Vyhraje Man Booker Prize 432 stran anglických dějin?

Marcel Kupka
12. 9. 2012 9:01
Prestižní literární cena zná šestici finalistů
Hilary Mantelová.
Hilary Mantelová. | Foto: Profimédia

Praha - Co pro americké spisovatele znamená Pulitzer, tím je pro zbytek anglicky píšícího světa Man Booker Prize. Porota, složená z významných osobností britského literárního života, ji uděluje každoročně už od roku 1968. Zúčastnit se může kdokoli. Jen Američané ne. Řečeno s Vonnegutem, tak už to chodí.

Známí ocenění? Za román Děti půlnoci získal Booker Prize Salman Rushdie, muslimy zatracený autor Satanských veršů, Michael Ondaatje za Anglického pacienta či naposledy v loňském roce Julian Barnes za Vědomí konce, které na jaře česky vydal Odeon.

Největší šance má (prý) Hilary Mantelová

Kdo vyhraje letos? Napověděly už červencové nominace -  mezi dvanáct kandidátů na vítězství se probojovala Hilary Mantelová, která prestižní cenu získala už v roce 2009 za román Wolf Hall.  Historická freska, mapující život Thomase Cromwella vyšla i česky, stejně jako další autorčin román, groteskní Za temnotou.

Will Self.
Will Self. | Foto: Aktuálně.cz

O letošní Bookerovu cenu Mantelová bojuje s  pokračováním Wolf Hallu, prostřední díl plánované trilogie Bring Up the Bodies sleduje osudy manželky Jindřicha VIII. Anny Boleynové, jíž králův ministr Cromwell mistrně využívá k likvidaci svých nepřátel u dvora.

Z červencové dvanáctky byl pro českého čtenáře zajímavý také sedmadvacetiletý Ned Beauman, nejmladší z nominovaných literátů, jehož výborný debut Boxer, brouk, groteskní detektivka s homosexuálním boxerem (a navíc Židem), Adolfem Hitlerem, šíleným vědcem a masožravými brouky s hákovým křížem na krovkách v hlavních rolích, vyšel na jaře v Odeonu. 

Do širšího výběru letošní Bookerovy ceny vybrala porota jeho druhý román The Teleportation Accident, ve kterém stejně jako v Boxeru, broukovi vystavěl groteskní příběh, pokrývající několik různých časoprostorových dimenzí - tentokrát zavítal do let 1679, 1938 a 1962. Na finálovou šestku ale Beauman letos nestačil.

Mezi finalisty jsou dva debutanti. A Will Self. Rebel

Kdo ano? Především Will Self, dvaapadesátiletý anglický spisovatel a novinář. Ve Velké Británii velmi populární persona, autor devíti románů a podle mnohých velký adept na vítězství. Pokud prý někdo porazí Mantelovou, tak právě tento u nás neznámý prozaik. Má pověst rebela, alkohol a drogy, včetně těch tvrdých, pro něho nejsou ničím neznámým. Na Man Bookerovu cenu je nominován vůbec poprvé, jeho román Umbrella (Deštník) předkládá čtenáři postavu psychiatra, který se může proslavit - v sedmdesátých letech 20. století se má za pomoci dosud nepoužité drogy pokusit probudit z kómatu mladou dívku. Nic divného? Samozřejmě, pokud se ovšem nejedná o dívku, která  je v kómatu od konce války. První světové války.

Jeet Thayil.
Jeet Thayil. | Foto: Profimédia

O Bookerovu cenu 2012 se ucházejí také dva autoři debutující - Jeet Thayil, třiapadesátiletý Ind v Narcopolis vypráví příběh muže, který v jedné z indických megapolí bojuje s drogovou závislostí. 

Druhý debut? Román The Lighthouse (Maják) jednačtyřicetileté Angličanky Alison Mooreové, jejíž hrdina se po rozpadu manželství vydává do Německa, aby si zopakoval dávnou prázdninovou cestu s rodiči a hledal tak východisko z těžké životní situace.

Šestici adeptů na letošní Man Bookerovu cenu doplňují Deborah Levyová za román Swimming Home a malajský spisovatel Tan Twan Eng, který byl v užším výběru už v roce 2007 s knihou Dar deště (česky jej vydal Baronet v roce 2009). Tentokráte je Malajčan, žijící v Kapském městě,  nominován za The Garden of Evening Mists (Zahrada večerních mlh), stylisticky dokonale vybroušený literární skvost, jenž čtenáře zavede do Malajsie, vydávající se na konci čtyřicátých let 20. století na cestu k nezávislosti.

Výsledky letošního ročníku Man Bookerovy ceny budou známy 16. října, podle bookmakerů má největší šanci na vítězství Hilary Mantelová a jejích 432 stran anglických dějin. Nechme se překvapit.

 

Právě se děje

Další zprávy