Otec Harryho Pottera dal na charitu tři čtvrtě milionu

kul
11. 6. 2008 9:40
Spisovatelka napsala krátkou epizodou do aukce
J.K. Rowlingová odjíždí od newyorského soudu.
J.K. Rowlingová odjíždí od newyorského soudu. | Foto: Reuters

Londýn -  Osm set slov o tom, co se stalo před slavnou sedmidílnou sérií o Harrym Potterovi má cenu 25 tisíc liber, v přepočtu asi 770 tisíc korun.  Za tolik se vydražila na úterní aukci v Londýně epizodka, kterou napsala britská autorka nejúspěšnější globální ságy Joanne K. Rowlingová na kartičku krémové barvy velikosti A5.

Pochopitelně to učinila tajně, zcela výjimečně a právě jen na dobročinné účely - pro charitativní akci What's Your Story? pořádanou knižním řetězcem Waterstone.

Po aukci se také objevily detaily minipříběhu, který se odvíjí tři roky před narozením asi nejvýdělečnější literární postavy všech dob. Objevuje se v něm Harryho otec James se svým tehdejším spolužákem a Harryho kmotrem Siriusem Blackem. Oba se střetnou s policisty a unikají strážcům pořádku díky kouzlům.

Svoje minipříběhy napsalo a nakreslilo i dalších dvanáct slavných autorů a ilustrátorů; mezi nimi host nadcházejícího Pražského festivalu spisovatelů Margaret Atwoodová, novopečený autor Bonda Sebastian Faulks, ale i Tom Stoppard, Irvine Welsh a Nick Hornby.

Výtěžek - přes 47 tisíc liber - celkem připadne organizacím Dyslexia Action a English PEN, jež prosazuje literaturu jako prostředek porozumění.

Čtěte také: Pohádky pro Hermionu vynesly 2 miliony liber

"Naše akce je čím dál úžasnější. Jsou to všechno malá mistrovská díla skvělých spisovatelů a ilustrátorů a teď k nim přibyl i příběh Harryho Pottera - nikdy bychom nevěřili, že by paní Rowlingová mohla být tak laskavá," řekl BBC Gerry Johnson, šéf knižního řetězce Waterstone, který akci pořádá.

Jakmile příznivci Harryho Pottera přečtou všech sedm dílů, mohou se ještě těšit minimálně na dvě filmová zpracování.
Jakmile příznivci Harryho Pottera přečtou všech sedm dílů, mohou se ještě těšit minimálně na dvě filmová zpracování. | Foto: Ondřej Besperát

Rowlingová se při loňském červencovém vydání posledního potterovského dílu zapřísahala, že nejméně příštích deset let nenapíše další příběh. Už v prosinci ale Sotheby's vydražila za 4 miliony dolarů knihu pohádek The Tales of Beedle the Bard.

Autorka vlastní rukou napsala a ilustrovala sedm exemplářů, které jinak nebyly na prodej a nevyjdou tiskem. Byla to nejvyšší částka za rukopis žijícího autora i aukční rekord za dětskou knížku.

Rowlingová popsala svým příběhem obě strany papíru, který sice nevyjde samostatně tiskem, ale spolu s ostatními příspěvky do dobročinné akce se stane součástí knížky, která bude ve Waterstone k mání od srpna. Už teď by měly být aukční položky k vidění na adrese www.waterstones.com.

Dvaačtyřicetiletá spisovatelka celkem ve světě prodala asi 400 milionů knih o Potterovi. Teď se čeká, jestli se k výdělečnému čaroději - který definoval pojem globální hit - přece jen vrátí, nebo opravdu začne psát knihy o někom a o něčem jiném.

Harry Potter vydělal své autorce miliony.
Harry Potter vydělal své autorce miliony. | Foto: Bleskově

Své fanoušky, kteří doufali, že epizoda odstartuje další příběhy, ale marketingově zručná  spisovatelka znovu napnula. "Od tohoto příběhu už zase na Potterovi nepracuji - ale užila jsem si to," stojí na konci kartičky.

Potterovský kult i nadále udržuje filmová série. Zatím dospěla do adaptace pátého dílu, ale už stačila vydělat 4,5 miliardy dolarů.

A Rowlingová si Pottera pořád dobře hlídá. Právě čeká na výsledek newyorské autorskoprávní kauzy, ve které zažalovala Stevena Vander Arka za vydání Potterova lexikonu. Její oddaný fanoušek převedl do čtyřsetstránkové knihy populární potterovskou encyklopedii, kterou vede na internetu.

Spisovatelka chce ale podobný lexikon vydat sama a výtěžek dát na charitativní účely. Proto nemůže akceptovat žádné doprovodné knihy, které předjímají její encyklopedii a slouží k obohacení.

V Česku Potter naposledy vzbudil rozruch v únoru: Albatros odmítl dát sedmý díl hned při vydání některým řetězcům, aby mu nekazily ceny. Hypermarkety si ale knihu sehnaly a navíc nakladatelství čelilo řízení od Úřadu na ochranu hospodářské soutěže.

 

Právě se děje

Další zprávy