"Zatím jsem v klidu. Šéfem mi bylo řečeno, že smlouvu máme ještě na dva roky, tedy do konce roku 2020. Víc vám k tomu říct nemůžu, protože víc nevím," tvrdí výčepní v Oáze. Jméno prozradit odmítl, nechce být terčem vtipů místních štamgastů. "Nezlobte se, neřeknu vám ani křestní. Kluci by hned poznali, o koho jde," směje se.
Kompletní rekonstrukce nádražní budovy má podle Správy železniční dopravní cesty (SŽDC) začít během letošního roku. Informace o opravách, která Facebookem proletěla na začátku ledna, vyvolala jak mezi štamgasty, tak i na sociálních sítích velkou odezvu.
"Nechte Oázu na pokoji! Nechceme uniformní fast food," reagují u příspěvku na stránce SŽDC zastánci pražské nádražky. Podle tiskové mluvčí SŽDC Radky Pistoriusové ale Oáza nezapadá do konceptu moderního gastronomického provozu.
"Ano, rekonstruovat se bude celá výpravní budova, tedy i část, kde je zmiňovaná restaurace. Gastroprovoz ve druhém podlaží v místě stávající restaurace plánujeme zachovat, s přihlédnutím na poskytování služeb obvyklých v 21. století," přibližuje Pistoriusová a potvrzuje, že současný nájemce má smlouvu do 31. prosince 2020.
Možný konec se už řeší i v samotné Oáze. "To víte, že se mě ptají a není jich málo. Každou chvíli někdo přijde a řeší, kam bude chodit, ale i to, co bude s námi," krčí rameny výčepní.
V Oáze čepuje pivo už osm let a pamatuje si i dobu, kdy sem chodíval legendární Magor.
"Jsem zvědavá, kam budeme chodit, až to tu zavřou. Té jejich modernizace a optimalizace se snad ani nechci dožít. Doufám, že k tomu jen tak nedojde," říká žena, která se do Oázy přišla ohřát, protože jí ujel vlak.
Výčep a restaurace se kromě neděle denně otevírají v devět ráno. A prázdné židle se začínají plnit už v tuto ranní hodinu. Na pivo sem zaběhla žena, která se stará o pořádek v okolí, mladík s notebookem nebo dva důchodci, kteří mají namířeno na výlet.
"Řekněme, že tak jeden z dvaceti si tu pivo nedá," směje se výčepák. Když si všimne ženy ve dveřích, automaticky se hrne k pípě a čepuje malou desítku. "Za těch osm let, co tu jsem, už hodně lidí znám a pamatuju si, co si dávají," vysvětluje.
Do Oázy podle něj lidé nechodí jen kvůli levnému pivu. Láká je i jídlo za přiměřenou cenu. Na obědové menu, které včetně polévky vyjde na 90 korun, chodí kromě zaměstnanců blízkých firem například i důchodci z okolí. Každý den je na výběr ze šesti pokrmů, tři z české a zbytek z asijské kuchyně. Tu zde vaří vietnamští kuchaři.
Kvůli plánované rekonstrukci funkcionalistické budovy zmizela ze smíchovského nádraží řada dalších provozoven. V září to byl stánek pana Krutty, který na třetím nástupišti prodával vyhlášené párky v rohlíku, o měsíc později došlo k odstranění stánku krušovické pekárny.
Podobný osud postihl i bistro na pražském Masarykově nádraží, které v rámci rekonstrukce nahradí modernější fast food.
Video: Nádražní restaurace bourají společenské bariéry, koncentruje se v nich genius loci celého města