Netradiční festivaly? Přehlídka gulášů nebo zvěřina!

Ilona Víchová
17. 10. 2012 9:45
Patříte k milovníkům dobrého jídla?
Foto: Aktuálně.cz

Kde ochutnat tradiční českou kuchyni té největší kvality? Nabízí se hned dvě akce v blízké době. Kotlíkové guláše budou v plné parádě nastoupeny na festivalu v Pálavě a po celé Praze ochutnáte Festival chutí s letošním tématem - zvěřina. Čerstvé suroviny, tradice a dobrá atmosféra, to a mnohem víc najdete na festivalech jídla.

Pálava v objetí tradičního guláše

Už 20. října se koná v prostorách mikulovského hotelu Zámeček gulášová přehlídka, která nese oficiální název Mezinárodní soutěž o nejlepší kotlíkový guláš. Do soutěže se přihlásily týmy z celé republiky a mají za úkol uvařit 30 litrů guláše. Porota bude hodnotit vzhled, konzistenci šťávy, křehkost masa a dekoraci při expedici a celkovou desigenovou stránku.

Návštěvníci festivalu pak ochutnají nejrůznější variace, kdy bude k dostání jelení, daňčí, kozí, vinařský či prezidentský guláš plný tradice a originality. Velmi oblíbenými se staly i varianty na mexické guláše. Krásné dopoledne doladíte ochutnávkou mladých vín z raných odrůd. Chybět letos ani nebude tekoucí víno z kašny či soutěž o gulání sudů. Uvidíme, kdo letos obdrží titul největšího jedlíka.

Foto: Aktuálně.cz

Na gulášovém festivalu se do práce pustí více než 50 kotlů a jejich majitelé ukážou své kulinářské umění. V loňském roce se snědlo přibližně na šest tisíc porcí národních dobrot. Soutěžily týmy z Maďarska, Rakouska, České republiky i Slovenska.

V roce 2012 jsou novinkou tyto guláše: námořnický, senátorský či guláš zlomených srdcí. Celá akce začne v jedenáct hodit, kdy se pod kotlem pořádně zatopí a soutěžící se pustí do práce.

Organizátoři potvrzují, že je gulášový festival jedním z nejoblíbenějších akcí. V loňském roce vařil gulášovou pochoutku i bývalý starosta Drasenhofenu Hubert Bayer. Titul nejlepšího guláše získal tým z termálního koupaliště Podhajská, který si troufl na kůzlečí guláš. Uvidíme, zda si letos svůj titul obhájí.

Festival plný zvěřiny

Aby toho dobrého jídla nebylo málo, můžete si dopřát kančí svíčkovou, daňčí steaky nebo jiné zvěřinové pochoutky. A kde, že se dají tyto laskominy sehnat? Stačí putovat po Festivalu chutí - vůně podzimu, který probíhá ve dnech 15. října až 4. listopadu. Festival nabízí pestré menu se specialitami a originální úpravou.

Letos jde už o 3. ročník tohoto oblíbeného festivalu. Zapojí se hned 16 restaurací z celé České republiky. Zvěřinové laskominy tak nabídne Brno, Český Krumlov, Praha, Pardubice, Beroun, Mělník a Tuchoměrice.

Foto: Aktuálně.cz

Ve všech restauracích je pro zákazníky připravené speciální tříchodové menu do 400 korun pro jednoho. Uvidíte, že kuchaři mají představivost, rádi experimentují a dávají zákazníkům to nejlepší. Na talíř se vám proto dostane ta nejjemnější zvěřinová paštika, mořená kančí kýta se šípkovou omáčkou, kančí svíčková nebo pečený hřbet muflona či steaky z daňčího masa.

Po loňském úspěchu se restaurace rozhodly, že zůstanou u zvěřiny i letos. Lahodné a zdravé maso doplní sezónní zelenina a ovoce. Na festivalu se setkáte s mrkví, dýní, hruškami nebo švestkami. Luxusní pokrmy můžete hodnotit na webu alakarte.cz.

Pokud milujete zvěřinu, zavítejte třeba do restaurace Ambroisie Caffé Restaurant v Praze, Auberge de Provence v Tuchoměřících, do Hlučné Samoty v Praze, Noem Arch Restaurant v Brně, Pizzerii Latrán v Českém Krumlově nebo Sosta Restaurant v Berouně. Festival chutí se koná ještě v mnoha dalších restauracích po celé České republice.

 

Právě se děje

Další zprávy