Marko Markovič: Naše hudba je chutná, čerstvá, výživná!

Kultura Kultura
3. 8. 2012 16:54
Rozhovor s temperamentním Balkáncem Marko Markovičem o jídle, hudbě a koncertu na MHF v Českém Krumlově
Foto: Aktuálně.cz

Český Krumlov - Balkánská dechovka a k tomu balkánské jídlo! V sobotu 4. srpna večer slibuje skutečně nezapomenutelný zážitek, při kterém bude potěšeno oko, ucho, ale i chuťové buňky! Na Mezinárodním hudebním festivalu v  Českém Krumlově totiž vystoupí Boban i Marko Markovič Orkestar a při koncertě se bude hodovat.

„Přestože je balkánská hudba vynikající, troufám si tvrdit, že balkánské jídlo je ještě lepší! A kombinace obojího? Hotová slast!" láká na netradiční zážitek Markovič.

Foto: MHF Český Krumlov

Aktuálně.cz: Váš koncert bude hodně originální, budou ho doprovázet hory jídla. Proč jste se tak rozhodli?

A jak jsme se měli rozhodnout jinak? Je to hlavně proto, že na Balkáně máme k dispozici spoustu ingrediencí a taky dlouhou tradici. A já mám moc rád tenhle vztah mezi jídlem a muzikou! Když cestuju, zajímám se o jediné dvě věci: lokální hudbu a lokální jídlo!

A.cz: Která jídla jsou nejlepší? Která byste doporučil i publiku?

Všichni z orchestru milují smažené kalamáry. Poprvé jsme je vyzkoušeli v Itálii a od té doby jsou jen kvůli nám i na menu v restauraci v srbském městečku Vladičin Han. Je to tak jednoduché a přitom tak chutné jídlo! Jinak ale doporučuju vyzkoušet i ajvar (čalamáda z červených paprik), šarmé (plněné papriky) a samozřejmě tak typické jídlo z grilu. A nesmí se zapomenout na naši slivovici!

A.cz: Budete mít i vy čas se nějak občerstvit?

No food, no concert! (Bez jídla nebude koncert!)

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

My máme v Česku „burek", o kterém se tvrdí, že je typicky balkánský. Zkoušeli jste ho tu někdy? A je pravda, že je skutečně balkánský?

Burek je běžný na celém Balkáně i v Turecku. Základ je stejný, jen vliv zvyků a taky toho, jak lidé jídlo připravují, jej místo od místa odlišují. Někde ho dokonce i jinak nazývají! Vyzkouším ten váš hned, jak přijedu!

Co přesně budete v Krumlově předvádět? Připravili jste si něco speciálního?

Pro nás je každý koncert speciální. Budeme hrát tradiční songy stejně jako nové věci, které vás určitě překvapí. Aspoň doufám! Pokaždé vytváříme něco nového, přestože jsou to už starší věci. Hrajeme prostě tak, že to zní pokaždé jinak, i pro nás samotné! Neradi se opakujeme a nemáme rádi standardní repertoár. Vylezeme na pódium a jdeme s písněmi tam, kam nás publikum zanese. Vy, diváci, nám dáváte ten největší základ pro naši show.

Foto: www.festivalkrumlov.cz

Dokážete přirovnat vaši hudbu k balkánskému jídlu? Má třeba podobný temperament, rychlost? A kdyby byla vaše hudba pokrmem, tak jakým?

Je dost těžké mít nějakou rychlost poté, co požijeme některé z našich jídel! Ne, dělám si legraci. Naši hudbu bych přirovnal ke grilu a salátu (šopskému nebo srbskému). Je to chutné, čerstvé, intenzivní a hlavně velmi výživné (pro duši i mysl!). Tolik otázek o jídle! Budu si muset jít dát alespoň sendvič!

Kolikrát jste byli v Česku a jak se vám zamlouvá zdejší publikum?

Jé, byli jsme tu mockrát! Publikum tady je doslova HOT a my si to tu pokaždé strašně užijeme! Od publika se nám vrací to, co sami předáváme. Lidé u vás vědí, jak nás udělat spokojenými!

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

Budete mít trochu čas zdržet se v Krumlově?

Zatím jsme to neplánovali, ale myslím, že bohužel odjedeme hned, jak to půjde. Máme docela nabitý program.

Pokud byste měl čas, na koho byste si v Krumlově zašel? Doporučil byste někoho?

Neexistuje umělec, kterého bych nedoporučil! Rozhodně ne! Pokaždé, když mám čas, poslouchám své kolegy, tuhle šanci si nikdy nenechám ujít! Takže si náš koncert taky pořádně užijte!

Čtěte také
Řízný Boban i Marko Markovič Orkestar zahraje gurmánům
Hudbu Martinů mám rád, ale Bohuslav se jmenuji po otci

 

Právě se děje

Další zprávy