Baroko v Krumlově: zazní árie od benátských mistrů

2. 6. 2013 18:19
Na MHF v Českém Krumlově vystoupí soubor Collegium Marianum
Foto: Aktuálně.cz

Český Krumlov - Hudba 17. a 18. století, ve které nechybí specifické melodie příčné flétny - to je Collegium Marianum s flétnistkou Janou Semerádovou v čele.

Barokní hudba od českých a středoevropských autorů spojená s barokním tancem a gesty jednoduše nesmí na festivalu v Českém Krumlově chybět. Představí tam árii z oper benátských mistrů s názvem Noc v Benátkách.

Foto: Aktuálně.cz

Soubor byl založený v roce 1997 a jako jeden z mála takto profilovaných profesionálních souborů se věnuje nejenom koncertním dílům, ale i scénickým projektům. Vede ho sólistka Jana Semerádová, která kromě Collegia Mariana koncertuje i s jinými evropskými orchestry.

Baroko nadevše

Právě díky ní a její badatelské činnosti není Collegium Marianum jen o barokní hudbě, ale v podstatě o celém barokním stylu. Útlou flétnistku totiž zajímají barokní gestika, deklamace i tance, čímž bravurně rozšiřuje umělecký profil souboru od čistě hudebního zaměření k propojení s tancem, divadlem a s nevšední dramaturgií.

Soubor, který spolupracuje s takovými jmény jako je dirigent Andrew Parrot, sopranistka a harfistka Hana Blažíková, tenor Damien Guillon, bas Peter Kooij, fagotista Sergio Azzolini, houslista François Fernandez, sopranistka Simona Houda-Šaturová, režiséři Benjamin Lazar nebo Jean-Denis Monory či tanečnice Gudrun Skamletz, pravidelně natáčí pro Českou televizi, Český rozhlas nebo zahraniční rozhlasové stanice.

Foto: Aktuálně.cz

Ojedinělé Barokní podvečery

Tento soubor lidí nadšených z barokní hudby vystoupil na prestižních festivalech jako je Tage Aleter Musik v Regensburgu, Bachfest v Lipsku, Festspiele v Postupimi, Mitte Europa, Festival de Sablé, festival v Bolzanu nebo festival Palau Música v Barceloně. Objevil se i na Pražském jaru, Svaováclavském hudebním festivalu nebo na Concertus Moraviae.

Spolupracují se Supraphonem a vydali už čtyři nahrávky. Letos pořádají v Česku, ale i ve světě ojedinělý projekt Barokní podvečery. Jedná se o už třináctý cyklus koncertní řady s tematicky zaměřenou dramaturgií a hlavně úzkým propojením s historickými prostorami staré Prahy. Tentokrát je věnovaný oslavě výročí úmrtí vynikajícího italského barokního houslisty Arcangela Corelliho.

Před třemi lety získalo Collegium Marianum za svoje zásluhy o kvalitu a šíření české hudby ocenění Mezinárodní hudební rady UNESCO. V Krumlově jim bude patřit večer ve čtvrtek 1. srpna Maškarní sál. Vstupenky se dají pořídit od 195 do 490 korun.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

Čtěte také
Hvězdy z Broadwaye si na chvíli odskočí na jih Čech

Český Krumlov se vzdal dvou hvězd. Od státu dostal nulu

 

Právě se děje

Další zprávy