V Shakespearově lese vztahů zbloudí Hybnerová i Prachař

Kultura Kultura
25. 6. 2013 11:24
Letní Shakespearovské slavnosti zahájí Sen noci svatojánské
Hana Vagnerová a David Prachař
Hana Vagnerová a David Prachař | Foto: Letní shakespearovské slavnosti 2013

Praha - Komedii Sen noci svatojánské s Hanou Vagnerovou a Davidem Prachařem v titulních rolích připravuje festival Letní shakespearovské slavnosti jako svou hlavní letošní novinku. Slavnosti se uskuteční od 25. června do 7. září v Praze, Brně, Ostravě, Bratislavě a ve Zvolenu.

Ve Snu noci svatojánské bude mít premiéru 25. června a objeví se v něm i Josef Polášek, Marek Daniel, Vanda Hybnerová, Martin Písařík a Csongor Kassai, ten mimo jiné v roli Puka.

Vanda Hybnerová
Vanda Hybnerová | Foto: Letní shakespearovské slavnosti 2013

„Sedím u rybníka, koukám na kačera, jak topí v milostném aktu svoji družku pod vodu, a opakuju si verše, jejichž cílem je oslavovat city, vztahy, lásku a milování. A Hippolyta je Amazonka s lukem a šípem, drsná bojovnice, s tou bych se chtěla v budoucnu ztotožnit i v soukromém životě. Nemít strach," připravuje se na svou roli ve Snu noci svatojánské Vanda Hybnerová, představitelka dvojrole Hippolyty a Titanie.

"Dlouho jsem odolávala letnímu hraní na Pražském hradě, protože mám raději bližší kontakt s divákem," uvedla Hybnerová. Se Shakespearem jako autorem se často nesetkala, ale v Krobotově Hamletovi byla prý zřejmě nejstarší Ofelií v dějinách českého divadla.

Komedie Sen noci svatojánské, vzniká na Nejvyšším purkrabství Pražského hradu pod režisérským dohledem zkušené a kreativní dvojice SKUTR (Martin Kukučka a Lukáš Trpišovský).

SKUTR - Martin Kukučka a Lukáš Trpišovský.
SKUTR - Martin Kukučka a Lukáš Trpišovský. | Foto: Letní shakespearovské slavnosti 2013

Stručně by se dala charakterizovat jako svatební crazy komedie o věčném bloudění v lese vztahů. Kukučka a Trpišovský jsou pověstní svým neortodoxním přístupem k divadelním hrám, přesto se z jejich slov zdá, že k Shakespearovi přistoupí s jistou pokorou.

„Spletitý děj je podobný snu, jednotlivé postavy podléhají kouzlu magické letní noci. Nastavuje zrcadlo vývoje vztahu od první zamilovanosti až po manželskou krizi. Hra je o lese, žárlivosti i vášni a hlavně o tresti z květu zvaného Violka lásky, díky níž vidět neznamená vidět," popisuje stručně děj dvojice režisérů.

„Režiséři dost často při zkoušení zmiňují, jak důležité je navodit atmosféru právě takové magické letní až pohádkové noci, během níž se může stát úplně cokoli", říká Hana Vagnerová, představitelka role Hermie.

Čtěte také
Richard III. morduje na Hradě bez napětí i beze smyslu

Česko-slovenského Shakespeara drží artisté slova i těla

Premiéra Sen noci svatojánské bude na Pražském hradě 25. června. Tímto představením budou zahájeny a zároveň uzavřeny (7. září) letošní Letní Shakespearovské slavnosti.

Vznik festivalu inicioval Václav Havel, který začátkem 90. let zpřístupnil Pražský hrad umělcům a veřejnosti. První shakespearovské představení se tu uskutečnilo v roce 1990, od roku 1998 se slavnosti pořádají pravidelně.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Právě se děje

Další zprávy