Omyly, pokuty, sebevraždy a vrácení ocenění: Co s sebou přináší prestižní michelinská hvězda

Petra Jansová Petra Jansová
26. 3. 2018 14:03
První michelinský průvodce vyšel v roce 1900, první hvězda byla udělena o šestadvacet let později. Za celou historii jich pak byly uděleny stovky. Mimo Evropu se michelinští komisaři vydali až v 21. století. Hodnotí se nejenom kvalita jídla, ale i obsluhy. A přestože michelinská hvězda patří k nejprestižnějším gastronomickým oceněním, stává se, že o ni šéfkuchaři nestojí a usilují o její vrácení.
Daniel Boulud
Daniel Boulud | Foto: Profimedia.cz

Michelinská restaurace dostala pokutu 32 milionů

Být ověnčen michelinskou hvězdou s sebou nese jistou dávku zodpovědnosti. Když vyhlášené bistro v New Yorku, které vlastní francouzský šéfkuchař, naservíruje omylem svému hostovi s porcí kohouta na víně i kus železného kartáče, kterým personál kuchyně čistí gril, znamená to vysokou pokutu.

Přesně to se stalo michelinskému šéfkuchaři Danielovi Bouludovi v jeho restauraci db Bistro Moderne na Manhattanu. Za neopatrnost svých zaměstnanců zaplatil pokutu ve výši 1,3 milionu dolarů (zhruba 32 milionů korun). 

 
Mohlo by vás zajímat

Právě se děje

Další zprávy