Next wave: Bambuškova Ropa a Hrdinové z Veletržáku

kf
3. 10. 2012 6:36
Festival alternativy otevře nový prostor ve Veletržním paláci
Foto: next wave

Praha - Doba je vymknutá z kloubů a šílí. Tímto shakespearovským a paradoxně nadčasovým výrokem charakterizuje téma festivalu ...příští vlna/next wave... jeho kurátor Vladimír Hulec. Ono téma se nakonec samo nabízí. Jednak vzhledem k nezpochybnitelnosti faktu, že žijeme v době, kdy kdekdo cítí, že všechno není tak úplně v pořádku, ovšem nikdo přesně neví, co s tím. A pak také proto, že právě umění vždy jako první dokáže reflektovat největší nedostatky společnosti.

Mladé umělecké alternativě se festival věnuje již devatenáct let. Každoročně poskytuje platformu pro prezentaci okrajových divadelních projektů a nejrůznějších mezních a přechodových žánrů, kterých neustále přibývá. Ke slovu tak pravidelně přicházejí happeningy, instalace, performance, site specific, nová média, sociální divadlo, rituály a podobně.

Já, hrdina!
Já, hrdina! | Foto: next wave

Kromě obrovského žánrového rozpětí charakterizuje festival ...příští vlna/next wave... také široké rozpětí časové a vlastně i místní. Letošní ročník tak od 3. do 27. 10. zavítá celkem do tří měst.

Odstartuje v pražském NoDu one wo/man show Petra Krušelnického Valentýn. Ten se spolu s režisérkou Apolenou Vanišovou nechal inspirovat hrou Čekanka Carlose Be a stvořil jedinečnou fúzi klasické činohry, audiovizuálních projekcí a fyzického divadla vypovídající o chlapci, který se pod vlivem všudypřítomného násilí páchaného na ženách stane prostitutem a transvestitou.

Během následujících osmi dní se, nejen v NoDu, představí plejáda zásadních počinů alternativní scény. Velký prostor bude věnován například brněnské nezávislé skupině D´EPOG, která přiveze dvě části (ta druhá bude uvedena vůbec poprvé) svého aktuálního projektu Cesty/Poutě - textové koláže vzniknuvší na podkladě několika zdánlivě nesourodých pramenů.

Po prázdninové odmlce obnoví dnes již absolventi DAMU svou inscenaci o bratrech Mašínech s názvem Já hrdina! v režii Jiřího Havelky a své pohybové představení uvedou i Jan Bárta, Halka Třešňáková a Milou Veling.

Lákadlem festivalu bude jistě také odhalení nově vznikajícího centra nezávislého divadla ve Veletržním paláci - Studia Hrdinů, v němž poprvé zahrají Karel Dobrý, Tomáš Jeřábek a Ivana Uhlířová v režii Jana Horáka a Michala Pěchoučka jedinou a dosud neuvedenou divadelní hru L. F. Célina.

V dalších dnech zaplaví NoD projekt Jana Mocka na pomezí zvukové instalace a divadla KUNSTAKADEMIE, inscenace Petry Tejnorové Jižák, město snů či Divadlo Feste s hrou Romana Sikory Pohřbívání, v níž bude symbolicky pohřben odcházející prezident Václav Klaus.

Bohatý osmidenní program se pak festivalová produkce zavazuje plnohodnotně vměstnat i do čtyř dnů, během nichž proběhne brněnská část. Kromě několika představení, která již pražští diváci viděli, přibude na program ještě muzikál o architektech z dílny hudebníka Miloše Orsona Štědroně a režiséra Jana Nebeského Divadlo Gočár či těžko zařaditelný mimožánrový útvar Sukně v akci.

Uran
Uran | Foto: Aktuálně.cz

Letos poprvé pak festival vyráží i za hranice dvou hlavních metropolí - přímo v pardubické rafinerii minerálních olejů, tedy ve vysoce výbušné zóně, se odehraje scénický dokument Miroslava Bambuška Ropa, který navazuje na inscenaci Uran a je součástí dlouhodobého cyklu Cesty energie, jenž si předsevzal prostřednictvím site specific projektů divadelními prostředky mapovat jednotlivé nejdůležitější energetické zdroje. Diváci budou na místo dovezeni přímo od pražského Veletržního paláce a čeká je skutečně nevšední zážitek pod přísným bezpečnostním opatřením.

Kromě zodpovědného mapování české alternativní scény se ...příští vlna/next wave... snaží také ocenit osobnosti, objevy či projekty, které do formování oné scény zasáhly nejpodstatněji. Již od roku 2003 jsou tak v rámci programu udělovány takzvané Pocty. Jejich letošní vyslovení proběhne hned zkraje festivalu 5. 10. v pražském Divadle Na zábradlí. Pochopitelně ovšem nepůjde o konzervativní ceremoniál, ztvárnění této události se zhostil Roman Zach, který stvořil večer inspirovaný výtečným hudebně divadelním projektem Miusee@poetrymusical uváděným donedávna v Divadle Komedie.

...příští vlna/next wave... Praha: 3. - 12.10., Pardubice: 7. 10., Brno: 25. - 27. 10.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Právě se děje

Další zprávy