Shakespearovské slavnosti lákají na bídáka Richarda

Kultura Kultura
26. 6. 2012 7:40
Premiéru bude mít i ostravská Marná lásky snaha
Richard III.
Richard III. | Foto: Pavel Mára, agentura Schok

Praha - Tradiční letní shakespearovská přehlídka letos expandovala i do Plzně a deset inscenací historicky nejproslulejšího dramatika bude k vidění během 157 představení. Nejvýraznější novinkou programu je drama o největším autorově bídákovi Richardu III., jehož titulní roli proradného vévody z Glostru ztvární Jiří Langmajer.

Kromě Richarda bude mít premiéru ještě komedie Marná lásky snaha. Dále jsou na programu hry Zkrocení zlé ženy, Jindřich IV., Veselé paničky windsorské, Romeo a Julie, Dva šlechtici z Verony, Oko za oko a Antonius a Kleopatra. Letní shakespearovské slavnosti s nimi od 26. června do 7. září zamíří do Prahy, Brna, Ostravy, Bratislavy, Zvolenu a Plzně.

Romeo a Julie
Romeo a Julie | Foto: Radovan Šťastný, PaS de Theatre

Největší shakespearovský bídák

„Na Richardovi III. je pro mě inspirující hlavně spolupráce s Martinem Hubou, u kterého obdivuju jeho neutuchající entuziasmus, poctivost a upřímnost, se kterými k práci přistupuje," říká Jiří Langmajer o režisérovi inscenace. Toho naopak láká složitá psychologie posledního krále dynastie Plantagetů.

„Nemohu se smířit s představou, že se nějaký člověk zlý už narodí a ve zlu si pak může nevysvětlitelně libovat," říká Martin Huba. „Na Richardovi mě proto zajímá jeho tragická stránka pramenící z toho, že jde o bystrého, schopného a zároveň i hluboce zakomplexovaného člověka," dodává a prohlašuje, že chce postavu polidštit skrze dobový politický kariérismus, kdy fyzické odstraňování konkurentů bylo zcela běžnou praxí.

V dalších rolích se v inscenaci objeví Klára Issová, Marek Ronec, Radka Fidlerová, Kamil Halbich a další. Hra vychází z překladu Martina Hilského a autorem hudby je Jan P. Muchow.

Stejná hra pak bude k vidění i v inscenaci slovenských divadelníků vedených režisérem Mariánem Peckem. „Je to hra, ve které každý ví, co se stane, a přece jde o strhující detektivku, protože nevíme, jak se to stane," líčí svůj náhled na věc Pecko. Ten do hlavních rolí obsadil Roberta Rotha, Táňu Pauhofovou nebo Danu Batulkovou.

Marná lásky snaha
Marná lásky snaha | Foto: Radovan Štastný, PaS de Theatre

Marná lásky snaha a opakování úspěšných

Novinkou bude také komedie Marná lásky snaha v ostravské produkci PaS de Theathre. V ní se pod vedením pod vedením režiséra Ondreje Spišáka představí herci buď přímo z ostravských divadel, nebo herci nějakým způsobem spjati s Ostravou. Návštěvníci tak uvidí třeba Kateřinu Janečkovou z televizního seriálu Ošklivka Katka nebo Michala Kavalčíka známého především jako baviče Rudu z Ostravy. V inscenaci si zahraje i čerstvá držitelka Thálie pro herecký talent do 33 let Tereza Dočkalová.

ze hry Antonius a Kleopatra
ze hry Antonius a Kleopatra | Foto: agentúra Jay

„Marná lásky snaha je bláznivá komedie plná slovního a situačního humoru, která si střílí z lidské domýšlivosti a zároveň přesně popisuje směšné lidské chování ve věcech lásky," říká režisér.

Letní shakespearovské slavnosti uvedou také reprízy úspěšných her z minulých let. Letos naposledy se představí historické drama Jindřich IV. v režii Lucie Bělohradské, derniéru bude mít i romantická klasika Romeo a Julie.

Reprízovat se dále bude komedie Zkrocení zlé ženy s Tatianou Vilhelmovou a Romanem Zachem nebo divácký hit Veselé paničky windsorské režiséra Jiřího Menzela s Bolkem Polívkou. Dojde i na komedie Dvaja páni z Verony, Oko za oko - niečo za niečo či drama Antonius a Kleopatra.

Kompletní program i termíny jednotlivých vystoupení jsou k nalezení na oficiálním webu festivalu. Vstupenky jsou k dispozici v distribuční síti Ticketportal.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Divadla v Praze.

 

Právě se děje

Další zprávy