Rowlingová vyhrála soud o potterovskou encyklopedii

kul
9. 9. 2008 17:00
Lexikon Harryho Pottera zůstane jen na síti

New York - Soud ve Spojených státech rozhodl, že populární potterovská encyklopedie zůstane jen na webu. Vyhověl žalobě J. K. Rowlingové a nakázal nakladatelství RDR Books, aby jejich kniha i nadále zůstala ve skladech.

Nejbohatší spisovatelka a autorka příběhů Harryho Pottera už tradičně při dubnovém slyšení prohlásila, že se nesoudí pro peníze, ale aby se postavila za všechny spisovatele a ochranu jejich práce.

Kauza prý "úplně podlomila její kreativitu" a vydání knihy by nebylo nic jiného, než krádež její sedmnáctileté práce. Plakat ale nebude, protože je Angličanka, dodala na jaře. Soud jí teď dal za pravdu v tom, že Lexikon Harryho Pottera by poškodil její autorské zájmy.

Příručka pro obecné blaho

Protihráčem v ostře sledované autorskoprávní kauze byl Steven Vander Ark, který převedl do čtyřsetstránkové knihy populární potterovskou encyklopedii, kterou vede na internetu.

Dokud byla jen na síti a měla návštěvnost okolo 1,5 milionu fanoušků měsíčně, zdálo se všechno v pořádku. I sama Rowlingová - která svou ságu uzavřela loni v létě sedmým dílem - si pochvalovala, že kdykoli má chvíli čas, zaběhne se do internetové kavárny podívat, co je nového.

Pak se ale podle vzoru Šifry mistra Leonarda dala do pohybu plagiátorská kauza. 

Foto: nakladatelství Albatros
Čtěte více:
Potter nastoupil k závěrečnému souboji i v češtině
Albatros už nehledá padělatele, chce náhradu

Grafický speciál: Vše o Harrym Potterovi

Představitel nakladatele RDR Books argumentoval před soudem tím, že mají právo obsah webu převést na papír. Jejich právník řekl, že lexikon je jen příručka, která se snaží uspořádat spletitý a propracovaný svět Harryho Pottera. To by pak mohlo spadat pod "obecné blaho".

Negativní dopad na čtenáře

Rowlingová v žalobě naopak napsala, že encyklopedie není nic jiného než přeskládaný obsah jejích knih, protože obsahuje popis míst, postav i kouzel.

Osobně prý srovnala své příběhy s vytištěným lexikonem, který na papíře neobsahuje diskuse ani komentáře, a na rozdíl od mnoha jiných potterovských knih v něm nenašla žádný autorský vklad.

Potterovský lexikon najdete ZDE

Zároveň pohrozila, že pokud soud nedopadne v její prospěch, bude to mít negativní dopad na všechny fanoušky a čtenáře. "Autoři budou obezřetnější, než dovolí dát něco na web," prohlásila spisovatelka.

Potterovské série se prodalo 400 milionů kusů v 64 jazycích; filmová série zatím dospěla do adaptace pátého dílu, ale už stačila vydělat 4,5 miliardy dolarů.

Padesátiletý Vander Ark je původem učitel a knihovník. V roce 1999 se poprvé připojil na webu k jedné z diskusí o Potterovi a rok nato založil on-line lexikon, do kterého přispívají fanoušci z celého světa.

Uplakaný brýlatý fanoušek

Už ve svém stanovisku zaslaném soudu prohlásil, že je oddaný fanoušek a že lexikon jen "umocní požitek čtenářů a ještě zvýší zásluhy a umění spisovatelky". K soudu se pak dostavil v potterovských brýlích a při výpovědi se usedavě rozplakal.

Foto: Aktuálně.cz

Paradoxem je, že návrhy na knižní vydání nejprve odmítl - právě kvůli možnému porušení autorského práva. Souhlasil až poté, co ho RDR Books ujistili o opaku. Přesto si ve smlouvě zajistil klauzuli, že RDR se bude zodpovídat za případnou škodu.

Rowlingová chce lexikon vydat sama a výtěžek dát na charitativní účely. Proto prý nemůže akceptovat žádné doprovodné knihy, které předjímají její encyklopedii a slouží k obohacení jejich autorů.

Stejně se nedávno rozhodla u Bajek barda Beedleho, které původně napsala a ilustrovala jen v sedmi exemplářích.

 

Právě se děje

Další zprávy