Podnik jako z Alenky v říši divů patří 25 let ke špičce. Nabízí i slaninovou zmrzlinu

Podnik jako z Alenky v říši divů patří 25 let ke špičce. Nabízí i slaninovou zmrzlinu
Mezi další slavná jídla šéfkuchaře patří třeba šnečí ovesná kaše, falešná želví polévka, dále krabí či slaninová zmrzlina, která mu zajistila velkou publicitu.
Nejen čich, chuť a zrak, ale také například sluch. Například talíř mořských plodů je podáván s hudbou připomínající mořské vlny.
Od otevření The Fat Duck se počet kuchařů zvedl ze čtyř na 42. První michelinskou hvězdu získal podnik v roce 1999.
Ve svých knihách i pořadech se zaměřuje také na děti, kterým se snaží ukazovat, že chemie i vaření mohou být velká zábava. Na snímku s dobrovolníky připravuje zmrzlinu.
Foto: iStock
Dan Poláček Magazín Dan Poláček, Magazín
1. 8. 2020 19:01
V roce 1995 si v britské vesnici Bray otevřel nadšenec Heston Blumenthal restauraci, kterou pojmenoval The Fat Duck. Na začátku připravoval zejména francouzská jídla, ale zákazníci se nehrnuli a šéfkuchař málem zavřel. Koncem 90. let se však karta obrátila a Blumenthal vsadil na gastronomická kouzla. Dnes patří restaurace k nejlepším a nejslavnějším na světě. Podívejte se.

Podnik The Fat Duck se nachází v hrabství Berkshire na jihovýchodě Anglie a sídlí v domě z 16. století. V srpnu 1995 si jej otevřel gastronomický nadšenec, který lásku k jídlu a vaření objevil ve svých 16 letech při návštěvě Provence. 

Zatímco v začátcích připravoval francouzskou kuchyni a vypadalo to, že zkrachuje, v roce 1999 získal šéfkuchař první michelinskou hvězdu a sláva restaurace začala stoupat. 

Heston Blumenthal vsadil na molekulární gastronomii, experimenty a neobvyklé kombinace chutí. V roce 2004 získal podnik první tři michelinské hvězdy, které si drží dodnes. The Fat Duck patří mezi nejznámější a nejoceňovanější restaurace světa. Na několikachodovou večeři je však potřeba připravit si více než osm tisíc korun. 

 

Právě se děje

Další zprávy