Kde se ruší kvůli povodni představení a koncerty?

Kultura ČTK Kultura, ČTK
3. 6. 2013 16:38
Pražské scény reagují na povodeň. Podívejte se, kde už zrušili koncerty a představení
Foto: Vosto5

Praha - Pražská divadla ruší kvůli velké vodě svá představení, došlo i na open air koncerty, v ohrožení jsou i některé festivaly. Hrát se nebude v Ypsilonce, v Arše, pod Palmovkou a v Dlouhé. Národní divadlo v Praze je zatím mimo ohrožení.

Palmovka, Národní divadlo, Dlouhá

Pražské Divadlo Archa s ohledem na aktuální povodňovou situaci ruší 3. a 4. června svá představení. Po zkušenosti z ničivých záplav v roce 2002, které zasáhly tuto suterénní scénu fatálním způsobem, Archa vyklidila prostory velkého sálu a přilehlých míst.

"Snažíme se tak předejít nežádoucím ztrátám technického vybavení a majetku," řekl ředitel Archy Ondřej Hrab. Nemá rád marnou práci, ale pevně věří, že úsilí celého týmu nakonec vyjde nazmar a nebude se opakovat stav před jedenácti lety. Vstupenky na zrušená představení Pérák a EKG je možné vyměnit na pokladně Divadla Archa.

K divadlům, která zrušila pondělní večerní představení, se odpoledne přidala Ypsilonka, která měla uvést reprízu inscenace Faust a Markétka. "Diváci si mohou vstupenky vyměnit již dnes či do konce tohoto týdne. Zaměstnanci chtějí vyjít vstříc všem, kteří se potýkají s nepřízní počasí a povodněmi a nemohou se do centra Prahy dostat," uvedla mluvčí Aneta Filipová.

Pondělní a úterní představení zrušilo Divadlo v Dlouhé. Vstupenky mohou diváci vrátit nebo vyměnit na jiný termín v pokladně do 21. června. "V divadle je zatím sucho, ale vystěhovali jsme do vyšších poloh vše, co se dalo. Kromě toho nechceme diváky vystavovat dopravním či jiným komplikacím," uvedla mluvčí Karola Štěpánová.

Svá představení zrušilo s ohledem na aktuální povodňovou situaci i Divadlo pod Palmovkou. "Povodňová voda zatopila v Divadle pod Palmovkou sklepy, mimo provoz jsou všechna důležitá energetická centra jako kotelny, vzduchotechnika, přívod plynu a elektrické energie," řekla mluvčí Palmovky Kateřina Riethofová.

Objemnější scénické rekvizity na dvoře však není kam odstěhovat, takže v případě, že by se voda dostala na dvůr, budou poškozeny. Prozatím jsou škody odhadovány na více než deset milionů korun. Do konce června se proto zřejmě žádné představení v Divadle pod Palmovkou neodehraje.

Sedm měsíců trvala před jedenácti lety rekonstrukce této scény, která patřila mezi nejpostiženější kulturní zařízení metropole. Voda zasáhla přízemí, zaplavila foyer i přilehlé prostory, hlediště, provozní budovu. Její hladina byla více než metr nad jevištěm.

Reprízu vyprodaného muzikálu Aida plánovanou na nedělní odpoledne zrušilo o víkendu Hudební divadlo Karlín. "Vyklidili jsme přízemí, kostýmy, kulisy a rekvizity přestěhovali ze suterénu do vyšších pater a teď jen vyčkáváme. Situaci nám usnadňuje, že dnes a v úterý tak jako tak nehrajeme," řekl mluvčí divadla Tomáš Matějovský. Také tuto scénu silně poškodily povodně v roce 2002. Těm, kteří v neděli mířili na Aidu, nabídne karlínské divadlo vstupenky na zářijové termíny.

Karlínskou scénu povodeň v roce 2002 úplně zdevastovala, soubor se pod vlastní střechu po generální rekonstrukci vrátil až po dvaapadesáti měsících. Město do oprav investovalo 630 milionů korun.

Foto: Pavel David

Národní divadlo v Praze je zatím mimo ohrožení, večer by se mělo hrát ve všech budovách, v provozu je i podzemní parking. "Situace se může ale měnit v průběhu dne, pokud by například došlo k odpojení budov od elektřiny a plynu," řekl mluvčí české první scény Tomáš Staněk. Objekt Anenského areálu byl podle něj v noci od elektřiny odpojen, nyní už elektřina funguje.

"Momentálně nevyklízíme žádné podzemní prostory. Protipovodňová vrata v historické budově, která ústí v nábřežní zdi, jsou plně funkční; došlo pouze k malým průsakům," dodal Staněk.

Divokej Bill a ohrožené festivaly

Pražský koncert hudební skupiny Divokej Bill původně plánovaný na 5. června se z důvodu povodní ruší. Koncert v rámci Divokej Bill 15 Tour se měl odehrát pod širým nebem v areálu Žlutých lázní. Také pořadatelé dalších hudebních akcí pod širým nebem řeší současnou nepřízeň počasí, která může ohrozit jejich konání

"Žluté lázně jsou v tuto chvíli z větší části pod vodou, areál je v havarijním stavu a je pro veřejnost uzavřený. Všechny akce zatím na tento týden, včetně koncertu Divokýho Billa, jsme proto zrušili a hledáme pro ně pozdější termíny," říká Hana Tietze, mluvčí Žlutých lázní.

V klubu Jazz Dock umístěném na pontonu na Vltavě museli zrušit úterní akci vydavatelství Universal Music i další akce, mimo jiné středeční koncert jazzového tria Adama Nussbauma, Jaye Andersona a Libora Šmoldase. "V klubu u baru a pódia máme půl metru vody, zatím nevíme, jak velká škoda vznikla," sdělila pracovnice klubu Natálie Madáčová. Voda se do místnosti dostala okny, která museli otevřít kvůli obavám, že je rozbije tlak stoupající vody.

Již příští týden je 16. června na programu velký koncert Českého národního symfonického orchestru (ČNSO) na Václavském náměstí. Další víkend se má v centru Prahy konat festival United Islands a v podhradí hradu Okoř na Praze-východ hudební akce Okoř se šťávou.

Koncert ČNSO 16. června v centru metropole otevře festival Prague Proms, který na různých místech Prahy nabídne hudbu různých žánrů do 20. července. Šéf ČSNO Jan Hasenöhrl připouští možnost, že koncert může být zrušený. Zatím však doufá, že vyjde předpověď hovořící o tom, že ve dnech 15. a 16. června má být polojasno. "Kdyby byla situace, jako je dnes, byl by to problém. Zejména pro posluchače, protože muzikanti budou pod přístřeším. Zatím s akcí počítáme, budeme reagovat podle aktuální situace," řekl Hasenöhrl.

Čtěte také
Národní galerie zavřela Anežský klášter a Valdštejnskou jízdárnu

Festival United Islands se má ve dnech 21. a 22. června konat nejen na ostrovech, ale také v parcích, sadech a zahradách. Scény jsou naplánovány do prostor na Kampě, Petříně a v Kinského zahradě, s koncerty se počítalo i v klubu Jazz Dock na břehu Vltavy.

"Nechceme podléhat panice, jsme si vědomi, že nás voda může zasáhnout, ale festival určitě bude, stejně jako pokaždé v jeho desetileté historii," sdělil dramaturg festivalu David Gaydečka. Všechny scény festivalu se nacházejí v nejvíce ohrožených oblastech Prahy. "Budeme reagovat podle vývoje situace," uvedl.

Pořadatel open air festivalu Okoř se šťávou Michel Šenbauer si podle svých slov oddechl, protože se původně akce měla konat 1. června, ale byla přeložena na 22. června. "Původní termín by byl problém, protože potok protékající kolem areálu se rozvodnil, ale věřím, že za tři týdny bude úplně jiné počasí," podotkl s tím, že nepřipouští možnost zrušení festivalu. V případě nepříznivého počasí pořadatelé chystají dostatečné množství zastřešených prostor.

 

Právě se děje

Další zprávy