Addio, maestro! Modena i svět se loučí s Pavarottim

tur, bh, sim
7. 9. 2007 13:20
Zpěvákovo rodné město přitahuje truchlící

Řím - Stovky truchlících přišly vyjádřit smutek k rakvi zesnulého pěvce, která je od včerejšího večera až do zítřejšího pohřbu vystavena v modenské katedrále. Rozlučkový ceremoniál by se měl odehrát v sobotu od patnácti hodin.

Život operní hvězdy je plný emocí, jeho smrt dvojnásob. Shromáždění Pavarottimu naposledy aplaudovalo, když devět nosičů s rakví procházelo davem na náměstí. Zpěvákovo tělo do ní bylo uloženo v charakteristického fraku a vázance. Celým městem visí vlajky na půl žerdi a v oknech je možné číst nápisy jako Addio, maestro!

"Díky Lucianovi Pavarottimu se jméno Modeny zapsalo do povědomí světa jako větší metropole, než ve skutečnosti je," popsal zpěvákův význam pro rodné město starosta Giorgio Pighi.

Ke skonu Pavarottiho, který rád spolupracoval i s hvězdami popu a rocku, se mezi jinými vyjádřil i lídr U2. Bono, jenž s ním zpívával skladbu Miserere, na oficiálních stránkách kapely píše: "Někdo opery zpívá, Pavarotti byl opera."

Katedrála v Modeně, kde se budou moci s Pavarottim rozloučit jeho příznivci.
Katedrála v Modeně, kde se budou moci s Pavarottim rozloučit jeho příznivci. | Foto: Reuters

V prohlášení vzpomíná i na Pavarottiho schopnost zalichotit dotyčnému, kdykoli od něj něco potřeboval, nebo na velký smysl pro humor, vášeň pro dobré jídlo a spánek. "Rád jedl, spal a rozezpívával se. I když si mnohem víc pamatuji jídlo než rozezpívávání se. Když jsme spolu poprvé nahrávali, opouštěl jsem studio s pěknými kily navíc."

"Mluvil jsem s ním naposledy minulý týden. Hlas, který býval hlasitější než jakákoli rocková kapela, šeptal. Ale stále rozdával lásku. Byl plný lásky," uzavírá Bono.

Se silou Pavarottiho hlasu se ostatně U2 poměřili - s tenorem nahrála kapela jeden ze svých největších, byť možná ne nejznámějších, hitů: Miss Sarajevo, kterému na sklonku balkánské války tleskal beznadějně vyprodaný stadion v rozstříleném Sarajevu. Na Miss Sarajevo se můžete podívat zde.

Italský tisk vycházející včera ve zvláštních vydáních označil Pavarottiho za hlas Itálie ve světě a připomněl celou jeho kariéru. Pavarotti zemřel, svět je ve smutku, napsal deník La Repubblica s tím, že to byl člověk, který přenesl operu na stadiony.

Rakev s ostatky Luciana Pavarottiho byla s poctami odnesena do modenské katedrály.
Rakev s ostatky Luciana Pavarottiho byla s poctami odnesena do modenské katedrály. | Foto: Reuters

Připomněl i kritiky, jimž byl Pavarotti kvůli takovému účinkování vystavován, ale dodal, že nikdo nebude moci popřít jeho velikost.

"Modena se identifikovala s Pavarottim, který ji svým mimořádným talentem proslavil po celém světě. Jeho schopnost vyjádřit zpěvem city byla mimořádná," prohlásil před novináři starosta Pighi.

Pavarotti, hvězda klasiky i showbyznysu, v mnoha ohledech naplnil obraz toho, jak má operní hvězda vypadat.

Na letním sídle ve vesničce Pesaro žil takřka bohémským životem. Na veřejnosti se často halil do šátků a šál, nosil klobouky nebo barety; i když ne vždycky měl plnovous, bylo těžké si ho bez něj představit. To vše podtrhoval nezměrný apetit gourmeta.

 

Právě se děje

Další zprávy