Itálie pláče. Odešel Pavarotti. Odešel nám náš hlas

bh, sim
7. 9. 2007 11:45
Rakev s ostatky mistra vyprovodil potlesk
Italka listuje speciálním vydáním novin věnovaným úmrti velkého tenora. Addio, maestro.
Italka listuje speciálním vydáním novin věnovaným úmrti velkého tenora. Addio, maestro. | Foto: Reuters

Modena - Karajan tenorů, pěvec století, ale i velký šprýmař, milovník špaget a fotbalu. Podobnými epitety vzpomínají na zemřelého Luciana Pavarottiho jeho přátelé a tisk. A slova to nemůžou být menší než hlas proslulého tenora.

"Dneškem začíná pro jeho duši a nádherný hlas nový život. Jsem si jist, že kdekoliv je, jeho hlas se bude linout celým vesmírem," řekl dirigent Zubin Mehta, který s Pavarottim často spolupracoval.

Podle sopranistky Katiy Riciarelli to byl platinový hlas, ale také "úžasně příjemný a vtipný člověk".

Starosta Pavarottiho rodné Modeny Giorgio Pighi již oznámil, že po maestrovi radnice pojmenuje místní divadlo.

V pátek pak bude na radnici vystaveno pěvcovo tělo a kondolenční kniha.

Osobní přítel lady Di. Dnes jsou už oba legendami
Osobní přítel lady Di. Dnes jsou už oba legendami | Foto: Reuters

V noci už ostatky velkého tenora převezli do modenské katedrály. Na náměstí se shromáždily stovky lidí, které se s Pavarottim chtěly rozloučit. Pěvcovu rakev, již zřízenci přenášeli přes náměstí do kaple v katedrále, doprovodil zástup mohutným potleskem.

Bohoslužba a poslední rozloučení se zesnulým tenorem s přímým přenosem na dvě velkoplošné obrazovky proběhne v sobotu dopoledne právě v katedrále. Mezi pozvanými hosty jsou také fotbalisté Juventusu Turín - klubu, který Pavarotti miloval.

Italský tisk vycházející ve zvláštních vydáních označil Pavarottiho za hlas Itálie ve světě a připomněl celou jeho kariéru. Pavarotti zemřel, svět je ve smutku, napsal deník La Repubblica s tím, že to byl člověk, který přenesl operu na stadiony.

Připomněl i kritiky, jimž byl Pavarotti kvůli takovému účinkování vystavován, ale dodal, že nikdo nebude moci popřít jeho velikost. "Modena se identifikovala s Pavarottim, který ji svým mimořádným talentem proslavil po celém světě. Jeho schopnost vyjádřit zpěvem city byla mimořádná," prohlásil před novináři Pighi.

Svět oplakává Pavarottiho, opera je ve smutku, konstatoval list Corriere della Sera. Další listy aspoň píší, že odešel nejslavnější tenor posledních třiceti let.

"Vždy jsem obdivoval Bohem danou dokonalost jeho hlasu, ten nezaměnitelný témbr od hloubek až po vrchol rozsahu," reagoval Plácido Domingo, španělský kolega ze Tří tenorů. "Není pochyby o  tom, že byl jedním z největších tenorů všech dob." 

Připomněl také, že Pavarotti byl velmi zábavný a velmi rád vařil. "Musíme si ho pamatovat jako báječnou charizmatickou osobnost, velmi dobrého přítele a výborného hráče pokeru." Vzpomínal i třetí tenor José Carreras.

Italský filmový režisér Franco Zeffirelli jen lakonicky prohlásil: "Byli tenoři a byl Pavarotti."

Londýnská Královská opera Covent Garden, kde Pavarotti před desítkami let zahájil celosvětovou kariéru, ho označila za jednoho z nejlepších pěvců naší epochy. "Prostřednictvím vysílání, záznamů a koncertů odhalil mimořádnou moc opery lidem, kteří by možná k opeře a klasickému zpěvu neměli přístup a obohatil jim tak život," uvádí se v prohlášení.

Jako na vynikajícího partnera a umělce bude prý na Pavarottiho vzpomínat česká sopranistka slovenského původu Gabriela Beňačková, která ho při mnoha zahraničních vystoupeních poznala osobně. Podle ní měl nezapomenutelný hlas, který nebude nahraditelný.

Na italského tenora zavzpomínal i Karel Gott, který má v repertoáru i některé lidové písně, které miloval také Pavarotti. Před svými vystoupeními si prý občas pouštěl Pavarottiho koncerty, aby se dobře rozezpíval.

"Jeho krásný a zdravý hlas uzdravoval a přenášel na druhé lidi chuť zpívat," míní Gott. Jak dodal, se zesnulým pěvcem by se neodvážil srovnávat. "Jsem mikrofonní zpěvák a už jím zůstanu. Jít zpívat na pódium bez mikrofonu si již netroufám. Třeba by to vyšlo, ale je to obrovské riziko," poznamenal zpěvák.

 

Právě se děje

Další zprávy