Hudba divoká jako islandská příroda. Do Česka znovu přijedou Sigur Rós

Kultura Kultura
před 2 hodinami
Poprvé za doprovodu filharmoniků se českým posluchačům příští rok představí kapela Sigur Rós. S melancholickou a táhlou hudbou z mrazivého Islandu, protkanou jemným falzetem zpěváka Jónsího, vystoupí hned dvakrát, 3. a 4. září v pražském Kongresovém centru.
Frontman kapely Sigur Rós řečený Jónsí hraje na elektrickou kytaru smyčcem.
Frontman kapely Sigur Rós řečený Jónsí hraje na elektrickou kytaru smyčcem. | Foto: Profimedia.cz

Oba večery se ke skupině přidá Český národní symfonický orchestr. V pondělí to oznámila pořadatelská agentura Charmenko, která akci organizuje. Vstupenky bude od pátku možné sehnat v sítích Ticketmaster a Goout.

Islandská formace existuje od roku 1994. Bývá označována nálepkami jako post-rock. Má typicky snový, pomalý a jemný zvuk. V epicky táhlých, melancholických skladbách muzikanti využívají experimentální i minimalistické prvky, stejně jako kombinují rockové nástroje s elektronikou. Výsledkem je hudba, jež svou atraktivitou některým evokuje divokou a nedotčenou islandskou přírodu.

Bývá nabitá emocemi. Pro její vyznění je kromě falzetu frontmana Jónsiho, zpívajícího kombinací islandštiny a smyšleného jazyka, typická hra smyčcem na elektrickou kytaru.

Sigur Rós, což v překladu znamená Vítězná růže, se jmenují podle zpěvákovy mladší sestry. Upozornili na sebe okolo přelomu tisíciletí deskami Von a Ágætis Byrjun. Tu sami Islanďané později v celonárodní anketě označili za nejlepší album v historii své země.

Hudba Sigur Rós v té době zněla také na soundtracku hollywoodských filmů jako Vanilkové nebe či Život pod vodou. Její slávu pomáhala šířit i videa, například to režírované italskou fotografkou Florií Sigismondi v roce 2003 získalo cenu MTV Europe Music Award pro nejlepší hudební videoklip.

Komerčně zvlášť úspěšné byly desky Valtari z roku 2012 a následující Kveikur. Ve stejné době se Sigur Rós stali hlavními hvězdami festivalu Colours of Ostrava, kde se představili v rozšířené jedenáctičlenné sestavě. Zatím poslední koncert odehráli na podzim 2022 v pražském O2 universu. Předloni zveřejnili album nazvané Átta, první po desetileté pauze. Písně z něj představí napřesrok na dvojici pražských koncertů, kde je za doprovodu orchestru doplní průřezem starší tvorbou. Součástí sestavy už znovu bude také klávesista Kjartan Sveinsson, jenž se do formace nedávno vrátil.

Video: Singl z posledního alba Sigur Rós

Singl Klettur ze zatím posledního alba Sigur Rós nazvaného Átta. | Video: BMG Rights Management
 

Právě se děje

Další zprávy