Sbohem Pavarottimu. Katedrálou zněl aplaus vstoje

kul
9. 9. 2007 0:00
Tenoristovi zazpíval Andrea Bocceli
Rakev s ostatky Pavarottiho je právě vynášena před modenskou katedrálu
Rakev s ostatky Pavarottiho je právě vynášena před modenskou katedrálu | Foto: Reuters

Modena - Itálie poslala poslední sbohem slavnému opernímu pěvci Lucianu Pavarottimu. Církevní obřad se odehrál v modenské katedrále za účasti zhruba osmi stovek smutečních hostí. Pavarotti zemřel ve čtvrtek po boji s rakovinou slinivky. 

Obřad začal zpěvem Verdiho písně Ave Maria. Jedním z vrcholů pak bylo vystoupení nevidomého italského tenoristy Andrey Bocceliho: zazpíval nad rakví ozdobenou slunečnicemi, nejoblíbenějšími Pavarottiho květinami.

Ze záznamu si pak pozvaní hosté v katedrále i skoro 100 tisíc lidí shromážděných před ní vyslechli duet Pavarottiho a jeho otce. V něm v roce 1978 zazpívali v modenské katedrále hymnus Panus Angelicus.

Chrámem se posléze rozezněl několikaminutový aplaus, při němž povstal celý zástup smutečních hostí; mezi nimi byl irský zpěvák skupiny U2 Bono, italský premiér Romano Prodi, "osiřelí" tenoři Carreras a Domingo nebohráči Pavarottiho oblíbeného fotbalového týmu Juventus.

Aplausem vestoje pak obřad také skončil. Rakev s ostatky Pavarottiho byla vynesena za zvuku árie Nessun Dorma z opery Turandot, která Pavarottiho proslavila. Ve té chvíli proletěly nad modenskou katedrálou stíhačky italského letectva a vytvořily nad ní italskou trikoloru.

Pavarotti si přál být pohřben v Modeně. Rakev bude uložena na hřbitově Montale Rangone nedaleko jeho vily, kde už leží jeho rodiče a syn Riccardo, který se narodil mrtvý. Přímý přenos církevního obřadu přebírala řada televizních společností včetně  CNN a ČT24.

Památce jednoho z nejslavnějších světových tenorů se do Modeny přišly poklonit tisíce jeho příznivců a obdivovatelů, které si - jak zdůrazňují jeho přátelé i italské noviny - dokázal získat nejen svým uměním, ale i smyslem pro humor, dobrosrdečností a vstřícností.

Do Modeny proudily kondolence z celého světa, Pavarottiho talent, nevšední a charismatický hlas, ocenili nejen jeho pěvečtí kolegové i umělci, ale zaké politici a další světové osobnosti.

Ke skonu Pavarottiho, který rád spolupracoval i s hvězdami popu a rocku, se už dřív vyjádřil i Bono. Lídr U2, jenž s ním zpívával skladbu Miserere, na oficiálních stránkách kapely napsal: "Někdo opery zpívá, Pavarotti byl opera."

Italský tisk vycházející už ve čtvrtek ve zvláštních vydáních označil Pavarottiho za hlas Itálie ve světě a připomněl celou jeho kariéru. Pavarotti zemřel, svět je ve smutku, napsal deník La Repubblica s tím, že to byl člověk, který přenesl operu na stadiony.

To bylo často i terčem kritiky, odpůrci projektu Tří tenorů by raději Pavarottiho hlas slyšeli v italském repertoáru, kterému se věnoval. Ale korpulentní muž si hlavu s hranicemi popularizace nelámal.

Pověrčivý pěvec v typickém fraku, který musel mít bílý kapesník v ruce a zahnutý hřebík v kapse, svůj okamžitě rozpoznatelný hlas plný emocí rád používal i před davy lidí, kteří nebyli typickými fanoušky operní hudby. Ti mu to přišli do Modeny oplatit.

Rodina si sice přála malý obřad, ale jak poznamenává BBC, byl to spíš státní pohřeb.

 

Právě se děje

Další zprávy