Národní galerie zavřela Anežský klášter a Valdštejnskou jízdárnu

Kultura ČTK Kultura, ČTK
3. 6. 2013 11:35
Oba objekty budou zavřené do pátku

Praha - Národní galerie v Praze preventivně uzavřela klášter sv. Anežky, ve kterém je umístěna stálá expozice středověkého umění, a Valdštejnskou jízdárnu. Oba objekty budou uzavřené do pátku.

"Přestože za současné situace nejsou umělecká díla ohrožena, zaměstnanci galerie o víkendu v Anežském klášteře vyklidili nejníže položené prostory, exponáty a hmatovou expozici pro nevidomé," řekla mluvčí Národní galerie Eva Kolerusová.

Podle odborníků z Národní galerie zatopení objektu zatím nehrozí, fungují protipovodňová opatření z roku 2002, kdy byla instalována v kanalizaci nová čerpadla.

"Povodeň znovu přináší problém s tím, zda je Anežský klášter nejvhodnějším místem pro umístění vzácných gotických děl. O jejich stěhování se mluví dlouhodobě," řekl ředitel Sbírky starého umění Vít Vlnas, který je v současné době pověřen řízením celé Národní galerie.

V pondělí odpoledne preventivně zavřelo i Uměleckoprůmyslové muzeum, zavřené bude zatím do odvolání.

Uzavřena pro návštěvníky je z preventivních důvodů do pátku i Valdštejnská jízdárna a výstava Jan Křížek (1919-1985) a umělecká Paříž 50. let. "Více než 300 exponátů, převážně kreseb, není bezprostředně ohroženo," uvedla mluvčí.

V pondělí dopoledne se z expozice evakuovalo přibližně 60 kreseb, práce na papíře jsou na případnou vlhkost velmi citlivé.

Od neděle zasedá v Národní galerii v Praze krizový štáb, podle vedení Národní galerie ale nikoli kvůli bezprostřednímu ohrožení, ale spíše preventivně. Ostatní objekty Národní galerie v Praze, na Pražském hradě a Veletržní palác na Praze 7 jsou mimo ohrožení a zůstávají pro návštěvníky otevřené.

Zavřené je i Muzeum Kampa, v němž o víkendu jeho pracovníci odstěhovali umělecká díla i vybavení obchodu a kanceláří do vyšších pater. "Nyní už v muzeu nejsme, protože je za protipovodňovými zábranami," řekla Jana Pelouchová z muzea.

Národní muzeum stěhovalo už v neděli exponáty ze svých několika pražských poboček - ze Smetanova muzea na Novotného lávce, z Náprstkova muzea a Českého muzea hudby. Podle internetových stránek NM uzavřela své brány kvůli nebezpečí pádu stromů i Kinského zahrada v Praze 5 s Národopisným muzeem.

Vedení České filharmonie zatím nezaznamenalo žádné větší problémy v Rudolfinu na Alšově nábřeží. Zaplavená byla pouze jedna strojovna, to ale pracovníci Rudolfina zvládli. Vedení filharmonie se sejde nad případnou úpravou koncertního programu v tomto týdnu.

"Uvažuje se o přestěhování archivu, pokud by ještě hrozilo zhoršování stavu," řekla mluvčí ČF Petra Zindulková.

Také Galerie Rudolfinum pracuje podle povodňového plánu, který vznikl po záplavách před 11 lety. O víkendu její zaměstnanci odnesli ohrožené věci ze sklepů a pracují na přípravě nové výstavy.

 

Právě se děje

Další zprávy