Mudlové už mohou číst pohádky pro Hermionu

Kultura Kultura, Red Kul
4. 12. 2008 11:10
Vycházejí Bajky barda Beedleho - i v češtině

Londýn - Děláte si legraci, vy neznáte autora všech starých kouzelnických pohádek včetně Králíčka Šmudlíčka, ptá se udiveně Ron v sedmém, závěrečném dílu potterovské ságy Harryho a Hermiony.

To byla první zmínka o Bajkách barda Beedleho. Zřejmě jediná kniha, kterou vzorná studentka nečetla, se 4. prosince dostává ke všem světovým mudlům včetně českých.

Sbírka pohádek Tales of Beedle the Bard je zmíněna v nejrychleji prodávané knize všech dob, která vyšla v originále loni v červenci. Bradavický ředitel ji zanechal podle závěti Hermioně, aby jí napověděl, jak přemoci Voldemorta. Z knihy také čtenáři jednu z pěti pohádek znají.

I tentokrát se hraje na "přísná bezpečnostní opatření". Zásilkové obchody braly objednávky, ale poslat knihy můžou až dnes. I čěští knihkupci dostali objednané knihy s tím, že pohádky můžou dát na pulty až s první minutou čtvrtka.

Nikdy je nevydám

J. K. Rowlingová, jejíž loučení s Potterem trochu připomíná odchody Dominika Haška z NHL, po dokončení série napsala nejprve Bajky jako poděkování svým blízkým a přátelům.

Foto: Albatros

Popsala to takhle: "Šest z těchto knih bude darováno osobám úzce spojeným s potterovskou sérií v posledních sedmnácti letech. Tato sedmá kopie bude vydražena, aby pomohla dětem z dětských domovů, které zoufale touží po lidském slovu. Takže ať už tuto knihu vlastní kdokoliv, děkuji vám a přeju hodně štěstí."

Knižní vadání pohádek dnes uvádí ve skotské Národní knihovně, kde je do 4. ledna vystaven i jeden z původních originálů - ten, který dala svému prvnímu editorovi Barrymu Cunninghamovi.

Ručně psanou sbírku sama ilustrovala a vyvedla vázanou v hnědé kůži a zdobenou drahými kameny v sedmi exemplářích. Celkem šest rozdala, sedmý výtisk dala do dražby aukční síně Sotheby's.

Prodal se za 1,95 milionu liber a výtěžek putoval na dobročinné účely pro organizaci Children's Voice, kterou založila právě spisovatelka.

Sedm let v Bradavicích

Nedlouho poté napsala, že se chce s globální ságou rozloučit tím, že oproti původním plánům sbírku oficiálně vydá.

Foto: Reuters

Kniha vychází s předmluvou a ilustracemi autorky, komentář ke každému z příběhů osobně napsal Brumbál.

Do češtiny Bajky pro Albatros převedl Pavel Medek, překladatel většiny románů o Harry Potterovi. Doporučená maloobchodní cena je 249 korun, v pevné vazbě má kniha 128 stran.

V češtině se knih o Potterovi prodalo okolo 1,5 milionu. Sedmý díl u nás vyšel na konci ledna a podle všeho bude aspirovat na nejeprodávanější knihu roku.

Pro novou generaci potterovských fanoušků vydal Albatros už v říjnu knižní box Sedm let v Bradavicích. Komplet všech dílů stojí 1499 korun. Nejen české fanoušky může mrzet pouze odklad premiéry adpatace šestého dílu. Princ dvojí krve přijde do kin až v půi roku 2009.  

Harry Potter
Harry Potter | Foto: Bleskově Zábava foto
Čtěte také:
Otec Harryho Pottera dal na charitu tři čtvrtě milionu
Pohádky pro Hermionu vynesly dva miliony liber
V traileru na nového Pottera se ukázal Voldemort
Rowlingová je geniální, plakal oddaný fanoušek u soudu

Speciální edice za sto dolarů

Amazon.com, který loni koupil jedinou veřejně nabízenou kopii, vydává 100 tisíc výtisků pohádek napodobujících originály vázané v kůži; za ty zájemci zaplatí 100 dolarů.

Zisk z prodeje knih půjde organizaci Children's High Level Group, která podporuje ohrožené děti po celé Evropě.

Rowlingová se k Potterovi zcela tajně, výjimečně a pro dobročinné účely vrátila už na jaře - pro charitativní akci What's Your Story? pořádanou knižním řetězcem Waterstone.

Osm set slov o tom, co se stalo před slavnou sedmidílnou sérií o Harrym Potterovi, se za 25 tisíc liber vydražilo na aukci v Londýně. Epizodku napsala autorka na kartičku krémové barvy velikosti A5.

 

Právě se děje

Další zprávy