V traileru na nového Pottera se ukázal Voldemort

Kamil Fila Kamil Fila
30. 7. 2008 12:55
Na Prince dvojí krve se těší i královská rodina
První zveřejněná fotografie k šestému dílu
První zveřejněná fotografie k šestému dílu | Foto: Aktuálně.cz

Londýn - Do kin přijde šestý film s Harrym Potterem až 21. listopadu, ale natěšeným fanouškům o sobě dává vědět první dvouminutovou ukázkou už na konci července.

Trailer na nového Harryho Pottera a prince dvojí krve byl v úterý poprvé zveřejněn na internetu a v kinech se objeví po celém světě během celosvětové čtvrteční a páteční premiéry třetího dílu dobrodružné akční fantasy Mumie: Hrob Dračího císaře.

Podle režiséra Davida Yatese, který má na svědomí i pátý díl, je film už dostříhaný a během několika dní ho uvidí šéfové studia Warner Bros.

Brzy poté budou následovat testovací projekce pro vybrané publikum, z nichž vzejdou jistě ještě drobná doporučení k posledním úpravám - například pokud by některé dějové zvraty nebyly dostatečně pochopitelné, či nějaká pasáž filmu byla naopak příliš rozvleklá.

Yates - na rozdíl od mnoha jiných režisérů, kteří testovací projekce nenávidí - tento proces pokládá za „mimořádně užitečný". Říká, že adaptovat rozsáhlé knihy do filmů, jež jsou vždy příliš krátké, jde velmi obtížně a každý poradní hlas se hodí.

Trailer je na velkorozpočtový trhák překvapivě střídmý, pracuje hlavně s atmosférou, se slovy, náznaky a promyšlenými kamerovými úhly. Už jenom tím se výrazně liší od ukázek na předchozí filmy, v nichž se to hemžilo speciálními efekty, monstry, záblesky a rychlými nájezdy.

V celém traileru uvidíme pouze na okamžik výňatek z epické magické bitvy, jinak jde pouze o zimomřivou předehru k velké tragédii.

Foto: Aktuálně.cz
Čtěte více:
Všechno o Harrym Potterovi (speciál)
Rowlingová je geniální, plakal oddaný fanoušek
Nový Potter bude jako Trainspotting, říká Radcliffe

Jádrem ukázky je představení toho, jehož jméno teď vyslovíme - ústředního padoucha série lorda Voldemorta, a to v době, kdy byl ještě malým chlapcem se jménem Tom Riddle.

Voldemorta hrál v předchozích filmech Ralph Fiennes (Schindlerův seznam, Anglický pacient) změněný k nepoznání pod latexovou maskou. Malého Toma Riddla pak pro změnu hraje hercův desetiletý synovec s originálním jménem Hero Fiennes-Tiffin.

Frank Dillane
Frank Dillane | Foto: Aktuálně.cz

Režisér Yates si pochvaluje nejen fyzickou podobu, ale i podobný talent a intenzitu, s níž oba příbuzní hrají: „Jeho matka je filmová režisérka, a tak byl Hero velmi soustředěný a disciplinovaný."

Hero podle něj dodal Tomu Riddleovi „úžasně strašidelné" kvality. „I když je to to nejmilejší dítě, jaké jste kdy chtěli potkat, má svá zákoutí a temné nálady".

U Toma Riddlea by se ale měly projevovat už v mladém věku sklony ke krutosti a zákeřnosti. „A je velice nepříjemné se na to dívat," říká Yates, který se rozhodl uchopit potterovskou ságu víc psychologicky.

Riddla teenagera pak ztvární šestnáctiletý Frank Dillane; tedy opět jiný herec než v prvním, druhém a pátém díle.

Foto: Aktuálně.cz

Poslední díl Harryho Pottera už zaujal i členy britské královské rodiny, kteří si jej vybrali do programu tradiční události Royal Film Performance. Při této charitativně založené akci si královská rodina každý rok vybere film, který zhlédne na speciální předpremiéře.

Harryho Pottera se jim tak podaří vidět o týden dřív, 17. listopadu. V historii této akce, která má tradici již od roku 1948, královská rodina vybírala velmi rozličné snímky.

Foto: Aktuálně.cz

Byla mezi nimi díla týkající se britské historie, jako například Rob Roy (1953), Lord Jim (1965), Mary Queen od Scots (1972), Ohňové vozy (1981), Cesta do Indie (1985), Říše slunce (1988), ale i zábavné snímky jako muzikál West Side Story (1962), sci-fi Blízká setkání třetího druhu (1978), parodie Žhavé výstřely (1991), katastrofické melodrama Titanic (1997), nové Hvězdné války (1999), vánoční pohádka Grinch (2000) či jedna z posledních bondovek Dnes neumírej (2002).

Loni promítání zcela výjimečně neproběhlo, protože vybraný film, adaptace románového bestselleru Brick Lane o osudech pákistánské muslimky žijící v Londýně, byl shledán nakonec příliš kontroverzním a „nevýchovným".

 

Právě se děje

Další zprávy