Na karlovarský festival dorazil Daniel Brühl, všem zájemcům o podpis vyhověl

ČTK ČTK
3. 7. 2024 13:32
Mezi hosty karlovarského festivalu ve středu okolo poledne přibyl německý herec a režisér Daniel Brühl. Několikanásobného držitele Evropské filmové ceny známého z filmu Good Bye, Lenin! před hotelem Pupp vítalo zhruba pět desítek nadšenců a novinářů.

Usměvavý Brühl před odchodem do hotelu vyhověl všem zájemcům o podpis. Herec proslulý také snímky Hanebný pancharti nebo Rivalové převezme tento čtvrtek ve Velkém sále hotelu Thermal cenu prezidenta festivalu a uvede svůj režijní debut Soused.

Zásadním titulem začátku kariéry Daniela Brühla se stala nostalgická tragikomedie Wolfganga Beckera Good Bye, Lenin! z roku 2003. Ztvárnil v ní mladíka, jehož matka v kómatu zaspala pád Berlínské zdi i sjednocení Německa. Aby zmírnil její případný šok, hoch rozehraje velkolepou mystifikaci a začne předstírat, že východní Německo dál žije v socialismu. Snímek bodoval na Evropských filmových cenách, kde Brühl získal sošku pro nejlepšího herce.

Podruhé byl na Evropskou filmovou cenu nominován za roli ve společenském krimidramatu Občanská výchova z roku 2004, uvedeném na festivalu v Cannes. Další ocenění pro nejlepšího herce dle hlasování diváků mu vyneslo romantické drama Láska v myšlenkách. V rodném Španělsku natočil životopisný snímek Salvador, inspirovaný příběhem stejnojmenného katalánského anarchisty. Americké publikum zaujal roku 2009 rolí německého válečného hrdiny Fredericka Zollera ve filmu Hanebný pancharti režiséra Quentina Tarantina.

Za roli jezdce formule 1 Nikiho Laudy ve sportovním dramatu Rivalové byl nominován na Zlatý glóbus i cenu britské akademie Bafta. V roce 2016 se objevil po boku Emmy Watson a Michaela Nyqvista ve filmu Kolonie. Antagonistu ztvárnil Brühl ve filmu Captain America: Občanská válka. V politickém thrilleru podle skutečných událostí Operace Entebbe zase zpodobnil německého radikála Wilfreda Boseho. V roce 2021 režíroval a zastal hlavní roli v komedii o závisti a pomstě Soused, kterou nyní přiváží do Karlových Varů.

Zatím posledním Brühlovým počinem byla adaptace románu Ericha Marii Remarqua Na západní frontě klid z roku 2022, oceněná čtyřmi Oscary. Brühl se na projektu podílel nejen jako herec, ale též z pozice výkonného producenta.

Mezi jeho nejnovější počiny patří životopisný seriál natočený pro videotéku Disney+ nazvaný Becoming Karl Lagerfeld, v němž Daniel Brühl ztvárnil titulní roli slavného módního návrháře.

Video: Udělalo se mi špatně. Ramba řekla, proč málem odmítla Zápisník alkoholičky (3. 7. 2024)

Herečka Tereza Ramba čerstvě ztvárnila dramatickou hlavní roli ve filmu Zápasník alkoholičky, který míří do kin. Mluvila o něm v pořadu Spotlight. | Video: Tým Spotlight
 

Právě se děje

Další zprávy