realizovaných předpokračování chce také v příběhu pokračovat směrem do budoucna. Podle některých výroků měli mít Hvězdné války až devět, nebo dokonce dvanáct dílů.

Po premiéře posledního prequelového filmu Star Wars: Epizoda III - Pomsta Sithů však tvůrce fenoménu trval na tom, že příběh, který začal v dětství Anakina Skywalkera a končil jeho „vykoupením" a smrtí je uzavřen. Nová transakce jej přinutila si toto pojetí rozmyslet - při natáčení nových dílů bude sloužit jako konzultant.

Navzdory oznámení se během středy akcie Disneyho společnosti propadly o dvě procenta, i když analytici si od nového spojení od samého začátku hodně slibovali. Jak například ve své zprávě napsal Barton Crockett z investiční banky Lazard Capital Markets: "Náš původní předpoklad, zjednodušený kvůli hurikánu Sandy, ohodnotil tento tah lépe než odkoupení Marvelu v roce 2009, což je dnes široce oslavováno... Ze stejného důvodu jako v případě komiksů, Disney nyní kupuje veleoblíbenou značku mladých mužů, aby se ještě víc diverzifikoval oproti mladým ženám."

U příležitosti promítání Cosmopolis, a shodou okolností také výročí premiéry Star Wars (v roce 1977) pozují na červením koberci v Cannes režisér George Lucas a jeho partnerka Mellody Hobson
U příležitosti promítání Cosmopolis, a shodou okolností také výročí premiéry Star Wars (v roce 1977) pozují na červením koberci v Cannes režisér George Lucas a jeho partnerka Mellody Hobson | Foto: Reuters

„Posledních pětatřicet let bylo jedním z mých největších potěšení vidět, jak Hvězdné války přecházejí z jedné generace na další," prohlásil sám Lucas. „Nyní je odevzdávám další generaci filmařů. Vždycky jsem věřil, že fenomén může existovat mne může přesahovat a považoval jsem za důležité, abych předání pochodně uskutečnil během svého života. Jsem si jist, že Disney se dobře postará o licenci, jíž jsem vybudoval. Zároveň se na to dívám jako na investici do svého důchodového fondu."

Scénáře k nadcházejícím filmům již konzultuje se svou bývalou zástupkyní a novou předsedkyní Lucasfilm v Disneyho vlastnictví, Kathleen Kennedy. „Máme širokou zásobu nápadů a postav a knih a dalších věcí. Můžeme si dovolit natáčet Hvězdné války dalších sto let."

Iger zase věří ve schopnosti své společnosti nakládat se zavedenou značkou. „V minulosti jsme dokázali, že umíme docenit význam ikonických postav a využít je tak, aby dávaly smysl," ujistil příznivce příběhů, které se udály před dávnými časy v jedné předaleké galaxii.

Lucas a Kennedy potvrdili, že Epizoda VII bude mít úplně originální příběh. Fanoušci proto vášnivě diskutujií, jestli bude nová trilogie nějakým způsobem respektovat svět "Expanded Universe" (EU) Hvědných válek složený z literatury, televizních seriálů a videoher. George Lucas již v minulosti těmto příběhům "protiřečil", jako například, když v Epizodě II přisoudil námezdnímu lovci Bobu Fettovi jinou minulost, než se kterou přišly knihy. Ovšem hláška o "inspiraci" dává tušit využití různých verzí kánonu.

Doufejme tedy v lepší ohlas než u prequelové trilogie.

 

Čtěte také
Otec Star Wars mizí. K experimentům do garáže
Původní Hvězdné války jsou pořád unikátním gulášem

 

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Právě se děje

Další zprávy