Komedii bude provozovat Company.cz, odklepl magistrát

Kultura ČTK Kultura, ČTK
10. 1. 2012 15:14
Nový radní pro kulturu respektuje konkurs
Foto: PKD

Praha - Pražské Divadlo Komedie bude provozovat sdružení Divadlo Company.cz. Výsledky výběrového řízení schválila rada hlavního města, informoval novináře radní pro oblast kultury Václav Novotný (TOP 09).

Nájemce divadla se změní od začátku srpna. Dosavadní nájemce, soubor Pražského komorního divadla Dušana Davida Pařízka, městu před časem oznámil, že v Divadle Komedie skončí k 31. červenci. Praha proto v srpnu vypsala výběrové řízení na nového nájemce.

Komise Divadlo Company.cz vybrala již na začátku listopadu, rada potvrdila výběr ale až na úterním jednání. Důvodem bylo i to, že čekala na oficiální výpověď dosavadní smlouvy.

"Výběrové řízení nebylo evidentně vypsáno šťastně. Faktem ale je, že kdyby mělo být vypsáno znovu, situaci by to jenom zkomplikovalo. Respektuji tedy výsledek tak, jak ho vyhodnotila komise," uvedl Novotný. Praha s Divadlem Company.cz uzavře smlouvu na období 1. srpna 2012 až 31. prosince 2016.

Čtěte také:
Neúspěšní žadatelé o divadlo Komedie zpochybnili tendr

Nový nájemce se chce orientovat na slovanskou dramatiku, a to zejména na polské tvůrce. Výsledek výběrového řízení loni zkritizovali další neúspěšní kandidáti. Proti se postavila i část umělecké obce. Kritici například tvrdili, že podmínky výběrového řízení byly nastaveny obecně, nejednoznačně a nekonkrétně.

Také se jim nelíbilo, že v zadání nebylo uvedeno, za jakých podmínek bude nový nájemce prostor Divadla Komedie provozovat a zda může počítat s grantem hlavního města. Hlavně však odpůrci argumnetovali tím, že po nejlepším divadle v Praze nastoupí do centra soubor, u nějž se nelze na obdobnou kvalitu spolehnout.

Tehdejší radní pro kulturu Lukáš Kaucký (ČSSD) kritiku odmítl. Viděl za ní nenaplněné ambice některých neúspěšných účastníků.

Do výběrového řízení se přihlásilo 17 uchazečů, dva z nich nesplnili podmínky soutěže a byli vyřazeni. Vítěz byl vybrán v tříkolovém řízení. Do posledního kola se vedle Divadla Company.cz dostala také občanská sdružení Letí a Young Talents.

 

Právě se děje

Další zprávy