Pád filmu Joker 2 pokračuje, návštěvnost klesla o závratných 81 procent

Kultura AFP, Kultura
před 1 hodinou
Až na třetí místo tabulky návštěvnosti amerických kin propadl film Joker: Folie à Deux, který biografy promítají teprve druhý víkend. V mezitýdenním srovnání na něj přišlo o 81 procent lidí méně, tržby poklesly z už tak slabých 37,6 milionu dolarů na pouhých 7,1 milionu dolarů.
Jokera také v pokračování ztvárnil oscarový herec Joaquin Phoenix.
Jokera také v pokračování ztvárnil oscarový herec Joaquin Phoenix. | Foto: Scott Garfield

Od hvězdně obsazeného příběhu ze superhrdinského světa DC natočeného Toddem Phillipsem, ve kterém hrají Joaquin Phoenix se zpěvačkou Lady Gaga a jenž obsahuje muzikálová čísla, si firma Warner Bros slibovala podobný úspěch jako od prvního dílu. Ten v roce 2019 stál 60 milionů dolarů, celosvětově však utržil 1,1 miliardy dolarů a získal dva Oscary.

Pokračování se ale několikanásobně prodražilo a podle serveru Variety.com potřebuje Joker: Folie à Deux při započtení nákladů na marketing utržit 450 milionů dolarů, aby se vůbec zaplatil. To už se podle webu, jenž jeho dosavadní výkon označuje za naprosto tragický a katastrofální, nestane.

Při započtení tržeb ze zahraničních trhů včetně Česka má Joker: Folie à Deux nyní na kontě 165,3 milionu dolarů, nejoptimističtější odhady mu přisuzují, že by mohl skončit se zhruba 250 miliony dolarů.

Právě propad návštěvnosti mezi prvním a druhým týdnem v kinech bývá důležitým ukazatelem pro životaschopnost filmu. V případě Jokera je pokles o 81 procent bezprecedentní. Tak strmý pád v superhrdinském žánru nezažily ani neúspěšné loňské tituly Marvels, jimž se návštěvnost po druhém víkendu snížila o 78,1 procenta, Ant-Man a Wasp: Quantumania s 69,9 procenty nebo Shazam! Hněv bohů s 69 procenty.

"V historii komiksového světa DC ještě žádný snímek nespadl tak strmě," zdůrazňuje magazín Deadline.com. Podle něj je pokles zájmu o Jokera dokonce strmější než v případě filmu Sebevražedný oddíl z léta 2021, který videotéka HBO kvůli tehdejší pandemii koronaviru a uzavírce biografů ve většině zemí světa paralelně zpřístupnila ve videotékách, a tak si ho lidé raději pouštěli doma, než aby za něj utráceli peníze v biografech. Na webu Rottentomatoes.com má Joker: Folie à Deux průměrné hodnocení 33 procent od kritiků a 32 procent od diváků.

V čele tabulky návštěvnosti amerických kin se místo nákladného Jokera nyní usadil nízkorozpočtový horor o jiném vraždícím klaunovi nazvaný Terrifier 3. Za první víkend utržil 18,3 milionu dolarů, což je podle Deadline.com obdivuhodné mimo jiné vzhledem k jen minimální propagaci. Druhé místo obsadil animovaný Rozzum v divočině.

Video: Trailer z pokračování Jokera

Film Joker: Folie à Deux nyní promítají také česká kina. | Video: Vertical Entertainment
 

Právě se děje

Další zprávy