Bacha na Dvořáka! láká festival mladé publikum

Kultura ČTK Kultura, ČTK
21. 8. 2013 15:48
Dvořákova Praha zvolila letos streetartovou kampaň
Foto: DP

Praha - Motivy velikánů klasické hudby v růžové a černé barvě od začátku srpna lákají v pražských ulicích na legálních plochách pro street art na festival Dvořákova Praha. Pořadatelé se kampaní s vizuálními stylizacemi věhlasných skladatelů snaží oslovit mladé publikum, které zve do Klubu mladých. Šestý ročník hudební přehlídky se uskuteční od 8. do 20. září, do metropole zavítají například Jevgenij Kissin, Fabio Luisi, Julian Rachlin či Adam Plachetka.

"Věříme, že má smysl oslovovat mladou generaci způsobem, který ji je vlastní a zároveň zůstat věrni festivalovému obsahu. Mladá generace má na festivalu své důležité místo v sérii Debut na Pražské konzervatoři a v aktivitách pro mladé publikum, které jsou sdruženy v Klubu mladých," uvedla Dana Syrová, výkonná ředitelka festivalu Dvořákova Praha.

Vedle Dvořáka v kampani figurují Johan Sebastian Bach, Bedřich Smetana, Gustav Mahler či Wolfgang Amadeus Mozart. Lidé se v Praze na patnácti místech mohou setkat s minipříběhy, na nichž například Dvořák popíjí kávu servírovanou Bedřichem Smetanou se slovy Je libo Smetanu?, nebo Dvořák kráčí s J. S. Bachem na zádech a provází je text Bacha na Dvořáka.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

Druhý zářijový den vyroste v rámci kampaně přímo před Rudolfinem devítimetrová interaktivní facebooková zeď Classicbook Antonína Dvořáka, jež bude propojena s facebookovým profilem festivalu Dvořákova Praha.

Klub mladých festivalu Dvořákova Praha přináší pro své členy příznivé ceny vstupenek, zájemci se také budou moci setkat po koncertech s umělci festivalové řady Debut. Součástí speciálního programu Klubu mladých je i koncert pod širým nebem v podání komorních souborů HAMU, který se uskuteční 14. září. Tentýž den se bude konat v Sukově síni Rudolfina přednáška amerického muzikologa Davida Beveridge s názvem Antonín Dvořák jak ho neznáte. Pořadatelé festivalu myslí i na nejmenší publikum. Na 14. září připravují pestrý rodinný den.

V den narozenin skladatele Dvořáka 8. září se uskuteční první festivalová ouvertura v zámecké kapli v Lužanech. Festival poté začne o dva dny později v Rudolfinu s Dvořákovým Koncertem pro violoncello a orchestr a mladou violoncellistkou Alisou Weilersteinovou. Na Dvořákovu Prahu zavítají například Basilejský komorní orchestr, pekingský orchestr Beijing Symphony Orchestra a Německý symfonický orchestr Berlín 20. září na závěrečný koncert s polským klavíristou Rafalem Blechaczem.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Právě se děje

Další zprávy