Petra Jansová
26. 3. 2018 14:03
První michelinský průvodce vyšel v roce 1900, první hvězda byla udělena o šestadvacet let později. Za celou historii jich pak byly uděleny stovky. Mimo Evropu se michelinští komisaři vydali až v 21. století. Hodnotí se nejenom kvalita jídla, ale i obsluhy. A přestože michelinská hvězda patří k nejprestižnějším gastronomickým oceněním, stává se, že o ni šéfkuchaři nestojí a usilují o její vrácení.
Obyčejné bistro dostalo omylem michelinskou hvězdu
Nečekané publicity si loni v únoru užilo bistro ve francouzském městečku Bourges poté, co se omylem dostalo do prestižního gastronomického průvodce. Michelinští komisaři vesnickou restauraci zaměnili s luxusním podnikem nedaleko Paříže. Šéfkuchař podniku, který měl být oceněn, vzal celou situaci s humorem a pozval majitele hostince na večeři.
S nadhledem komentovala omyl i majitelka bistra v Bourges Véronique Jacquetová . "Najednou jsme nevěděli, kam dřív skočit. Jezdili za námi novináři, přátelé mi volali, proč jsem jim neřekla, že jsme získali michelinskou hvězdu. Se synem, který žije v Paříži, jsme se nasmáli," popsala tehdy francouzské televizi.