Pohádky pro Hermionu vynesly dva miliony liber

BBC, Hej
13. 12. 2007 16:19
Exkluzivní edice knihy se prodala v aukci Sothebys

Londýn - Za téměř dva miliony liber se vydražila útlá knížečka jen proto, že je od J. K. Rowlingové. Autorka Harryho Pottera ručně psanou sbírku pohádek sama ilustrovala, poté ji vydala vázanou v hnědé marocké kůži a zdobenou drahými kameny v pouhých sedmi exemplářích. Šest rozdá sama, sedmý výtisk dala do dražby aukční síně Sothebys.

Tady se exkluzivní kniha, která nesmí být podle Rowlingové nikdy vydána tiskem, prodala za za 1,95 milionu liber. Výtěžek z aukce má jít na dobročinné účely skrze organizaci Children's Voice, kterou založila právě Rowlingová.

Foto: Reuters

Tak to popisuje i Rowlingová přímo v knížečce: "Šest z těchto knih bude darováno osobám úzce spojeným s potterovskou sérií v posledních sedmnácti letech. Tato sedmá kopie bude vydražena, aby pomohla dětem z dětských domovů, které zoufale touží po lidském slovu. Takže ať už tuto knihu vlastní kdokoliv, děkuji vám a přeju hodně štěstí."

Tales of Beedle the Bard, jak se sbírka pohádek jmenuje, je zmíněna v posledním románu potterovské série Harry Potter a Relikvie smrti. Bradavický ředitel Brumbál je zanechal Hermioně.

Někdo tvrdí, že jinak jejich téma nemá s čarodějnickým učněm nic společného, podle jiných obsahuje i rady na finální souboj s Voldemortem v sedmé knize Harry Potter a Relikvie smrti. Nejrychleji prodávaná kniha všech doby vyšla anglicky v červenci, čeští čtenáři ji dostanou 31. ledna 2008.

 

Právě se děje

Další zprávy