Na koncertu Taylor Swift chtěl útočit terorista. V bytě měl mačety i falešná eura

Kultura ČTK Kultura, APA, ČTK
7. 8. 2024 22:35
Kvůli hrozbě teroristického útoku byla na poslední chvíli zrušena trojice koncertů americké zpěvačky Taylor Swift ve Vídni. Ve středu pozdě večer o tom informovala rakouská agentura APA s odvoláním na pořadatele. Radikalizovaný mladík chtěl na fanoušky zřejmě zaútočit pomocí výbušniny, v jeho bytě se ale našly také mačety nebo nože. K záměru se přiznal.
Americká zpěvačka Taylor Swift měla v rakouské metropoli vystoupit třikrát.
Americká zpěvačka Taylor Swift měla v rakouské metropoli vystoupit třikrát. | Foto: Disney+

"Úřady potvrdily, že teroristé se chystali zaútočit na Stadion Ernsta Happela. Vzhledem k tomu bohužel nemáme jinou možnost než všechna tři naplánovaná vystoupení kvůli bezpečnosti zrušit," napsala pořadatelská agentura Barracuda Music na sociální síti Instagram. Všechny vstupenky fanouškům Taylor Swift vrátí během následujících 10 dnů. S tím, že by hledala nový termín, nepočítá.

Čtyřiatřicetiletá popová hvězda a držitelka 14 cen Grammy měla na největším rakouském Stadionu Ernsta Happela ve Vídni zazpívat tento čtvrtek, pátek a znovu v sobotu u příležitosti aktuální koncertní šňůry nazvané The Eras Tour

Podle agentury Reuters organizátoři očekávali vždy zhruba 65 tisíc lidí. Všechny tři večery byly vyprodané, vedle toho policie počítala s tím, že v okolí stadionu se bude pokaždé vyskytovat dalších až 20 tisíc příznivců Taylor Swift.

"Díky intenzivní spolupráci naší policie a zpravodajské služby DSN se zahraničními službami byla hrozba včas identifikována, čímž se předešlo tragédii," potvrdil na síti X rakouský kancléř Karl Nehammer. Ve čtvrtek ráno ministr vnitra Gerhard Karner doplnil, že situace je nadále vážná. V zemi dlouhodobě platí druhý nejvyšší stupeň varování před terorismem.

Kdo byli pachatelé

Rakouská policie ve středu vpodvečer sdělila, že zadržela dvě osoby podezřelé z plánování teroristických útoků v době koncertů. Podle agentury ČTK oznámení předcházel několikahodinový zásah jižně od Vídně.

Generální ředitel pro veřejnou bezpečnost na rakouském ministerstvu vnitra Franz Ruf později upřesnil, že ve středu ráno byl ve východorakouském městě Ternitz zadržen a vzat do vazby devatenáctiletý muž. Už v úterý odpoledne pak byl v hlavním městě zatčen sedmnáctiletý komplic. Právě ten "činil odpovídající kroky", byl v kontaktu se starším a úřady jej považují za "hlavního pachatele".

Devatenáctiletý muž se radikalizoval na internetu a nedávno přísahal věrnost teroristické organizaci Islámský stát. Podle úřadů dal 25. července výpověď v práci a při té příležitosti řekl, že chystá něco velkého. Od té doby se plně soustředil na přípravu útoku. V jeho bytě v Ternitzu se vedle explozivních materiálů našly mačety, nože, přes 20 tisíc falešných eur a také propagandistické islamistické materiály. Policie pro jistotu evakuovala sousední domy a část domova pro seniory.

Radikál chtěl na fanoušky zaútočit pomocí výbušniny zřejmě ve čtvrtek nebo v pátek. Chemikálie potřebné pro její výrobu podle všeho odcizil svému bývalému zaměstnavateli, kterým byl kovozpracující podnik v Ternitzu. K přípravám činu, při němž zvažoval použít i bodné zbraně, se podle vyšetřovatelů přiznal.

Také sedmnáctiletý druhý podezřelý podle úřadů v poslední době výrazně změnil své sociální kontakty, mimo jiné se rozešel s přítelkyní. Oba mladíci se podle agentury APA narodili v Rakousku. Rodiče toho staršího mají kořeny v Severní Makedonii, matka mladšího je Rakušanka. Po nikom dalším v tuto chvíli rakouská policie nepátrá.

Zvýšené riziko

Bezprostředně po zadržení dvojice podezřelých policie ještě stále počítala s tím, že koncerty Taylor Swift se uskuteční, byť za zvýšených bezpečnostních opatření. Zprávu, že všechna tři vystoupení byla zrušena, zveřejnili organizátoři ve středu okolo 22. hodiny večer. "Během vyšetřování jsme odhalili přípravné akce a zaznamenali jsme, že devatenáctiletý podezřelý se zvláště zaměřil na koncerty Taylor Swift ve Vídni," zdůvodnil před půlnocí Franz Ruf.

Ministr vnitra Karner ve čtvrtek uvedl, že v celé Evropě výrazně stouplo nebezpečí islamistických činů po loňském útoku palestinského teroristického hnutí Hamás na Izrael. Člen rakouské vlády vyzývá ke zvýšení pravomocí tajných služeb a policie, které nyní nemohou sledovat komunikaci na intarnetových platformách, jako je například Telegram.

Video: Teď je to jiné. Expert varuje před hrozbou z Íránu, úder má být "zcela zásadní" (6. 8. 2024)

Situace na Blízkém východě může eskalovat zásahem Íránu, připustil ve Spotlight News analytik Břetislav Tureček. | Video: Oldřich Neumann
 

Právě se děje

Další zprávy