Do Komedie nastoupí po Pařízkovi Divadlo Company.cz

Kultura ČTK Kultura, ČTK
7. 11. 2011 14:12
Soustředí se na českou i polskou dramatiku

Praha - Novým provozovatelem pražského Divadla Komedie bude od příští sezony sdružení Divadlo Company.cz, které sedmým rokem provozuje Strašnické divadlo.  O rozhodnutí komise informoval radní pro kulturu Lukáš Kaucký (ČSSD). Dosavadní nájemce, soubor Pražského komorního divadla Dušana Davida Pařízka, v Divadle Komedie skončí k 31. červenci příštího roku.

"Jednání komise bylo bouřlivé, výsledek nebyl jednoznačný," řekl Kaucký. Komise postupně vylučovací metodou vybrala do finále kromě vítěze také sdružení Young Talents Martina Pošty. O vítězi podle radního rozhodla vyváženost umělecké a ekonomické stránky projektu. "Vyváženost finanční rozvahy byla důvodem, proč většina komise nakonec zvedla ruku pro tento projekt," konstatoval Kaucký.

Sdružení Divadlo Company.cz se plánuje do nového působiště přesunout i se svými současnými herci a režiséry. Zaměřit se chce na českou, slovenskou a polskou dramatiku. "Polské divadlo je velký fenomén evropského i světového významu. V současné době je tam spousta špičkových dramatiků a režisérů," říká režisérka a ředitelka divadelní společnosti Eva Bergerová.

Foto: Komedie

Současný soubor Divadla Komedie by měl podle Kauckého v létě příštího roku skončit; podle Bergerové se ale počítá s tím, že některé členy odcházejícího souboru osloví Divadlo Company.cz s nabídnou spolupráce.

Celkem výběrové řízení obeslalo sedmnáct žadatelů, dvě přihlášky byly kvůli formálním nedostatkům vyřazeny. Smlouvu na léta 2012 až 2016 chce město s novým provozovatelem uzavřít do konce ledna 2012.

Do finále výběrového řízení se kromě vítěze a společnosti Young Talents dostali režisér a ředitel divadelní společnosti Masopust Štěpán Pácl a občanská sdružení Seagull a Letí.

Ředitel Divadla Komedie Dušan David Pařízek již v dubnu informoval magistrát, že v divadle k 31. červenci 2012 skončí. V dopise upozornil, že magistrátní příspěvek na činnost divadla neodpovídá provozu a nákladům na uměleckou činnost. Divadlo Komedie patří podle kritiků k nejlepším scénám v Česku.

Pražskému komornímu divadlu se podařilo z Divadla Komedie vytvořit jednu z nejprogresivnější profesionálních scén republiky. Soustředilo se především na současnou českou, rakouskou a německou dramatiku. Vrátilo do Prahy němčinu i středoevropská témata i souvislsoti a dosáhlo za svého působení řady ocenění u nás stejně jako v zahraničí.

Kaucký se ale brání kritice, že Praha dávala na provoz divadla málo peněz. S Pařízkem prý několikrát jednal, výsledkem bylo, že magistrát jeho rozpočet na jaře navýšil o 1,2 milionu korun. Více podle radního vedení města dát v té době nemohlo s tím, že další prostředky by se mohly nelézt na podzim. "Pařízek ale nebyl v situaci, kdy by mohl počkat," poznamenal na konci prázdnin.

Prostory divadla v Jungmannově ulici si Praha pronajímá od roku 2002 od ministerstva financí, nájemní smlouva je platná do roku 2030.

 

Právě se děje

Další zprávy