Omyly, pokuty, sebevraždy a vrácení ocenění: Co s sebou přináší prestižní michelinská hvězda

Petra Jansová Petra Jansová
26. 3. 2018 14:03
První michelinský průvodce vyšel v roce 1900, první hvězda byla udělena o šestadvacet let později. Za celou historii jich pak byly uděleny stovky. Mimo Evropu se michelinští komisaři vydali až v 21. století. Hodnotí se nejenom kvalita jídla, ale i obsluhy. A přestože michelinská hvězda patří k nejprestižnějším gastronomickým oceněním, stává se, že o ni šéfkuchaři nestojí a usilují o její vrácení.
Daniel Boulud
Daniel Boulud | Foto: Profimedia.cz

Michelinská restaurace dostala pokutu 32 milionů

Být ověnčen michelinskou hvězdou s sebou nese jistou dávku zodpovědnosti. Když vyhlášené bistro v New Yorku, které vlastní francouzský šéfkuchař, naservíruje omylem svému hostovi s porcí kohouta na víně i kus železného kartáče, kterým personál kuchyně čistí gril, znamená to vysokou pokutu.

Přesně to se stalo michelinskému šéfkuchaři Danielovi Bouludovi v jeho restauraci db Bistro Moderne na Manhattanu. Za neopatrnost svých zaměstnanců zaplatil pokutu ve výši 1,3 milionu dolarů (zhruba 32 milionů korun). 

 

Právě se děje

Další zprávy