Pražské komorní divadlo přežije na plátně

Kultura ČTK Kultura, ČTK
29. 7. 2012 13:45
Inscenace Divadla Komedie budou mít druhý život ve filmu
Foto: PKD

Praha - Inscenace Pražského komorního divadla (PKD) na scéně Divadla Komedie budou mít druhý život ve filmu. Režisér Radim Špaček během poslední sezony připravoval dokumentární cyklus, ve kterém zaznamenal dvanáct inscenací tohoto souboru. Série bude ohlédnutím za desetiletým působením oceňované skupiny herců a divadelníků, které končí po neshodách šéfa souboru Dušana Pařízka s pražským magistrátem.

Problém byl v několika milionech, o které nechtěl zřizovatel navýšit rozpočet divadla v loňském roce. Už v roce 2010 muselo divadlo kvůli snížení příspěvku od města dělat změny v repertoáru a rušit některé domluvené koprodukce se zahraničními scénami. Loni se Pařízek rozhodl nedělat dál kompromisy a působení souboru v Divadle Komedie ukončit.

Cyklus záznamů představení vzniká v produkci Čestmíra Kopeckého a zachycuje stěžejní inscenace souboru - Proces, Srdce temnoty, Legenda o svatém pijanovi, Weissenstein, Antiklimax, Nadváha, nedůležité: Neforemnost, Spílání publiku, Poslední chvíle lidstva, Goebbels/Baarová, Petrolejové lampy, Utrpení knížete Sternenhocha a Odpad, město, smrt.

Foto: prakomdiv.cz

Souběžně s dokumentem se natáčí v Kopeckého produkci i celovečerní hraný film podle posledně jmenované hry. Režisér Jan Hřebejk vychází ze scénáře Reinera Wernera Fassbindera a divadelní inscenace Dušana Pařízka. Ve filmu hrají herci, kteří účinkovali i v divadelní inscenaci PKD. Premiéra se plánuje na druhou polovinu listopadu.

Desetileté období Pražského komorního divadla tvořily tři sezony zaměřené na českou, německou a rakouskou dramatiku. Zpětně je mapují i divadelní noviny, které obsahují fotografie, články vztahující se k tématům jednotlivých období, texty k inscenacím PKD i rozhovory s vůdčími osobnostmi divadla Dušanem Pařízkem a Davidem Jařabem.

Kolekci novin je možné koupit v pokladně divadla do 30. července každý všední den od 14:00 do 18:00, v úterý 31. července bude pokladna otevřena od 12:00 do 14:00. Věrní diváci a fanoušci divadla si mohou v pokladně koupit i suvenýry PKD v podobě placek s tvářemi herců. Ve 14:00 začne úplně poslední představení PKD v Komedii, derniéra inscenace hry Petera Handkeho Hodina, ve které jsme o sobě nevěděli.

Handkeho scénická úvaha beze slov je spíše než divadelní hrou snahou přenést na jeviště útržky vztahů a osudů, které se protínají a míjejí na náměstí malého města. Pro režiséra Pařízka se stala příležitostí rozloučit se s divadlem i diváky a na jeviště tak znovu přivedl prostřednictvím celého hereckého souboru všechny inscenace, které PKD v Komedii uvedlo.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Právě se děje

Další zprávy